Fed, faizi 75 baz puan artırarak %1,75 seviyesine çıkardı. 1994'ten sonra ilk defa tek seferde bu oranda bir faiz artışı yapıldı.

Sıkılaşma yönündeki ilk faiz artışını 25 baz puan ile Mart ayında yapan Fed, enflasyondaki yükselişin hızlanmasıyla Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

Türkiye ekonomik ve mali araştırmalar (TEMAR) başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken; ''Fed daha hızlı şekilde faiz artıracağını gösterdi. Bu karar ile gelişen piyasalar ve Türkiye için kötü bir haber eğer Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gereğini yapmazsa yani Fed ile uyumlu bir şekilde faiz arttırımına gitmezse Türk Lirası Dolar karşısında değer kaybedecektir. Dünya için iyi bir karardır.Ancak Türkiye için eğer Türkiye gereğini yapmazsa felaket bir karardır.'' dedi.

Faiz kararı sonrası Jerome Powell  kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunacak. Powell'ın açıklamaları gelecek dönemin para politikası için sinyaller barındırdığından analistlerin gündeminde olacak.

DOLAR-ALTIN NE OLUR? 

Ekonomistler, yatırım aracı olmasının yanı sıra önemli bir risk belirteci olan altın fiyatları ile Fed toplantısı sonrası gelecek mesajları eş zamanlı takip edecek. ABD'de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrası Fed faiz için daha sertleşebileceği algısı nedeniyle ons altın dün 1.805 dolar bandına kadar çekilirken, yeni günde ise 1.805-1.820 dolar bandı arasında yön arayan bir görüntü çiziyor. 2022 zirvesi dikkate alındığında Fed baskısı altına giren ons altın fiyatı yüzde 13'e yakın değer kaybetti. 

Editör: TE Bilişim