Bakan Bayraktar katıldığı çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji talebinin artışını karşılamak için arz güvenliğini sağlamaya ve enerji ithalat bağımlılığını azaltmaya odaklandığını vurguladı.  

2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmak için sağlıklı bir enerji dönüşümünün gerekliliğine dikkat çeken Bayraktar, bu dönüşümün duyarlı, rasyonel, esnek ve dijital politika setleriyle planlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yenilenebilir enerjinin önemini vurgulayarak, Türkiye'nin enerji politikalarının bu yönde şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Türkiye listenin üst sıralarında 

Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Türkiye’nin dünyada 11’inci, Avrupa'da 5’inci sırada olduğunu anlatan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Çok iddialı bir yenilenebilir gelişim programımız var. Türkiye, yenilenebilir kurulu gücüne her yıl mutlaka 5 bin megavatlık güneş ve rüzgâr kapasitesini ilave etmeli. Bunu 2035 yılına kadar planlamış durumdayız.” 

Yüzer güneş enerji santrali düzenlemesi 

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji gelişiminde çok iddialı bir program izlediğini belirterek, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında ilk aşamada en az 5 bin megavatlık ek kurulu güç hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, Meclis'ten geçen yüzer Güneş Enerji Santrali (GES) düzenlemesiyle birlikte barajlar üzerindeki alanların da değerlendirileceğini ifade etti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar “Yüzer güneş santralleriyle alakalı bir kanuni düzenleme geçti. Barajlarımızın üzerindeki alanları değerlendirerek yüzer GES’lerle toplam kurulu gücü biraz daha arttırmayı hedefliyoruz. Burada daha somut, net önümüzdeki 10 yıl için bir hedef ortaya koyacağız.” dedi. 

10 Milyar dolarlık yatırım planlanıyor 

Bakan Bayraktar yenilenebilir enerji alanındaki bu hedeflere ulaşmada şebekenin ihtiyaç duyduğu yatırımların da yapılmasının gerekliliğini önemle vurguladı.  

Bayraktar, “Bu anlamda iletim sistemimizi genişletmek, artan bu ihtiyacı karşılayacak yeni yatırımları, kapsamlı yatırımları yapabilmek için 10 yıl içerisinde de yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var.” dedi. 

Nükleer-Kömür ve enerji verimliliği çalışılan konular arasında 

Enerjide dönüşümün önemli bir ayağının da verimlilik olduğunu ifade eden Bayraktar, 2030 Enerji Stratejisi doğrultusunda 20 milyar dolarlık bir yatırımla enerjide yüzde 16’lık bir tasarruf ve aynı zamanda yaklaşık 100 milyon tonluk bir karbon emisyondan da kaçınma hedefleri olduğunu bildirdi. 

Bayraktar, enerji dönüşümünde nükleerin de önemli bir başlık olduğunu ve Türkiye’nin 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Kömürün Türkiye’de önemli bir elektrik üretim kaynağı olduğuna değinen Bayraktar, kömürde karbon yoğunluğunu düşürmeyle alakalı bir program üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. 

Dünya Bankası ile iş birliği  

Mevcut proje portföyünün yanı sıra enerji dönüşümünü hızlandırmak için Dünya Bankası ve uluslararası finansal kuruluşlarla iş birliğini çok daha ileri götürmek istediklerine değinen Bayraktar, “Gerçekçi, piyasadaki gelişmelere duyarlı, esnek ve dijital politika setleri ve prensipleri doğrultusunda oluşabilecek her türlü öneriye açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi