Yaren Karaaslan / Milli Piyango’nun özelleştirilmesi ile Milli Piyango bileti, on numara, süper loto ve şans topu gibi şans oyunları epey bir düşüşe geçmişken kazı kazan oyunları ise uçuşa geçti. İzmir Milli Piyangocular odası Başkanı Paşa Çakmak, “Bayi sayılarımız çok azaldı. İşsiz, emekli ya da üniversite öğrencileri odamıza gelerek üye olup seyyar satıcılık yapabilirler.” çağrısında bulundu. Bir sektörün yok olduğunu söyleyen Çakmak siyasilerden de destek görmediğini hatta Cumhuriyet Halk Partisi il başkanından randevu alamadığını dile getirdi.

Milli Piyango alımların düşmesiyle piyango kimlik değiştirerek kazı kazan oyununa döndü. Bu düşüşlerin iki sebebi olduğunu söyleyen İzmir Milli Piyangocular odası Başkanı Paşa Çakmak, “Tez canlı olduğumuzdan dolayı ve hemen sonuca varmak istediğimiz için kazı kazana talepler arttı. Özelleşmesiyle birlikte güvensizlik ortaya çıktı. Özelleşmesini hiç istemedik, çok konuştuk. Devlet tekelinde olsun dedik bir çok basın açıklaması yaptı ama devlet hiçbir yatırım yapmadı bu sektörü öldürdü” dedi. 

“Güven bırakmadılar”

İzmir Milli Piyangocular odası eğitim birimi müdürü Feyzi Deniz ise, “Büyük ikramiye kaç para? 6 milyon lira. 30 bin lira var, 1 milyon lira var ve bir tane de 6 bin lira var. 6 milyon liranın tesellisini veriyo bunu yapacağına amortiler nerede? Artık amortileri vermiyor. Teselli vermesi lazım ki güven olsun. Önceden bir ümit veriyorlardı artık o da kalmadı. Güven için en azından ikramiye verin. Güven bırakmadılar. Bu nedenle Milli Piyango tamamen düşüşe geçti. Bunun yanında kazı kazan oyunun hazır para olması da etkili oldu. Oyunda hemen sonucu öğrenebiliyorsun, bekleme gibi bir durum yok. Paranı gidip hemen alabiliyorsun güven dışında bu da çok etkili oldu” diye konuştu.

Üye olanlara şirketten hediye

Mili Piyango satışı için üyelik şart olduğunu söyleyen Çakmak üye olmadan yapılan satışların suç olduğunu dile getirdi. Çakmak, “Normalde kanuna göre üye olmak zorundasın ama üye olmadan alıp satanlar var. Onlarda suç işliyor. Aslında üye olsalar şirket şimdi 2 paket kazı kazan ,2 milyon yüz hediye bilet ve ramazanda da hediye çekleri veriyor. Yani şirket üye için 5-6 milyar havadan para veriyor. Üye olmaları onlar için her türlü kâr olur”

İşsizlere iş imkanı

Çakmak, iş imkanın şu an çok olduğunu herkesi seyyar bayii yapabileceğini söyledi. Özellikle işsiz, emekli ya da üniversite öğrencilerine çağrı yaparak asgari ücretten daha çok geliri olacaklarını vurguladı. Yanlış bir algıdan dolayı bayilerin olmadığını bu yüzden bayi eksiği olduğunu da dile getirdi. Çakmak, “Seyyarda her türlü pozitif ayrımcılık var. Sabit dükkanı olan bayi vergi ve fatura ödüyor. Seyyar bunların hiçbirini ödemiyor. İşi olmayan üniversite öğrencileri gelsin bayilik aldıralım. Bütün masraflarını karşılar. Buradan 400 kişi ekmek yer İzmir’de bin bayi varken altmışa düştük. Bayiye ihtiyacımız var”

“İstedikleri saatte çıkıp satabilirler”

“Üniversiteye giden öğrenciler derslerine göre ayarlayarak harçlıklarını çıkarabilirler. Zaten kazı kazanın süresi bir yıl istedikleri saatte çıkıp satabilirler. Odaya gelsinler, sözleşmelerine yardımcı oluruz Okumaya gittikleri illerde de bayilik yapabilirler ayaklarına göndeririz” diyerek bayi olmak için odalarına gelme çağrısında bulundu.

“En büyük darbeyi CHP’den aldık”

Paşa Çakmak özelleştirilmesinin ardından düşen bayii sayılarıyla on bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. İzmir’de bin bayi varken İzmir’deki bayi sayısının altmışa düştüğünü söylerken bu süreçte hiçbir siyasinin sahip çıkmadığını söyledi. “En büyük darbeyi Cumhuriyet Halk Partisinden aldık. Engellendik, bize hiç sahip çıkmadı. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanına randevu dahi alamadık. Bütün odalara gittiler bir tek bize gelmediler çünkü korktular. Piyangoyu alan şirketlerle karşı karşıya gelmekten korktular. CHP'den artık umudum yok bundan sonra yardım almak isteyeceğim zaman İYİ ve AKP ile görüşeceğiz. Siyasilerden de mutlaka destek olmasını bekliyoruz bir tane esnaf temsilcisi milletvekilimiz yok olmadığı için rahat hareket edip danışamıyoruz” diyen Çakmak, “Kamuoyu oluştursaydık bu özelleşme olmazdı ve on bin altı yüz seyyar bayi şu an ekmek yiyor olurdu. Bir iş adamının kazanamadığı kadar kazanan bayi vardı. 150 bin lira bile kazanç sağlayan geliri olan bayiler vardı ama artık bayi bulamıyoruz.” diyerek destek olmadığı için sektörün bittiğini vurguladı.

“Ses çıkarmazsak ülkenin her yerini kumarhaneye döndürürüz”

İzmir Milli Piyangocular odası Başkanı Paşa Çakmak, “Şu anda Türkiye’de paramatik kumar makineleri her beş dükkanın üçünde var. Denize kıyısı olan bölgelerde bu daha çok var. Kıbrıs’ın Las Vegas’ın olduğu gibi her yerde oynanmaya başlandı. Tekel bayiler ve kahvehaneler de görebilirsiniz. Bizim üyelerimiz dışında her yerde görebilirsiniz. Bu makine sahipleri günlük on bin kazananlar var. Oynayan kişiler borçlandırılıyor, senet karşılığı oynatıyorlar, evlerini ipotek ettirenler var. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz buna çare bulmaları şart. Piyangoya haram diyoruz ama buna ses çıkarmıyoruz. Buna ses çıkarmazsak ülkenin her yerini kumarhaneye döndürürüz. Üstelik canımızda tehlikede. Yasadışı bayisine ulaşıp yasa çıkarmaya çalıştığım için dükkanımı soydular arabamı parçaladılar” dedi.

Editör: TE Bilişim