BÜNYAMİN DOBRUCALI /
Binali Yıldırım’ın Büyükşehir adayı olduğu dönemde özel projesi olarak gündeme gelen, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun ilk geçişi yaptığı Konak tüneli hizmete girdiğinde takvim yaprakları Mayıs 2015’i gösteriyordu. Yeşildere yoluyla Konak arasındaki trafiği güzergahı gözle görülür şekilde kısaltan tünel seçim sandığı öncesi bitirilmiş ancak bu hıza ‘yaya geçişi için yapılması gereken köprü’ yetişmemişti. 


3 PROJE HAZIRLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu görüşleri doğrultusunda 3 proje hazırlandı. Kurula ilk gönderilen projeler için, üstgeçit ayaklarının kamuya terk edilen alanda yapılması, metro hattına zarar vermemesi, yaya dolaşımı kapasitesine uygun olması, belediye otobüslerine engel teşkil etmemesi ve Konak Meydan Projesi'yle uyumlu olması istendi. Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulu'nun istekleri doğrultusunda revize edilen projeler, onay için geçen aylarda tekrar gönderildi. Büyükşehir Belediyesi'nin de uygun bulduğu son projeye onay çıktı.


UZUNLUĞU 58, GENİŞLİĞİ 6 METRELİK KÖPRÜ
Onay verilen projenin ayrıntıları da ortaya çıkmış,buna göre, yaya üst geçidinin boyu 58 metre, genişliği de 6 metre olarak tasarlanmıştı. Giriş ve çıkışında düşük eğimli rampalar olan üst geçidin, temelleri dışında taşıyıcı sistemi tamamıyla çelik olarak planlanmıştı. Bu arada takvim ilerliyor, insanlar akan trafikte karşıdan karşıya geçmek için sıkıntı yaşamaya devam ediyordu. Nihayet yaya köprüsü tünelin açılışından 13 ay sonra hizmete girdiğinde takvim yaprakları bu kez haziran 2016’yı gösteriyordu. 


18 AĞUSTOS'TA BAKIM İÇİN KAPATILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, günde yaklaşık 200 bin kişinin kullandığı tahmin edilen Konak Atatürk Meydanı ile Bahri Baba Parkı arasında yaya ulaşımını sağlayan Şehit Teğmen Güngör Dolunay Yaya Üst Geçidi’nde bakım çalışması yapacağını duyurmasının ardından köprü 18 Ağustosta yaya geçişine kapatıldı. Yayalara geçiş için gösterilen adres bir kez daha Konak Metro İstasyonu’ydu. Ancak gerek gerekli uyarıların yeterince yapılmaması gerekse Metro İstasyonu merdivenlerini iniş çıkışın bazılarına zor gelmesi sebebiyle gün içinde onlarca vatandaş bir kez daha canını tehlikeye atarak karayolunu kullanmaya devam etti.


O DEMİR BARİYERİ KİM KALDIRDI?
Vatandaşların akan trafiğe aldırmadan geçmeye çalışmasının altında yatan nedenlerden biri de yol güzergahında yaya geçişini engellemek için konulmuş olan demir bariyerlerden birinin sökülerek geçiş için imkan yaratılması. Kim yaptı? Neden yaptı? Ne kadar ciddi bir tehlike yarattığını neden düşünmedi? Ve belki de en önemlisi, demir bariyerin kaldırıldığı görüldüğü halde neden yerine yenisi yapılmadı sorularının cevabını vermek kolay değil. 18 Ağustosta başlayan ve ihale talimatnamesine göre 45 gün içinde tamamlanması gereken bakım çalışmaları ekim ayının ilk haftasında bitiyor. O tarihe kadar akan trafikte ölümle dans eden yaya görüntülerini görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Editör: TE Bilişim