Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı yeni bir rapora göre, Irak savaşında oynadığı rolle tepki çeken Amerikan güvenlik şirketi Blackwater'ın kurucusu Erik Prince, Libya'da da uluslararası silah ambargosunu ihlal etmekle suçlanıyor.

New York Times (NYT) gazetesinin ele geçirdiği raporda, Prince'in kendisine bağlı şirketler üzerinden Libya'daki Halife Hafter güçlerine silahlar, drone'lar, silahlı tekneler, helikopterler ve yabancı paralı askerler temin ettiği belirtildi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri arasında da yer alan Prince'in 2019'da çatışmaların doruk noktasına çıktığı sırada Libya'da uluslararası çapta desteklenen hükümeti devirmek için çalışan generale silah göndererek BM'nin silah ambargosunu ihlal ettiği kaydedildi.

Raporda, 80 milyon dolara mal olan operasyonun bir parçası olarak paralı askerlerin, bazı Libyalı komutanları izleyip takip etmelerini sağlayacak şekilde bir suikast timi kurmasının da planlandığı vurgulandı. 

Wall Street Journal (WSJ) gazetesiyse bir diplomata dayandırdığı haberinde, söz konusu rapora göre, Prince'in seyahat yasağı ve banka hesaplarının dondurulması gibi BM yaptırımlarıyla karşılaşabileceğini ancak Prince'le iş anlaşmaları olan ABD, Rusya ve Çin gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelerin bu ismi hedef alacak olası bir yaptırım kararını veto edebileceğini ifade etti. 

AA'nın haberinde de Prince'in ve Batılı özel güvenlik uzmanlarının Hafter'e askeri destek ve istihbarat yardımı sağlayarak meşru hükümeti iki kez devirme planı yaptığı aktarıldı.

Habere göre operasyonun plan aşaması, yönetimi ve finansmanı için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli 3 şirketin (Lancaster 6 DMCC, L-6 FZE ve Opus Capital Asset Limited FZE) kullanıldığı belirtildi.

Bu üç şirketin Avustralyalı Christiaan Paul Durrant, Britanyalı Amanda Kate Perry ve Güney Afrikalı Stephen John Lodge tarafından yönetilip kontrol edildiği kaydedildi. BM uzmanları, bahsi geçen şirketleri ve yöneticileri olan Batılı 3 güvenlik uzmanını, BMGK'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ihlal etmekle suçladı.

Editör: TE Bilişim