SON MÜHÜR/Son günlerde yaşanan,Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesi, dolar ve avronun ateşinin söndürülememesi ülkenin gündemine oturdu.

Enflasyon oranları ve faiz oranına bakıldığında, halkın parasının gün geçtikçe ‘kar gibi’ eridiğini ifade eden Prof. Dr. Küçüközmen, bugün piyasaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı faiz kararının, 200 baz puan indirmesi yönünde olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Küçüközmen, “ Faiz indirimi veya artırımı, gerektiği için mi yapılıyor, siyasi hamleler mi anlayamıyoruz. Faiz indiriminin dolar üzerinde baskısı elbette olacaktır. Bu ekonomik karmaşadan faydalanan bir yatırımcı grubu var. Çok küçük bir dilim kazanırken, büyük bir dilim kaybediyor” dedi.

“Bugün yapılmayan girişimlerin acısı halkın cebinden çıkacak”

Siyasi otoritenin, ihracata yönelik söylemlerini değerlendiren Prof. Dr. Küçüközmen, “İhracat, bundan önceki dönemin ekmeğini yiyor. Bugünkü yapılmayan girişimlerin yarınki acısı halkın cebinden çıkacak. Öğleden sonra saat 14.00’da umarım faiz baz puanını azaltmazlar, tarihi bir noktadan dönüş yaparız” ifadelerini kullandı.

“İlaç sıkıntısının başlıca sebebi döviz kurundaki artış”

İlaç stoklarında yaşanan krizi ele alan Prof. Dr. Küçüközmen, dünyadaki tüm ülkelerde böyle problemler olduğunu açıklayarak, şunları söyledi:

“Bugün bir ilaç stok sıkıntısı varsa, bunun başlıca sebebine döviz kurundaki artış diyebiliriz. Fiyatlama konusunda büyük sorunlar yaşanıyor, enflasyon korkunç oldu. Hiçbirini hak etmiyoruz, fakat globalde tüm ülkelerde böyle problemler var. Dünya devlerinin bile etkilendiği bu döneme denk gelmemiz bizi daha da zora sokuyor. Dış yatırımlara bağlı bir ülkeyiz ve bu dönemden o yüzden direkt etkileniyoruz. Benim ise Merkez Bankası’ndan beklentim faiz ile oynamaması. Yukarı yönlü bir artırma kabul edilebilir çünkü tüm dünya artırmaya giderken bizim azaltmaya gitmemiz büyük problemleri beraberinde getirir. Burası deneme tahtası değil o yüzden adımların sağlam atılması gerekiyor”

Editör: TE Bilişim