Esila Ayık, Belçika’da fotoğrafçılık eğitimi alan 22 yaşındaki bir üniversite öğrencisi. İstanbul’da 8 Nisan tarihinde Kadıköy Dayanışma Sahnesi’nde “Diktatör Erdoğan” dövizi taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Kronik kalp ve böbrek hastası olan Ayık’ın “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı dava, 15 Mayıs’ta Kartal’daki Anadolu 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Ayık’ın davası, ifade özgürlüğü ve hasta mahpusların cezaevi koşulları tartışmalarını alevlendirdi. Duruşma öncesi mahkeme salonu barikatlarla çevrildi, avukatlar ve gazeteciler salona alınmadı. Ayık hakkında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Esila Ayık kimdir?
Esila Ayık, Belçika’nın Gent şehrinde Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde fotoğrafçılık okuyan 22 yaşındaki bir öğrenci. Ankara doğumlu olan Ayık, burslu olarak eğitim alıyor ve geçim sıkıntısı nedeniyle iki işte çalıştığı biliniyor. Paskalya tatili için Türkiye’ye ailesini ziyarete geldiğinde, İstanbul’da protestolara katıldı. Kronik kalp ve böbrek hastası olan Ayık’ın kalp kapakçığı sorunu, cezaevi sürecinde hafif düzeyden orta düzeye ilerledi.
Ne yaptı ve neden tutuklandı?
8 Nisan’da Kadıköy’de düzenlenen Kadıköy Dayanışma Sahnesi etkinliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı soruşturmalara ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı protestolar gerçekleştirildi. Ayık, bu etkinlikte “Diktatör Erdoğan” yazılı bir döviz taşıdığı için 9 Nisan gecesi saat 02:00’de evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Polis, Ayık’ın ailesine, ifade vermezse Belçika’daki eğitim hayatının zarar göreceği tehdidinde bulundu. Ayık, Çağlayan Adliyesi’nde savcının ifade almadan Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk etmesiyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklandı ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Dava süreci ve duruşma günü
Ayık’ın ilk duruşması 15 Mayıs’ta Anadolu 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla Ayık hakkında 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep etti. Duruşma öncesi mahkeme çevresi barikatlarla kapatıldı, yalnızca Anadolu Ajansı ve ANKA muhabirleri salona alındı; diğer gazeteciler ve barodan gelen avukatlar içeri giremedi. Ayık’ın avukatları, Yargıtay’ın “diktatör” ifadesini ağır eleştiri kapsamında değerlendiren emsal kararlarını sundu, ancak bu kararlar mahkemece dikkate alınmadı. Ayık’ın sağlık durumu nedeniyle tutuksuz yargılanması talepleri de reddedildi.