İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Zorunlu Nüfus Mübadelesinin 100.yıldönümü ile bir basın açıklaması yaptı.İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve CHP Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi "Emperyalist devletlerin etkisiyle 1820 li yılların başından itibaren Mora İsyanı ile başlayan milliyetçilik akımının etkisiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardan çekilmesiyle bölgedeki Türk ve Müslümanlar için zor günler Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı döneme kadar artarak devam etmiştir.
Kurtuluş Savaşımızın sonrasında Lozan Antlaşması'nın ek bir maddesi uyarınca Yunanistan'la TBMM Hükümeti arasında imzalanan zorunlu Nüfus Mübadelesi' nin bugün 100.yılını anmaktayız.
Mübadelenin gerek Anavatan 'a göç eden Türkler gerekse Yunanistan'a göç eden Ortodoks Rumlar üzerinde psikolojik, ekonomik ve sosyolojik büyük travmaları olmuştur. Evlerini, hatıralarını, büyüklerinin mezarlarını ve vatan bildikleri toprakları bırakarak Anavatanlarına göç eden mübadiller yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınması ve gelişmesi için her alanda büyük emekler verdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tüm imkanlarını mübadiller için seferber ederek acılarının hafifletilmesi yolunda büyük uğraşları olmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk "Evladı Fatihanlar kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır " sözü ile tüm Balkan Göçmenleri ve Mübadillerin duygularına tercüman olmuştur.
Yüzüncü yıldönümünde gerek göç yollarında gerekse anavatanlarına geldikten sonra hayatlarını kaybeden tüm Mübadillerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Ruhları şad olsun."

Editör: TE Bilişim