İzmir Kuyumcular Odası, seçime gitmek için gün sayıyor. 16 Ocak 2022’de sandığa gidecek olan odaya başkanlık yapan Baransel, geldikleri günden bu yana güzel şeyler yaptıklarını, TOBB’da sektör temsilcisi olduğunu anlattı. Ege Bölgesi’nde tek olan gemoloji laboratuvarını kurduklarını açıklayan Baransel, “İzmir’de güzel şeyler yaptık, esnaf da memnun. Tüm esnafımızı, 16 Ocak’ta sandık başında oy kullanmaya davet ediyorum. Bu seçimi de alıp, yeni projelerimizle bir dönem daha güzel eşyler yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Pandemi hepimizi yıprattı”

2019 yılın sonlarında, Çin’in Wuhan Eyaleti’nde başlayan Kovid-19 salgını, o zamandan bu yana tüm dünyayı etkisi altına almış durumda.

Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılar, Türkiye’de de kendini sert bir şekilde hissettirdi. Kuyumcular olarak, pandemi döneminde ayakta durmaya çalıştıklarını, ancak esnafların perişan halde olduğunun altını çzien Baransel, “ Kiralar yükseldi, üç kişi çalıştıran birini işten çıkarmak zorunda kaldı. Dışarıdan çok para kazanıyoruz gibi görünüyoruz. Ancak, bir çeyrek altıdna hemen hemen 20 lira kazanıyoruz. Düğünler başladığında güzel dedik, fakat altının bu fiyatlara gelmesi vatandaşı da zorluyor. Vatandaşın elinde para yok. Bir haftadır herkes altınlarını bozdurmaya geliyor. Bir sıkışıklık da burada var” diye konuştu.

Baransel, yaz döneminde kısıtlamaların kaldırılmasıyla rahat bir nefes almalarına rağmen, altın fiyatlarının yükselmesinden yakınarak, “Bu fiyatlarla önümüzdeki dönem zor geçecek gibi görünüyor. Eskiden, tam veya yarım altın satıyorduk, bu gram altına, hatta yarım gram altına kadar düştü. Altın, ‘Zurnanın son deliği’ ama yine de bir ihtiyaç” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de üç yerde var, biri İzmir’de: Gemoloji

Ege Bölgesi’nde, gemoloji laboratuvarının yalnızca kendilerinin açtıklarına dikkat çeken Baransel, bölgede tek olduklarını söyleyerek, “Bir dönem Kalkınma Ajansı’ndan geçmemişti, fakat Ticaret Odası ile beraber projeyi canlandırıdk. Şu anda kurduk, çalışıyor, çok önemli bir proje. İzmir’den hariç, İstanbul’da ve Antalya’da var. Diyelim ki, 10 bin dolara değerli bir taş aldınız. Aynı değerde olan taş bin dolar seviyesinde. Bunu nasıl ayırt edeceksiniz? Değerli taşların sertifikaları olur. Vatandaşlar, sertifikalarını gemoloji laboratuvarlarından inceleyebilecekler. Biz bu projede, Kalkınma Ajansı’ndan yetkiyi aldık, Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte hizmete başladık” şeklinde konuştu.

Gemaloji nedir?

Gemoloji, (kıymetli taş bilimi), mücevherlerde kullanılan kıymetli taşların ve süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılmasıdır. Taşların oluşumunu, çıktığı yerleri, fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler. Aynı zamanda sentetik, taklit ve işlem görmüş taşlar hakkında bilgi verir. Gemoloji, bir mineraloji branşı olup bazı profesyonel mücevherciler akademik eğitim almış gemolojistlerdir.

Editör: TE Bilişim