Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinden kamuoyunun görüşüne sundu. 

İlgili kurumlar ve sektör temsilcileri, 15 gün süreyle görüşlerini bildirebilecekler. Toplanan geri bildirimler doğrultusunda Kurul, taslakta yapılacak değişikliklere karar verecek ve nihai kararını açıklayacak. 

Güvence bedelinde değişiklikler olabilir 

Kabul edildiği takdirde güvence bedeli borçların ödenmemesi riskine karşı alınan bir bedel olduğu için fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli alınmayacak. 

Şu anda mesken aboneleri için 680 ila 1135 TL arasında güvence bedeli alınıyor. Borcu nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelik yaptırmak için yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödemek durumunda kalıyor. EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmelerinin yasal takibe konu kalıntı borç tutarını artırdığını belirledi ve yeni bir önlem aldı. 

Eğer bu durum kabul edilirse tahsilat riskini azaltmak amacıyla yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin yüzde 50 daha fazlası alınacak. Ayrıca, fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak. 

Kaçak elektrikle mücadeleye yeni sayfa açılıyor 

Tüketici hizmetleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, kaçak elektrik kullanımına yönelik yeni tedbirleri de içeriyor. Kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında dağıtım şirketlerinin uygulamalarındaki eksiklikler ortadan kaldırılacak. Dağıtım şirketleri arasında uygulama birliği sağlanacak. 

Kaçak kullanım ceza katsayısı artırılacak ve kaçak elektrik tespit edilen kişilere daha yüksek cezalar uygulanacak. Yüksek kaçak oranına sahip bölgelerde, asayiş sorunlarına yol açmadan kaçak miktarının tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak. 

Kaçak elektrik faturasına ilişkin borçlar konusunda, borç sahibine bildirim yapılmadan dağıtım şirketi tarafından yasal takip işlemi başlatılmayacak. İlk olarak yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi durumunda dağıtım şirketi, bildirim yaparak icra yoluna gidecek. Tüketici hizmetleri yönetmeliği taslağı, kamudan ve sektörden gelecek görüşler doğrultusunda EPDK tarafından değerlendirilecek ve son şekli verilerek yürürlüğe konulacak. 

Kaynak: Haber Merkezi