Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Borsada yaşanan tuhaf gelişmelerin nedeni yavaş yavaş ortaya dökülmeye başladı. Küçük tasarruf sahibinin "ütülmemek" için çok daha dikkatli olması gereken bir süreç... Hele hele resmi kurumların izinleri ve resmi ağızların söylemleriyle hareket edip yatırım yaparak zarara uğramak... Çok acı bir durum" diyerek tasarruf sahiplerini uyardı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Küçük tasarruf sahibi, aman dikkat" başlıklı yazısında "BİST’te son birkaç haftadır bazı hisse senetlerinde deyim yerindeyse acayip gelişmeler oluyor. Ne sektör belirtmek durumundayım, hele hele ne şirket adı.

Nebati'nin borsa yorumu: Yabancı ilgisi bizi sevindiriyor Nebati'nin borsa yorumu: Yabancı ilgisi bizi sevindiriyor

Bazı hisse senetlerindeki fiyat artışına akıl sır erdirmek mümkün değil" dedi. Aktaş'ın yazısı özetle şöyle:

"Bir şirketin hisse senedi üç beş gün üst üste her gün tavan oran olan yüzde 10 düzeyinde artar mı ya da niye artar? Üstelik bunların bazıları borsaya yeni girmiş şirketler de değil. Yıllar yılı kar ettiği halde temettü bile vermemiş bir şirketin fiyatının üç beş günde tırmanıp gitmesinin altında yatan ne olabilir? Manüpilatif işlemler mi söz konusu? Peki bunu kim yapıyor?

Bu sağlıklı bir fiyat oluşumu değil. Böyle bir ortamda bir bakan da çıkıp vatandaşı borsada yatırım yapmaya çağırıyor.

Bakanın işi o piyasayı bir şekilde güvenilir, fiyatların sağlıklı oluştuğu, küçük yatırımcının zarar görmesinin önlendiği, daha açık bir ifadeyle küçük tasarruf sahibinin "ütülmeyeceği” bir piyasa haline getirme konusunda adım atmak. Siz borsayı bu hale getirin, “Borsa kumardır” sözünün zihinlerde silinmesini sağlayın yeter! Sizin göreviniz bu!

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, hani "Paran var mı, derdin var" denilir ya, biraz da o durum... Üç kuruş tasarruf edebilen de dertli. Bu durumdakiler hem enflasyon karşısında bu tasarrufunun erimemesi için çaba gösteriyor, bunu sağlarsa bu kez de enflasyonun üstünde bir getiri elde edebilir miyim, diye uğraşıyor. Seçeneklerden biri de hiç kuşku yok ki hisse senedi.

Ama borsa öyle gözü kapalı girilip üç beş günde paranın ikiye katlanacağı bir yer değil. Bu olmaz değil, olabilir. Ama unutulmasın ki çok kazanç beraberinde büyük risk de getirir. Hele hele son dönemde yaşananlara bakınca bu riskin daha da arttığı görülüyor. Küçük tasarruf sahibi borsada yatırım yapacaksa dersini iyi çalışmak zorunda. Son vagona atlamak çoğu zaman zarar etmek demektir. Hem de öyle böyle değil; enflasyonun altında getiriden söz etmiyorum, anaparanın bir kısmını kaybetmekten söz ediyorum.

 Hisse senedi iyi bir yatırımdır; ama doğru hisse senedi ve doğru zamanlamayla.

 Siyasetçilerin önerilerine kulak vererek zamanlama tayin edilmez.

 Hisse senedine gözü kapalı yatırım yapılmaz.

 Borç parayla borsaya girilmez.

 Vadesi olan, yani belli bir tarihte kullanılması gereken parayla hisse senedi alınmaz.

 Alınan hisse senedinin fiyatı zaman zaman düşebilir, ilk düşüşte panik halde satış yapılacaksa hisse senedi yine alınmaz, alınmamalıdır.

En iyisi tabii ki bu konuyu çok iyi bilen meslektaşlarımın yazılarını okumak; bankaların ve aracı kurumların yayımladığı raporları izlemek ve yukarıda saydığım temel ilkelere bağlı kalmak.

Editör: TE Bilişim