Ukrayna Demiryolları, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren garına Rus güçlerce düzenlenen füze saldırısında tahliye bekleyen 30'dan fazla sivilin öldüğünü, 100'den fazla sivilin yaralandığını bildirdi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 2

Ukrayna Demiryollarının Telegram kanalından yapılan açıklamada, "Kramatorsk tren garına 2 füze isabet etti. İlk belirlemelere göre, 5'i çocuk olmak üzere 50 fazla sivil öldü" ifadesine yer verildi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 3

Saldırıya ilişkin paylaşılan görüntülerde, tren garında yanlarında bavulları bulunan sivillerin ve gar görevlilerinin kan içinde yerde yattıkları görülüyor.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 4

Donetsk Valisi Pavel Kirilenko, garın misket bombaları içeren İskender füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 5

RUSYA İNKAR ETTİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna Rus güçlerince füzeli saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaların "yanlış" ve "provokasyon" olduğunu bildirdi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 6

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna yönetiminin konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığı belirtildi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 7

Açıklamada, “Rusya tarafından 8 Nisan'da Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna gerçekleştirdiği iddia edilen ‘füze saldırısı’ ile ilgili tüm açıklamalar bir provokasyondur ve kesinlikle doğru değildir. 8 Nisan'da Rus silahlı kuvvetlerinin Kramatorsk şehrinde herhangi ateş etme görevi yoktu ve planlanmamıştı” ifadeleri kullandı.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 8

Parçaları Kramatorsk tren istasyonunun yakınında bulunan ve görgü tanıklarınca görüntüleri yayınlanan Toçka-U taktik füzelerinin yalnızca Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldığı aktarılan açıklamada, "14 Mart'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı 19. Füze Tugayı, Donetsk şehir merkezine benzer bir şekilde Toçka-U füzesiyle saldırmış, olay yerinde sivillerden 17 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı" denildi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 9

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'da Kramatorsk tren garına fırlatılan füzeyi Rus ordusunun kullanmadığını söyledi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 10

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Kramatorsk şehrindeki tren garına yapılan füze saldırısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 11

Rusya Savunma Bakanlığının, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Toçka-U füzesini kullanmadığı ile ilgili açıklamanın dikkate alınması gerektiğini belirten Peskov, "Silahlı kuvvetlerimiz bu tür bir füze kullanmıyor ve Kramatorsk'ta bugün için herhangi bir muharebe görevi yoktu, planlanmamıştı. Bu açıklamadan hareket edilmelidir" diye konuştu.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 12

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına ilişkin, "operasyonun öngörülebilir bir gelecekte tamamlayıp tamamlamayacağına" ilişkin soruya Peskov, "Öngörülebilir gelecekten bahsediyoruz. Operasyon devam ediyor, hedeflere ulaşılıyor, hem operasyonun ilerlemesi açısından Rusya Silahlı Kuvvetleri düzeyinde hem de Ukrayna ile görüşme sürecinde olan müzakereciler aracılığıyla önemli çalışmalar yürütülüyor" karşılığını verdi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 13

NATO'nun, Ukrayna, Gürcistan ile Bosna Hersek'e desteğini artıracağına ilişkin açıklamasını yorumlayan Peskov, "Bu ittifakın saldırgan karaktere sahip olduğundan eminiz ve bu görüşümüzü koruyoruz. Bu savunma amaçlı olmayan bir bloktur ve bu ittifakın faaliyetlerini ve etkisini genişletmesi ilave güvenlik ve istikrar getirmez" şeklinde konuştu.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 14

Sky News televizyon kanalına verdiği röportajda trajedi olarak nitelendirdiği Rus ordusundaki kayıplarla ilgili verdiği bilgiye açıklık getiren Peskov, bunu, Rusya Savunma Bakanlığının 1351 Rus askerinin öldüğü, 3 bin 800’den fazla askerin ise yaralandığı yönünde önceden verdiği bilgiye dayanarak söylediğini ifade etti.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 15

"SALDIRIYI UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ YAPTI"

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde Kramatorsk tren garına düzenlenen füze saldırısının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nce yapıldığını öne sürdü.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 16

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, parçaları Kramatorsk tren garı civarına düşen Toçka-U füzesinin sadece Ukrayna Silahı Kuvvetlerince kullanıldığı belirtildi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 17

Açıklamada, "Güncellenen verilere göre, Kramatorsk tren garına yapılan saldırı, şehrin 45 kilometre güneybatısında Dobropolye yerleşim birimi civarından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin füze birliğince gerçekleştirildi" ifadesi kullanıldı.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 18

Rusya'yı suçlamak için sosyal medya hesaplarında yayılan fotoğrafların şubat ayında Müttefik Kararlılığı-2022 Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatına ait olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu görüntülerdekilerin Rus füzeleri olmadığı kaydedildi.

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 19

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 20

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 21

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 22

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 23

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 24

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 25

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 26

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 27

Rusya Ukrayna'da Kramatorsk tren garını vurdu: Olay yerinden fotoğraflar - 28

Editör: TE Bilişim