SON MÜHÜR SELCAN ŞERİFAKİ ÜNALANTürkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 2020 yılı Ulusal Mavi Bayrak Ödül Töreni Çeşme'nin meşhur Ilıca Plajı'nda gerçekleştirildi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende 10(uncu) mavi bayrak Çeşme'ye verildi.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı törene Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Chp Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Chp İzmir milletvekilleri Kani Beko, Özcan Purcu, Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve gazeteci Uğur Dündar hazır bulundu. 

  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törene 15 dakika geç katıldı. 

BAŞKAN ORAN'DAN BAKAN'A  İSTEK YAĞMURU

 Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, yeryüzündeki cennet Çeşme'nin Ilıca plajının ilk defa mavi bayrakla taçlandırıldığının altını çizen Oran, "Bir kulaç, bir kulaç diyerek yüzmeyi öğrendiğim, Ilıca Plajında sizleri ağırlamaktan onur duyuyorum. Milli Emlaktan kiralayarak,belediye şirketimizin çalışmasıyla halkımız hizmetine sunduğumuz plajımız geçen sene en iyi halk plajı seçildi. Hergün binlerce kişiyi misafir ettiğimiz Ilıca Plajımız bizim iddialı bir vitrinimizdir. Denizleri ve kıyıları halkın kullanıma açmak güzelliklerin ulaşılabilir olmasını sağlamak için diğer plajlarımızı da aynı Ilıca Plajımız gibi Çeşme halkının temsilcisi olarak Çeşme Belediyesi'ne devrini sizden istirham ediyorum. Göreve geldiğim günden beri bir yerel yönetici olarak genel siyasetten uzak M.K.Atatürk'ün devrimlerinden ödün vermeden çalışıyoruz.  44 bin 500 nüfusumuz ve yazın 1 milyonu aşan ziyaretçilerimize  hizmet etmekte bu bütçeyle zorlanıyoruz. Sizden bütçemizin artırılmasını rica ediyoruz. Partizanlık yapmadan hepimizin yüzünün güldüğü mutlu bir Çeşme yaratma gayretindeyiz. Çeşme'yi ileriye taşıyacak projelerinizi önemsiyorum" diye konuştu. 

İlk defa ödül aldık

Törenin bir diğer ev sahibi Tunç Soyer ise, kürsüde şu konuşmayı yaptı: "Çeşme'de Ilıca Halk Plajı'nın ilk defa ödül alması ayrı bir önem kazanıyor bizim için. Plaj ve marinaların hijyeninin uluslararası anlamda teyit etmiş oluyoruz. Bu çok önemli bir evrensel markadır. İnsanların sağlık kaygılarının en yüksekte olduğu dönemde mavi bayrak çok önemli iletişim önemi taşıyor. Çünkü mavi bayrak alabilmek için bir sürü kriter gerçekleştirilmiş oluyor. İzmir'de 10 ilçede 52 mavi bayraklı plaj mevcut. İzmirde amacımız bu mavi bayraklı plajları artırarak ülkemizi zirveye taşımaktır."

Pandemi döneminde Turuncu Çember ve Mavi Bayrak önemi  

Soyer, "Pandemi nedeniyle turizm sektöründe öncelikler değişti. Turizm tesisinin imkanları tercih sebebi iken bugün konaklanacak tesisin sağlık ve hijyen şartları öncelikli sebep oldu Bu nedenle çalışmalarımızı hızlandırdık. Turizm hijyen kurulunu oluşturduk. Ulusal hijyen standartları çerçevesinde kriterler belirleniyor. Turuncu çember sertifikası her yerde yaygınlaşıyor. Bu uygulamamızdan çok memnun olduklarına mutlulukla şahit oluyoruz. İzmir'de pandemi sonrası yeni dönemin İzmir için bir fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Doyasıya yüzmek ve güneşlenmek için şimdi İzmir zamanı. Temiz güvenli donanım plajın işaretleri ve turuncu çember işaretleriyle izmir pandemide de tertemiz. Hepinizi bu nedenle İzmir'e Çeşme'ye bekliyoruz" diye konuştu. 

Soyer, tören başında geç kaldığı için davetlilerden özür diledi. 

Bakan Ersoy, "Neden Dünya 3.süyüz"

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm noktasında konfordan önem vermeden sertifikasyonu anlattıklarını Antalya'nın bu konuda öncü olduğunu dile getirdi ve ekledi: "Türkiye konfor ve güvenlik noktasında kendi çıtası belirlemekte öncü ve özgün bir yol arıyor. Hem ekonomik  noktada herkesin kabul ettiği standartları yükseltmek önemli. Mavi bayrakta bu noktada önem kazanıyor. Mavi bayrak sayısında 68 yılından beri hiç düşüş yaşanmadı. Bu şu anlamda taşıyor biz standartları korumakta çok daha öndeyiz. Mavi bayrak sadece temizlik simgesi değil birçok başlık karşılığında belirlenen durum. Sorulması gereken soru neden dünyada 3. olduğumuzdur. 246 tane plajlar kanalizasyon sistemlerine bağlı olmayan mavi bayrakların gerekli olduğuna inanmayan ve istenmeyen 76 bölgede tespit edildi. Yapılması gereken öncelikli iş bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirme. Gerekli organizasyonları yapıp, mavi bayrak kazandırmak önceliğimiz arasındadır."

Bakan Ersoy, kürsünden Başkan Oran'ın sorularını yanıtlamadı. 

Konuşmaların ardından törende Çeşmeli minik  Doğa, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a mavi bayrağı teslim etti.

Editör: TE Bilişim