İzmir ve ülke gündemine ışık tutan konu ve konuklarıyla dikkati çeken Son mühür Tv’de bu kez ‘sağlıkta dönüşüm’ masaya yatırıldı. Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, ‘buraya siyasetçi ya da belediye başkanı olarak değil, bir hekim olarak geldim. Sağlıkta yaşanan dönüşümü özellikle genç kuşaklara anlatmak istiyorum ’sözleriyle başladığı konuşmasında çarpıcı örnekler verdi.  
İşte Dr. Sadık Doğruer’in açıklamalarından öne çıkan detaylar…
NEREDEN NEREYE GELDİK?
Siyaset, belediye konularını dışarıda bırakarak hekim kimliğimle konuşmak istiyorum. Hekim, hasta ve hasta yakını olarak üç aşamalı olarak sağlıktaki dönüşümü anlatmak istiyorum. Sağlık politikalarındaki eskiyle yeni arasındaki farkını anlatmak istiyorum. Ben 1988’de Tıp fakültesine girdim. Ben tam ortada bir nesilim. İnsan çabuk unutuyor. Sağlıkta dönüşüm kısmıyla eskiden hastaneler tek çatı altında değildi. Ben SSK’lı bir işçinin çocuğuydum, siz sadece SSK hastanesine gidebilirdiniz. Üniversite hastanelerine SSK’lının gitmesi hayaldi. Sadece devlet memurları gidebiliyordu.
TAKSİ TUTARAK GİDEBİLRDİNİZ
 Hastaneden hastaneye taksi tutarak gidebilirdiniz. Kapıda neyiniz var diye sorarlardı hastalığınız anlamında değil, SSK’lı mı Bağ kurlu mu, Emekli sandığı mı diye sorarlardı. 9 Eylül’de okurken tıp öğrencisiyim 9 ay hastanenin tüm olanaklarından faydalanırdım 3 aylık tatilde sadece SSK hastanesine gidebilirdim. O zamanlar ilaçlar o kadar pahalıydı ki, bir reçete yazdığımda tarlada 3-4 günlük yevmiye demekti. Hasta gelir, benim param yetmedi, bunların en önemlisi hangisiyse sadece onları alayım, bana sadece 50 liralık ilaç yazar mısın? Türünden isteklerle karşılaşırdık.


16 KİŞİLİK KOĞUŞ ODALAR
Hastane odasında 8 hastanın yattığı odalar vardı. 8 tane de refakatçı 16 kişi aynı havayı soluyordu.
 Koğuş sisteminde tuvaletler banyolar tüm kata birer taneydi. Hasta karyolaları tamamen değişti. Enjeksiyon sistemi çok daha sağlıklı hale getirildi. Tam gün yasasıyla birlikte doktor tabelası aramaktan kurtulduk. Sevk edilse bile hasta önce ücretiyle muayene gitmek zorunda kalırdı. 
HASTANIZI GÖREBİLMEK İÇİN PARA ÖDERDİNİZ
SSK ve Devlet hastanelerinde hasta ziyaretlerinde ücret alınırdı. SSK o kadar zor durumdaydı ki, girişlerde sizden para alınırdı. 
ELDİVEN YOKTU
92-93’de çocuk doğum stajında eldiveni çöpe attım, biz tekrar kullanıyoruz denilerek bir miktar strelizasyonla kullanıldığın söylediler. Acil servis stajında hasta gelirdi, eldiven bulamazdık müdahale için, sadece ameliyathanelerde bulunurdu. 
AMBULANSIN AKARYAKITI HASTADAN
Biz Kınık’tan Bergama’ya kadar sevk edebilirdik. Bergama’dan İzmir’e sevk olacaksa ulaşım ücretini hastadan almak zorundaydık. Biz bunları yaşadık. Biz şu anda ambulans helikopter veriyoruz hem de ücretsiz. İnanın hastane kuyruklarında ölenleri yaşı 50’nin üzerinde olanlar iyi bilir. Biz sağlıkta nereden nereye geldiğimizi iyi bilelim. Sıkıntı yok mu? Elbette var. Ama biz 20 yıl önceki sıkıntıları bilmezsek bugünü anlayamayız. 

Editör: TE Bilişim