Ayşegül Koç ile Gün Başlıyor programının bugünkü konukları Atatürk Araştırmacısı Ahmet Gürel ve Gazeteci Kemal Önderoğlu’ydu. Ahmet Gürel, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışını tarihten notlarla anlatırken, Kemal Önderoğlu, 19 Mayıs mücadele ruhunu ve günümüzü değerlendirdi.

Ahmet Gürel, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışını tarihten notlarla anlatırken, 19 Mayıs’ta 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile Samsun'a gidişinin Kurtuluş Savaşının fiili başlangıcı olduğunu söyledi. Gürel, Yunan işgali ve işgal öncesi yapılan direnişleri anlattı ve “Birinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun idam fermanıdır” dedi.

“BUNLAR BİRER ÇELİK PARÇASI RUHU YOK; BİZ İMAN VE VATAN SEVGİSİ TAŞIYORUZ”

İzmir’deki Yunan işgalinin yapılacağının duyurulmasının ardından İzmir’in vatansever ailelerinin direnişler için toplantılar, hazırlıklar yaptığından bahseden Ahmet Gürel, “ Yunan’ın kordona çıkmasının ardından komutanlar geri çekiliyor. Yunan askerleri kordondan yürürken Türkleri katletmeye başlıyorlar ve Hasan Tahsin’in kurşun sesi duyuluyor. Anadolu’da İzmir işgal edilemez diye ayaklanmalar, direnişler başlıyor. Mustafa Kemal milli mücadele için bütün yol arkadaşlarını yüreklendiriyor ve 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a yola çıkıyor. Bandırma Vapurunda arkadaşlarına biz bu gemileri gördük bunlar birer çelik parçası ruhu yok; biz iman ve vatan sevgisi taşıyoruz diyerek Samsun’a çıkıyor.”

Mustafa Kemal Nutuk’ta dediği gibi İzmir’e gelirken 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun Karadeniz’deyim, 9 Eylül 1922 İzmir Akdeniz’deyim…

Gazeteci Kemal Önderoğlu , 19 Mayıs mücadele ruhunu ve günümüzü değerlendirirken beden eğitimi öğretmeni olduğu yıllarda 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim gibi milli bayramları öğrencileriyle, çocuklarıyla dolu dolu yaşadığını ve törenleri organize ederken cumhuriyete sahip çıkmak için çok mücadele verdiğini söyledi.

“ÇOCUKLAR TÖRENLERİ YASAKLAYAN BİR İKTİDARLA YAŞIYORLAR”

Günümüzde çocuklar törenleri yasaklayan bir iktidarla yaşıyorlar diyerek söze başlayan Önderoğlu,” Bu ülkenin kuruluşunun gerçeklerini yansıtan bu günlerin kutlanması yasaklandı. Son günlerde sırf Atatürk kelimesini silebilmek için Atatürk Havalimanı’na yapılanları görüyoruz. Şimdi bu törenlerin olmamasının sebebi bizi yönetenler.

“BİZE MÜCADELE RUHUNU UNUTTURMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Bugün Son Mühür Gazetesi’nde yazıma ‘103 yıldır yaşadığımız savaşlar, darbeler ve sonrasında ülkemizi yönetmeye talip olan bazı siyasi aktörlerin zengin olma ve saltanat hevesleri bize bu vatanın nasıl kazanıldığını unutturduğu için ‘ diye başladım. Şu an bize o mücadele ruhunun unutturulmaya çalışıldığı bir süreç yaşıyoruz. Bunu aşıp başarıya ulaşabilirsek o güzel günlere kavuşabiliriz.” dedi.

“ATATÜRK EMPERYALİST DÖNEMDE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE YARATTI”

Dünyanın yer altı, yer üstü ve insan kaynağı olarak en zengin ülkesiyiz. Atatürk 7 emperyalist ülkenin sardığı bir dönemden bağımsız bir ülke yarattı. Anadolu’yu tek tek gezdi bilgiler topladı, Ankara’ya geldi, Büyük Millet Meclisini kurdu. Mecliste alınan kararlarla yoluna devam etti, kendi başına karar vermedi. Ama şimdi yöneten kişi tek başına kararları veriyor.” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ DOĞRULTUSUNDA ÖĞRENCİLERİNİZİ YETİŞTİRİN”

“Ben sadece Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini tüm gençlerin okumasını annelerin babaların, çocuklarına torunlarına okutmalarını istiyorum. Tüm öğretmen arkadaşlarıma benden bir öneri; Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi doğrultusunda öğrencilerinizi yetiştirin. Hangi branşın öğretmeni olursanız olun o cümleleri o çocuklara anlatın…”

Editör: TE Bilişim