SON MÜHÜR - Stil rehberi Toygar Köse, Semra İğtaç’ın hazırlayıp sunduğu Haber Aktüel programına katıldı. Köse, programda Atatürk'ün stil ve tekstil konusunda öncü olduğunun altını çizdi. İşte Köse'nin konuşmasında öne çıkanlar: 


''Stilin temelinde Atatürk var''


Atatürk her sektörde olduğu gibi, her şeyin temelinde olduğu gibi tekstilin, stilin temelinde de Atatürk var. Mustafa Kemal Atatürk bilindiği üzere kıyafetine çok fazla önem veren, çok iyi taşıyan biri. Vücut ölçülerine baktığınız zaman bilinen bütün doğruların yanlış, bütün yanlışların doğru olduğunu gösteriyor. Fiziksel olarak 1.70 civarlarında, kilosu, boyu... Aslında hiçbir zaman manken gibi değil ama onun üstündeki kıyafetler o kadar iyi duruyor ki, o kadar güzel taşıyor ki... Atatürk özen gösteriyor, genelde Fransa'dan giyiniyor paşamız. E tabi o zaman taş, taş üstünde kalmamış. Cumhuriyet ilan edilmiş ama terzi mi kalmış memlekette? Terzi varsa zaten kumaş yok. Her gelen yurtdışından misafiri, Atamıza mutlaka ya bir kumaş getiriyor, ya onun ölçülerinde dikilmiş hazır bir kıyafet getiriyor... 


Atatürk ve Levon


O dönemde İstanbul'da hala hizmet vermekte olan çok başarılı bir marka vardır, sürekli Atatürk ile ilgili işler yapar, Atatürk'ün kıyafetleriyle sergi açar, Atatürk'ün ölçülerini orjinal ölçü birimi olarak alır. Sahibi o zamanla terzi çırağı olarak çalışıyor, paşamız da ona bir şeyler diktiriyor... Ondan sonra Fransa'da kıyafet alışverişi yaptığı yerle konuşuyor, diyor ki, ''ben sana altı tane terzi yolluyorum, altı tane kalfa yolluyorum, bunları usta yapıp bana geri yollayın, altı kişiyi yolluyot ve bu altı kişi altı yıl boyunca terzilik zanaatıyla ilgili çalışıyorlar, eğitim alıyorlar. Tabi terziliğin içinde kumaş var, dikim methodları var, her şey var... Ondan sonra maalesef dört tanesini kandırıyorlar, Fransa'da kalıyorlar, iki tanesi dönüyor... Dönenlerden biri işte Levon Kordonciyan... Atatürk döndükten sonra teşekkür etmek üzere geliyor, Atatürk ''öyle kuru kuru teşekkür olmaz al ölçümü, neredeydin nereye geldin?'' diyor. Levon alıyor ölçüsünü, hazırlığını yapıyor, hazırlıyor, teslimata geliyor. Levon ürünü teslim ediyor, paşamız gidiyor içeriye, Levon'a Fransa'ya gitmeden önce diktirttiği kıyafeti getiriyor, masaya koyuyor, ''neredeydin, nereye geldin görüyor musun?'' diyor... Ve Mustafa Kemal Atatürk, Sümerbank'ı kurduruyor. Fransa'ya gönderdiği, işi bilen insanları da işin başına koyuyor ve değil Türkiye'ye, dünyanın pek çok ülkesine şuan kumaş dikebilen bir firmaysak, yurtdışında temsilcilik yaptığım dönemden biliyorum, gerek çalıştığım firma, gerek Türkiye'deki birçok firma, dünyada bugün yere göğe sığdıramadığımız birçok markanın üretim gücüne sahip bir ülkeyiz. İşte bu kadar birikimimiz varsa, tekstil konusunda bu kadar şeye sahipsek hepsinin temelinde, her konuda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk var. 

Editör: TE Bilişim