CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yüzde 1 karla depremzedeler konut sahibi olacak. Türkiye'nin bütün illerinde uygulayacağız. Türkiye'nin bütün illerinde, evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında Bayraklı ilçesinde depremzedeler için inşa edilecek olan Halk Konut Dilber Apartmanı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Törene Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları ile partililer katıldı. Törende ayrıca Çiğli Belediyesi (ÇİBEL A.Ş.) işçileri, "İşçiler açken başkanlara huzur yok" sloganı atarak, 'Geçinemiyoruz', 'Enflasyon hakkımız söke söke alırız' yazılı dövizler taşıdı.

'DEPREM VERGİLERİNİN HESABI YETERİNCE VERİLMEDİ'

Burada konuşan Kılıçdaroğlu, "Yüzde 1 karla depremzedeler konut sahibi olacak. Türkiye'nin bütün illerinde uygulayacağız. Türkiye'nin bütün illerinde, evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Kürsüde, 'Vatandaşla kamu yönetimi birlikte olduğunda çok güzel şeyler gerçekleşir' dendi. Vatandaş ile kamunun beraber olması lazım. Birlikte, el ele olması lazım. Birlikte mücadele etmesi lazım. İzmir, bu konuda öncülük yaptı. Hepinizin huzurunda belediye başkanlarına şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Depreme karşı önlem almak; siyasal iktidarın temel görevlerinden birisidir. Japonya'da deprem bölgesi. Fakat Japonya'da daha şiddetli depremler olmasına karşın kimsenin burnu kanamaz. Bizde daha düşük bir depremde çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Akılla, mantıkla, bilgiyle, dayanışmayla bu sorunu aşabiliriz. Bu sorunu aşmakta kararlıyız. Deprem vergileri bunun için çıktı. Deprem vergilerinin halktan toplanmasının temel nedeni buydu. Güzel konutlar yapılacaktı. Depreme dayanıklı konutlar yapılacaktı. İnsanlarımız o konutlarda huzur içinde oturacaktı. Fakat nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik. Bunun hesabı da yeteri kadar verilmedi" diye konuştu.

'ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİĞİNİ ÜCRETSİZ VERECEĞİZ'

"Türkiye'nin bütün kentlerini depreme dayanıklı hale dönüştüreceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle, şeffaf bir yönetim ve demokrasiyle bunların tamamını yapacağız. Şanlıurfa'ya gittiğimde Şanlıurfalılara şunu söyledim; 'Buradaki bütün çiftçiler, elektrik fiyatlarından şikayet ediyorlar' dedim. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı, 'Bütün çiftçilere elektriği bedava vereceğiz' dedi. Allah'ın güneşi bedava. Bunlarda akıl yok. Gerçekten Allah'ın güneşi bedava. Buradan İzmir'den Şanlıurfa'ya da selam gönderiyoruz. Türkiye'nin her tarafında bunu yapacağız inşallah. Aşama aşama çiftçilerin tümüne elektriği ücretsiz vereceğiz. Depreme dayanıklı konutlar için de ilk kıvılcımı burada attık. Yüzde 1 karla kamu, özel iş birliğiyle bunu da Türkiye'ye yayacağız. Temel amacımız; bu ülkede herkesin huzur içinde yaşaması. Artık kavganın ve kutuplaşmanın değil; barışmanın ve beraber olmanın zamanı. O zamana az kaldı. Hiç kimse unutmasın. Geliyor gelmekte olan."

'İZMİR'İ DİRENÇLİ BİR ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de 30 Ekim 2020 depreminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyip, "Bu deprem, İzmir'in yaşlı yapı stoğunun en temel sorunlardan biri olduğunu gösterdi. Depremden kurtuluş yok ama en az zararla kurtulma ihtimali var. Bu şehri, dirençli bir şehir haline getireceğiz. Deprem sonrasında Türkiye'nin en gelişmiş yapı ve zemin laboratuvarını kurduk. 10 üniversiteden 43 bilim insanıyla çalışmaya başladık. İzmir'de mikro bölgelendirme yöntemi ile tüm İzmir'in yer altı haritasını çıkarıyor" dedi.

KISA SÜRELİ ARBEDE 

Konuşmaların ardından Çiğli Belediyesi işçileri, sahnenin yakınına gelerek zam taleplerini Kılıçdaroğlu'na iletmek isteyince, korumalar ile işçiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

KARABAĞLAR’DA OKULUN TEMELİNİ ATTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Orhan Kemal İlk ve Ortaokulu temel atma törenine katıldı. Törende CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, parti meclis üyeleri ve çok sayıda partili de yerini aldı.  Abdi İpekçi Mahallesi’nde 14 bin 500 metrekarelik alanda inşa edilecek okulun 32 derslikte yaklaşık bin öğrenciye öğrenim vermesi amaçlandığı belirtildi.

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, temel atılırken en mutlu olduğu tesislerin okullar olduğunu söyledi. Her anne, babanın evladının iyi eğitim alması için okullara başvurduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, çocukların okula gitmesinin önemli olduğuna da vurguladı. Karabağlar'da uzun yıllar süren okul özlemini sonlandırmak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Karabağlar bölgenin sorunları en yoğun ilçelerden biri. Yerel yöneticilerimiz ellerinden geleni yapıyorlar. Bugüne kadar buraya bir okul yapılmadıysa bizden önce Karabağlıların sorgulamasını isterim. Neden 20 yıldır yapılmadı buraya okul? Karabağlı evlatlarımızın iyi eğitim almasını istiyoruz. Çalışacak sosyalleşecekler. Kendi ülkelerine yararlı insanlar olacaklar. Okulun adı çok daha önemli; Orhan Kemal. Arka sırada kalanların hayatını yazan, öyküleştiren bir edebiyatçıdır. Bu ismin verilmesi de benim için son derece değerli. Sayın başkan telefon açtı 'okula hangi ismi verelim' diye. Ben önerdim. Her tesis güzel ama okullar daha güzel" dedi

Konuşması sırasında bir sözleri daha bulunduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanı arkadaşlarıma 'Tüm vatandaşlara eşit davranın' dedim. Pozitif ayrımcılık yapacaksanız buna fakir mahallelerden başlayın. O mahallelerde kreşler, okullar yapacaksınız. Anne güven içinde gelip çocuğunu kreşe bırakacak. Taziye, düğün alışverişe gittiğinde çocuğunun arkadaşlarıyla beraber sosyalleştiğini bilip, güven içinde evladını alacak. Bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, uygar bir ülkeyi inşa etmekte kararlıyız. Her evde huzurun olmasını istiyorum. Her evde gelir güvencesinin olmasını istiyorum. Bu nedenle 'Aile Destekleri Sigortası' diye yeni bir alanı getireceğiz. Hiçbir aile 'Yoksulum' demeyecektir. Sosyal yardımları yaparken, yoksul insanların onurunu koruyarak yapacağız. İnsan onuru kadar değerli bir şey yoktur" diye konuştu.

'HALKI KUCAKLAYACAĞIZ'

Konuşmasında Karabağlar’da bir dönem oy oranlarının düşük olduğunu da ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İnanıyorum bundan sonra Karabağlı oyunu kullanırken elini vicdanına getirip, 'helal olsun' diyecek. Bu okulu yapan belediye başkanına ve partiye, milletvekillerine destek verecekler. Ben de gurur ve onur duyacağım. Halka hizmet ederseniz karşılığını alırsınız. Okulunuz hayırlı uğurlu olsun. Kısa sürede bitecek. Çocuklar eğitime başlayacak. Bir şey daha istiyorum. Çocukların beslenme çantalarını mutlaka doldurun. Okula giden çocuğun karnı doymalı. Yapmadılar, biz yapacağız. Çünkü biz halkın partisiyiz, garibanların partisiyiz. Sıradan değil Kuvayımilliyeci bir partiyiz. Biz 100 yıllık geleneği olan bir partiyiz. Halkı kucaklayacağız. Karabağlı kardeşlerimin Anadolu’nun değişik kentlerinden geldiğini biliyorum. Onların geleneklerinin yaşaması lazım. Karabağlar’ı bölgenin incisi haline getirmek belediyemizin görevi. Okula giden çocuklar burada asfaltın kirlenmemesi gerektiğini düşünüp ayakkabısını çıkarıyor. Biz de asfaltsız yerlerde büyüdük. Toz duman içinde gittik. Ama şimdi 21 yüzyıldayız ve Gazi Mustafa Kemal’in hedef gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaştırmak için çalışacağız. Alın teri dökenlerin kazandığı bir ülke inşa edeceğiz. Hiç kimsenin kimliğini, inancını, yaşam tarzını siyasete malzeme etmeden 85 milyon yurttaşımızı kucaklayacağız. Okulumuz hayırlı olsun. Çocuklarımızın okul çantalarına da bakın. Beslenmenin dışında kalemlerine, boyalarına da bakın onları da sağlayın. Alamayacak olanların yanlarında olacağız."

'ÇOCUKLARIN ÇİLESİ SON BULACAK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de temel atma töreninde yaptığı konuşmada göreve başladıktan 6 ay sonra yoksulların yaşadığı mahallelerde kronik sorunları çözmek için acil çözüm ekibi oluşturduklarını söyledi. Belediyenin farklı birimlerinden uzmanların şehrin arka mahallelerindeki sorunları çözmek için çalıştığını kaydeden Soyer, “Abdi İpekçi Mahallesi’nde 60 yıldır hiç okul olmadığını, çocukların yol olmayan bir araziden zorluklarla yürüdüğünü tespit ettiler. Mahalle halkının en büyük talebi bir okul inşa edilmesiydi. Biz de belediyenin imkanlarını seferber edip il milli eğitim müdürlüğü ile protokol imzalayarak çalışmalara başladık. Yer tespiti ve proje çalışmalarının ardından genel başkanın katılımıyla onun adını verdiği okulun temelini atıyoruz. 32 derslikten oluşan bin çocuğa eğitim verecek bu okulu tamamladığımızda doğayla uyumlu engelsiz bir eğitim yuvasını kazandırmış olacağız. Çocuklara reva görülen çile son bulacak" dedi.

İŞÇİLERDEN PROTESTO

Başkan Tunç Soyer’in konuşması sırasında işçilerin slogan attığı görüldü. Kılıçdaroğlu’nun İzmir programının ilk durağı Bayraklı’da Halk Konut temel atma töreninde de aynı protestoyu yapan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube üyesi işçiler, korumaların desteğiyle sakinleştirildi.

Konuşmaların ardından törene katılan protokolün butona basmasıyla Orhan Kemal İlk ve Ortaokulu’nun temeli atıldı.

'KİMSENİN İNANCI, KİMLİĞİ, YAŞAM TARZI AYRIMCILIK NEDENİ OLMAMALIDIR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen Roman Buluşması Programı'na katıldı. Programda Roman vatandaşların dans gösterisi beğeni topladı. Etkinlikte Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe belediye başkanları yer aldı. Programda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede yaşayan herkesin hakları var. Hak istemek, adaleti istemek aynı zamanda mücadele etmek demektir. Aynı zamanda hak talebini yerine getirenlerin yanında durmak demektir. Belki Türkiye'de ilk kez böylesine güzel bir toplantı gerçekleştiriyoruz. 58 belediye başkanımız, buraya 58 ayrı bölgeden Roman kardeşlerimizi getirdiler. Romanların hakları uzun süre görmezden gelindi. Bir şeye inanmanızı isterim adalet, hak talebinde bulunan herkesin yanında oldum. Kimsenin inancı, kimliği, yaşam tarzı ayrımcılık nedeni olmamalıdır" dedi.

'SİZDEN TEK İSTEĞİM YANIMDA OLUN VE BİRLİKTE YÜRÜYELİM'

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Roman milletvekilini CHP'nin meclise getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "CHP toplumun her kesimiyle ilgilenen, her kesimin sorunlarına çözüm üreten bir parti demektir. Sizden istediğim sandığa gidince 6 okun altına mührü basmaktır. Mahkum ailelerin durumunu da biliyorum, sorunlarınızı da biliyorum. Haksız yere tutuklananları da biliyorum, bu ülkede adaletin olmadığını da biliyorum. Bay Kemal'in kavgası Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne adaleti getirme kavgasıdır. Adaleti getirmek için sizden destek istiyorum. Ülkenin her karış toprağına adaleti getireceğiz ve birlikte mücadele edeceğiz. Mücadelemiz hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği Türkiye mücadelesidir. Aile destekleri sigortası ile her aileye asgari bir gelir getirme mücadelesidir. Sizden tek isteğim yanımda olun ve birlikte yürüyelim. Birlikte Türkiye'yi aydınlığa çıkaralım" diye konuştu.

​Programın devamı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. 

Editör: TE Bilişim