Yeni eğitim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Yüz yüze eğitim için tüm hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, heyecanla 6 Eylül’de ders zilinin çalmasını bekliyor. Fakat bazıları o kadar şanslı değil... Otizmli çocuklar ve aileleri için eğitim hayatının her aşaması sonu gelmez bir çileye dönüşmeye devam ediyor.

Çağla Geniş'in haberine göre hala kaynaştırma öğrencisi olarak sınıflara kabul edilmeyen otizmli çocuklarını kayıt edecek bir okul arayan aileler, “Her Eylül dönemi bir sendrom” diyor. Sorunu çözmek için ciddi bir adım atılmadığının altını çizen İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Avukat Sedef Erken, “Yine çocuklarımız yok sayılıyor, okullara kreşlere kabul edilmiyor, ayrımcılığa uğruyor” dedi. Denizli Otizm Derneği Kurucu Başkanı Dudu Karaman ise “Ayrıştırma değil kaynaştırma istiyoruz” sözleriyle yaşananlara isyan etti.

BU YIL DA DİĞERLERİ GİBİ!

Sadece oğlu Ozan değil bütün otizmli bireylerin hakları için yıllardır mücadele eden İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Avukat Sedef Erken, “Bu yıl da diğerleri gibi... Bunca çabamıza, geçen yıl TBMM Otizm Down Araştırma Komisyonu tarafından yayınlanan rapora ve tüm diğer çalışmalarımıza rağmen maalesef her yıl olduğu gibi engelli öğrencilerin adı dahi geçmiyor. Ne bakan açıklamalarında varız, ne okul hazırlıklarında… Yine çocuklarımız yok sayılıyor, okullara kreşlere kabul edilmiyor, ayrımcılığa uğruyor ve bunu gerçekten çözmek için ciddi bir adım göremiyoruz. Çocuklarımız Anayasa ve tüm Uluslararası Sözleşmelere göre zaten hakları olanı alamıyor, üstelik itilip kakılıyorlar” ifadelerini kullandı.

ÇİLE BAŞLADI: TELEFONLAR SUSMUYOR

Ailelerin yaşadığı zorlukları anlatan Denizli Otizm Derneği Kurucu Başkanı Dudu Karaman ise, “Eğitim hayatının her aşaması otizmli çocuklar ve aileleri için sonu gelmez bir çile. Sürekli mücadele etmek gerekiyor. Çocuklara odaklanmak yerine bürokrasinin sorunlarını çözmeye çalışmakla geçiyor ömrümüz. Yeni okul dönemi ile birlikte yine dertler başladı. MEB yüzünden otizmli çocuk aileleri olarak hepimizde eylül sendromu oldu. Geçen hafta Denizli Otizm Derneği’ne dört telefon geldi. İlk telefon bir anneden... İlkokul ve ortaokulu kaynaştırmada okumuş olan ve LGS’de Denizli merkezden bir anadolu lisesini kazanan çocuğu için Merkezefendi RAM, çocuğun meslek lisesi özel eğitim sınıfına ya da DOÇEM’e gitmesini söylemiş. İkinci telefon uzun yıllardır tanıdığımız bir baba, oğlu ilkokulu bitirdi. Çocuk okuma yazma, İngilizce biliyor, arkadaşlarıyla uyum içinde dört yıl geçirdi. İlkokula başlarken de kaynaştırmada yapamaz diyenler çoğunluktaydı ama ailenin ve okulun desteğiyle eğitimini başarıyla tamamladı. Şimdi ortaokul zamanı geldi. Kayıt için gittikleri okullar kolaylaştırıcı kişi uygulamasından haberdar olmadıklarını söylüyorlarmış, Merkezefendi RAM’ı aramışlar konuyla ilgili konuştukları kişi, ‘Hocam şimdilik kaydı al sonra rapor tutup buraya uygun değil deyip özel eğitim sınıfına ya da DOÇEM’e gönderirsiniz’ demiş” dedi.

BUGÜNLERE HİÇ GELEMEYECEĞİNE…

Eğitim almak ve ayrımcılığa uğramamanın otizmli çocukların anayasal hakkı olduğunu vurgulayan Karaman, “Üçüncü arayan da çocuğu ilkokula başlayacak bir anne. Onlar da Merkezefendi RAM’a gitmişler. Çocuğun otizm belirtileri çok silik, arkadaşlarıyla uyumu da gayet iyi... Ona da özel eğitim sınıfına ya da DOÇEM’e gitsin demişler. Bahsettiğimiz son 2 çocuk bizim derneğimizin kaynaştırma yaz kulüplerine de katılmış yakından tanıdığımız çocuklar. 15 gün önce Balıkesir’den otizmli bir delikanlı Pamukkale Üniversitesinin Beden Eğitimi Bölümü sınavlarına girmişti. Geçen hafta annesi arayıp sınavı kazandığını söyledi. O delikanlı da kaynaştırmaya devam etmiş. Baştan beri ayrıştırılmış okullara gitseydi bugünlere hiç gelemeyeceğine emin olabilirsiniz. ‘Otizm kaynaştırmaya uygun değil’, ‘Bu çocuklardan bir şey olmaz’ fikrinden bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Mahallesindeki okula gitmek ve akranlarıyla bir arada eğitim almak her çocuğun hakkı. Ayrıştırma değil kaynaştırma istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim