SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/İzmir’de, çeşitli gazete sahipleri ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, heyet olarak Basın ilan Kurumu’nu ziyarete gitmişti. Buluşmanın ardından, RTÜK’ün aday memurlara hazırlık programına katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Her yıl yazılı basınımıza 600 milyon lira destek veriyoruz” sözlerini kullanmıştı.

Ekim ayında, gazete sahipleri ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak Alanya’da genel kurul yapacaklarını belirten Sefiloğlu, gazetelerin matbaa giderleri düşüldüğünde, Basın İlan Kurumu’ndan alınan destekle, gazetelerin “açıkta” kaldığını, ancak özel ilanlarla ileri götürebildiklerlerini belirtti. Basın İlan Kurumu’nun verdiği desteğin büyük gibi görünmesine karşın, gazetelerin can çekiştiğini belirten Sefiloğlu, bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Türkiye Hükümeti, radyo ve televizyonlara kamu spotu veriyor, fakat. hiçbirine bedel ödemiyor. Destekliyoruz lafı, hiç oturmuyor. RTÜK, Basın İlan Kurumu’nun açıklamalarını beğenmiş. Öyle düşünüyorlar demek ki. Geçmişte, yerel basının kasabalarda bile destek aldığını biliyorum. Selçuk’un nüfusu 2 binken bile 2 gazetesi vardı. Basın İlan Kurumu’ndan alınan desteklerle süreç yürütülüyordu. 3-5 sayfa bile olsa bir gazete veriyorlardı. Destekte verilen paralar öyle büyük gibi anlatılıyor, ama değil. İzmir’de zıpkın gibi 5-6 gazete, televizyon vardı. Kadroları çok güçlüydü. Milliyet’in bürosunda 40’a yakın kişi çalışıyordu, matbaa hariç. Onları düşündüğünüzde, o çöküşün realitede, desteğin çok düşük olduğunu görüyorsunuz. Bu süreçlerin değerlendirilip, reel desteklerin getirilmesi gerekiyor. Yerel iktidarlar da aynı yanlışı yapıyor. Bu süreci en doğru yöneten Ahmet Piriştina’ydı. Herkesle konuşarak, görüşerek yürütüyordu. Fikir alışverişi yapmadan, bu süreç ilerlemez”

Radyo ve televizyonlara destek yok

Basın İlan Kurumu, çeşitli gazetelere "600 milyon lira destek" sağlarken, radyo ve televizyonlar için böyle bir destek söz konusu değil.

RTÜK, radyo ve televizyon kuruluşları tarafından, verilen zorunlu kamu spotlarının bir bedel ödemeden yayınlatılması konusunda eleştiriliyor.

Editör: TE Bilişim