Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç’un moderatörlüğünde Radyo Ege ve İzmir Tabip Odası işbirliğinde yayınlanan ‘Her İşin Başı Sağlık’ programında sigaranın zararları masaya yatırıldı. Dr. Aygül Çiftçi’nin konuk olduğu programda ‘Sigara mı? Sağlık mı?’ sorusuna cevap arandı. 

 Sigarann bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Çiftçi, ‘yetişkin nüfusun üçte biri sigara içmekte. Son 20 yılda sigara içme oranı yüzde 80 oranında arttı. Aynı istatistik ABD’de yapılmış orada yüzde 30 düşme var. Oralarda sigara şirketlerine çok büyük davalar açılıyor. Bilinç düzeyi de çok önemli’ dedi. 

İşte Dr. Aygül Çiftçi’nin açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

HER GÜN 300 KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR 

 Sigara her 10 yetişknden birinin ölümünden sorumlu. Her yıl 100 bin kişi sigaradan ölmekte. Şu program süresinde bile 8-9 kişi sigara yüzünden ölecek maalesef. Her gün 300 kişilik bir uçak düşüyor ve hepsi ölüyor gibi düşünmek lazım. 

ÖMRÜNÜN 20-25 YILI SİGARAYA GİDİYOR 

Sağlık personel arasında da içme oranı yüksek. Bağımlılık nedeniyle gözlerine perde iniyor. Biliyorlar ama yüzleşmiyorlar. Akciğerlerimizin yüzde 70-80'ı harap etmeden bulgu vermiyor. Sigara içenler ne yazık ki ömüründen 20-25 yılını sigaraya feda ediyor. 

15 MİLYAR DOLAR KAYBIMIZ VAR  

1,3 milyar kişinin sigar içiyor olduğu tahmin ediliyor. Bir de ekonomik kaybı var. Bizde yılda 15 milyar dolar civarında kaybımız var. Ölümler 30-65 yaş arasında görülmekte. Ülkemizde yaklaşık 40 bin kişide akciğer kanseri görülüyor, bunun yüzde 90’ı sigara kökenli. 

7 YAŞINDA BAŞLIYORLAR 

Üniversite gençliğinde yüzde 23’le yüzde 48 arasında değişiyor. 7-13 yaş arasında erkeklerin 11.7’si, kızların ise 9.1’i sigara içiyor. Pasif içicilikte bulunduğunuz ortamdaki sigaranın dörtte birini siz içiyorsunuz demektir. 

PASİF İÇİCİLER 

Bizde yılda 100 bin sigara ölümünden 17 bini pasif içici. Sigara içip ölen her 9 kişi, içmeyen 1 kişinin ölümünden sorumlu.  

Sigarada 4 binden fazla sağlığa zararlı madde var ve bunların 400’ü kansere neden oluyor. Arsenik var, biz sigara içicilerine kronik intihar diyoruz. 

NARGİLE ÇOK TEHLİKELİ 

Nargile içiminde yüz sigara içimi gibi olur. Nargile daha beter bir şey.  

Sigara bırakmak için psikolojik bağımlılığı aşmak lazım. Bırakmanın ilk olumlu etksi 20 dakikada hemen başlıyor. Bir yılda kalp krizi riski yüzde 50 oranında azalıyor.  

Sigarayı bırakmak için önce irade gerek. Sigara mı? Sağlık mı diye sormamız şart. 

Editör: TE Bilişim