KAZİM BOZKURT-SON MÜHÜR/Türkiye yeni yıla girerken de zam yağmuruna tutulmaya devam etti.

2021’in son aylarında, Türk Lirası’nda yaşanan sert dalgalanmalarla birlikte, neredeyse tüm temel gıda malzemelerine yüksek zamlar gelmişti.

Elektrik ve doğal gaza gelen fahiş zamlar, yeni yıla giren 84 milyonun cebini şimdiden yakmaya başladı.

“Kaşıkla verip kepçeyle aldılar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021’in son ayında, neredeyse ülkenin yarısının merakla beklediği asgari ücreti açıklamıştı. Asgari ücret, geçen yıla göre yüzde 50 artarak 4 bin 253 lira seviyesine yükselmişti.

Yeni yıl ile birlikte gelen ‘elektrikte kademeli tarife’ doğal gaz ve akaryakıt zamlarıyla birlikte, yurttaşlar şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, yapılan asgari ücret zammını “Asgari ücrete yüzde 50 zam geldi, çok büyük bir şeymiş gibi açıkladılar. Ama temel ihtiyaçlarda neredeyse yüzde 150’ye varan zamlarla karşılaşıyoruz. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar” diye konuştu.

“Asıl bomba TÜİK’in enflasyonu açıkladıktan sonra kopacak”

Yine geçtiğimiz ay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine devam etmesi kararları, Erdoğan’ın ‘faiz’ ve ‘Nass’ söylemleriyle birlikte, doların ateşi hiç sönmedi. Döviz kurunda neredeyse yüzde 80’lik bir artış olup, Türk Lirası gün geçtikçe değer kaybetmişti.

21 Aralık’ta yine Erdoğan’ın açıkladığı ‘kur korumalı TL’ ile birlikte, dolar kurunda çok sert bir düşüş yaşandı. Türkiye, 2021’e veda ederken Türk Lirası’nın değeri kısmen yükselse de, son günlerinde yine 13 lira bandında seyretti.

Mv. Bayır, doların tekrardan yükselmesi, ve TÜİK’in 3 Ocak’ta açıklayacağı Aralık ayı enflasyon oranı ile ilgili şöyle konuştu:

“Hani düzeltti diyorlardı ya, nerede? 20 Kasım ve 20 Aralık arası dolarda yüzde 80 yükselme oldu. Müdahalenin ardından 10,50 TL’ye kadar düştü. Fakat son günlere yine değer kazandı. Asıl bomba, TÜİK’in açıklayacağı enflasyondan sonra kopacak. Herkes arayış içinde. 80 milyon, akşama ne yiyeceğiz, çocuğa yumurta yedirebilecek miyiz diyecek. Milletin derdi o. Faiz vermeyeceğiz diyor, faizin babasını veriyor İngiltere’ye. Köprüler yollar yap işlet devret ile yaparak, faiz veriyorsun. İnanılmaz bir maliyeti var. Dövizin yükselmesiyle dış borcumuz da artıyor. Torunlarımızi bunu ödemeye devam edecek”

Editör: TE Bilişim