Son Mühür/Tenzile Aşçı - Geçtiğimiz günlerde ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey ve eşi Sabiha Bey’in coronavirüs testlerinin pozitif çıkmasının ardından, ESHOT bünyesinde çalışan toplamda 16 çalışanda da coronavirüs tespit edildiği ortaya çıktı. DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne personellere test yapılması talebi ise ret yanıtı aldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nün alanlarda emek veren ESHOT çalışanlarına test yapmayı reddetmesi üzerine basın açıklaması düzenleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, alınan kararı sert bir dille eleştirdi. İl Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı kararın sadece şoförlerin değil İzmir halkının sağlığını etkilediğinin altını çizen Sarı, olası bir bulaş durumda sorumluluğun İl Sağlık Müdürlüğü’nde olduğunu söyledi.

DİSK Genel-İş İzmir 1 Nol'lu Şube Başkanı Engin Topal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yaklaşık 3 bin 200 şoför olduğunu ve bu kişilerin sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde bile alanlarda olduklarını söyleyerek, “Bizler ESHOT bünyesinde elimizden gelen her türlü tedbiri aldık ve pandemi sürecinden çıkmaya çalıştık. Ancak günde 1 milyon kişiyi taşıyan bir ulaşım sistemi için alınan tedbirler yeterli olmadı. Böyle bir sistemde sağlık kalmak da zor. İzmir İl Müdürlüğüne mart ayında test için başvuru yaptık. Ama aldığımız duyuma göre reddedildik. Şu anda İzmir’de bütün yazlık yerler açıldı. Bu kısımlarda bir yolcu yoğunluğu yaşıyoruz. Ülke olarak hastalığı hafife aldık ama en zor dönemdeyiz. Şu anda şoförler olarak hiç kimseye maske konusunda zorlama yapamıyoruz. Klima yasağı da var ama açık oluyor. Yani risk kat kat arıyor. Bizim talebimiz şu ESHOT çalışanlarına test yapılması İl Sağlık Müdürlüğü tarafından derhal yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

SAHADA YOĞUN ÇALIŞMA

ESHOT çalışanlarının coronavirüs salgınının  Türkiye’de görüldüğü günden bu yana en ön saflarda hizmet verdiklerini ifade eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Sudan park bahçe bakımına, erzak dağıtımdan ilaçlamasına ve en önemlisi tüm bu zorluklara rağmen sokağa çıkma yasağında da dahil olmak üzere İzmir halkının ulaşımını sağlamak için ilk günden bu güne sahada ve alanda çalışmakta olan Eshot şoförleri, İzmir büyük şehir belediyesi ve Eshot genel müdürlüğü 6331 sayılı yasaya ve daha fazlasına saygı göstererek çalışma koşullarında tüm korunma ekipmanlarını mümkün olduğunca sağlamıştır” dedi

“İZMİR PANDEMİYLE YÜZ YÜZE KALACAK”

Sarı, normalleşmeyle birlikte yaklaşık 4,5 milyon vatandaşın toplu taşıma araçlarını kullandıklarını ifade ederek bu alanlarda bulaş riskinin çok yüksek olduğunu belirtti. Sarı, “Resmi yazı ile İzmir Büyük Şehir Belediyesi Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nın İl Sağlık Müdürlüğünden talebimiz üzerine üyelerimize Covid-19 testinin yapılmasını talep ettik. Çünkü eğer günde bir milyon yolcuyla yüz yüze kalan şoför arkadaşlara herhangi bir hastalık bulaşırsa İzmir’in genelinin pandemi ile yüz yüze kalacaktır. Acil durumdaki bu tür işlerde çalışmakta olan, halkla iç içe olan kurum ve kuruluşlardaki işçi arkadaşlarımızın testten geçirilmesi talebimiz il sağlık müdürlüğü tarafından reddedilmiştir. Aslında bu ret üyelerimizin değil İzmir halkının sağlığını tehlikeye atmaktan başka bir şey değildir” diye konuştu.

SORUMLULUK İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE AİT

ESHOT bünyesinde toplamda 16 kişiden COVİD-19 tespit edildiğinin altını çizen Sarı, şunları söyledi; “Covid-19 testi ısrarlı bir şekilde hala yapılmamaktadır. İl sağlık müdürlüğü bu konuda ısrarcı olmaya devam ederse yarın İzmir halkının ulaşımını kimlerle yapacağını buradan sormak istiyoruz. Acaba İl Sağlık Müdürlüğü bu ret kararlarıyla İzmir’de bir kaos mu yaratmak istemektedir. Sağlık bakanlığının her gün yapmış olduğu günlük açıklamalarda on binlerce test yapıldığı ifade edilirken 3200 şoför ve üyemize neden ısrarla test yapılmamaktadı? İl sağlık müdürlüğü bu taleplerimizi karşılamazsa İzmir’de yaşanacaklardan tüm sorumluluk kendilerine aittir. Eğer İl Sağlık Müdürlüğü İzmir halkına ihanet etmek istemiyorsa bir an önce ESHOT şoförlerinin testlerinin yapılması gerekiyor. Testler yapılmazsa 6331 sayılı yasaya dayanarak iş durdurma hakkımızı kullanacağız ve İl Sağlık Müdürlüğü bunun altında kalacaktır.”

Basın açıklamasının ardından İl Sağlık Müdürlüğü’nün talepleri karşılamaması durumda ilerleyen dönemlerde hukuki yollara başvurulacağı bilgisi de verildi.

Editör: TE Bilişim