Türk Deniz Kuvvetleri'nin Marmara'dan Akdeniz'e uzanan geniş bir coğrafyada, 6 Mayıs'tan bu yana icra ettiği "Deniz Kurdu 2/2025" tatbikatının en kritik aşamalarından biri olan "Seçkin Gözlemci Günü"nde (SGG), Türk savunma ve askeri liderliği önemli açıklamalarda bulundu. TCG Anadolu amfibi hücum gemisinde bir araya gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, tatbikatın stratejik önemine ve Türk savunma sanayisinin geldiği üstün seviyeye vurgu yaptılar.
Kara Kuvvetleri komutanı Bayraktaroğlu: İHA/SİHA teknolojisinde küresel liderlik vurgusu
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri'nin icra ettiği bu önemli tatbikata Kara Havacılık Komutanlığı unsurlarıyla destek sağladıklarını ifade ederek sözlerine başladı. Tatbikatın başarısından duyduğu memnuniyeti dile getiren Orgeneral Bayraktaroğlu, özellikle TCG Anadolu'dan ilk kez gerçekleştirilen TB3 SİHA kalkış ve inişinin tarihi bir olay olduğunu belirtti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sahip olduğu İHA ve SİHA envanterinin niceliksel olarak dünyada zirvede olduğunu vurgulayan Bayraktaroğlu, Türkiye'nin SİHA kullanımı, yönetimi ve teknolojisi alanında da küresel ölçekte birinciliği elinde bulundurduğunu kaydetti. Ayrıca, ASELSAN'ın elektronik harp teknolojilerindeki üstünlüğüne de dikkat çekerek, bu alanda da dünya çapında iddialı olduklarının altını çizdi.
Hava Kuvvetleri Komutanı Kadıoğlu: Geleceğin hava gücünde insansız sistemlerin artan rolü
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Türk Hava Kuvvetleri'nin bu büyük çaplı deniz tatbikatının bir parçası olmaktan duyduğu onur ve mutluluğu dile getirdi. Tatbikatta sergilenen başarıların kendilerine gurur verdiğini ifade eden Orgeneral Kadıoğlu, gelecekte hava gücü yapılanmasının, başlangıçta insanlı ve insansız hava araçlarının birlikte görev yapacağı bir yapıya evrileceğini, ilerleyen dönemlerde ise insansız hava araçlarının baskın olacağı bir konfigürasyona doğru ilerleyeceğini öngördüklerini belirtti.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu: TB3 SİHA'ları deniz muharebesinde yeni bir çağ açtı
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, "Deniz Kurdu 2/2025" tatbikatına 120 savaş gemisi, 85 deniz hava aracı ve 22 bin 700 personelin katılımıyla Karadeniz, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de eş zamanlı olarak icra edildiğini aktardı. Tatbikatın iki temel özelliğine vurgu yapan Oramiral Tatlıoğlu, bunlardan ilkinin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Atmaca güdümlü gemisavar füzesinin başarılı atışı, ikincisinin ise TCG Anadolu gemisinden kalkan TB3 SİHA'lar ile belirlenen hedefe yapılan gerçek mühimmat atışı olduğunu söyledi. TB3 SİHA'larının sadece gemiye konuşlanmakla kalmayıp, Türk Deniz Kuvvetleri'nin deniz savaş doktrininde yepyeni bir dönemi başlattığını ifade eden Tatlıoğlu, bu insansız hava araçlarının deniz muharebesinin dinamiklerini kökten değiştirdiğini ve birçok yeni taktiksel yaklaşımın hayata geçirilmesine olanak sağladığını belirtti. Tatbikatta elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Oramiral Tatlıoğlu, Türk savunma sanayisinin ulaştığı bu seviyeden dolayı büyük bir kıvanç duyduklarını sözlerine ekledi.
Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Türk Savunma Sanayii küresel doktrinleri değiştiriyor
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu tarihi ana tanıklık etmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, Türk savunma sanayisinin geliştirdiği yüksek teknolojiye sahip ürünlerle dünya savaş alanlarında ve harekat bölgelerinde doktrinleri yeniden şekillendirmeye başladığını vurguladı. Bugün gerçekleştirilen TB3 SİHA'sından yapılan salvo mühimmat atışının bunun somut bir göstergesi olduğunu belirten Görgün, çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve bir gün önce gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında da yeni projelerin hayata geçirilme kararlarının alındığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda, milli denizaltı projesinin başlangıç kararının ve TF2000 sınıfı fırkateyn projesinin başlatılma kararının alındığını müjdeleyen Görgün, savunma sanayisinin genç ve dinamik kadrosuyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını en kısa sürede ve muharebe sahasında üstünlük sağlayacak şekilde karşılamak için büyük bir azimle çalıştığını ifade etti.
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Milli SİHA'lar Türk Ordusu ile omuz omuza başarıya ulaştı
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, tatbikatta sergilenen güçlü takım oyununa dikkat çekerek, Türk SİHA'larının dünya muharebe anlayışını kökten değiştirdiğini belirtti. Türk Kara Kuvvetleri'nin kullandığı SİHA'ların, dünyada SİHA'larla kazanılan ilk savaşın kahramanları olduğunu vurgulayan Bayraktar, bugün denizlerde de benzer bir dönüşümün yaşandığını ve Türk mühendisliği ile Türk Deniz Kuvvetleri'nin deniz muharebesinde yeni bir sayfa açtığını ifade etti. Bu ülkenin bir mühendis evladı olarak bu gurur verici ana ve yıllarca süren çalışmaların meyvelerine tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Bayraktar, Bayraktar TB3 SİHA'sının lastiğinden motoruna, yazılımından yapay zeka sistemlerine, buz kırıcılarından gövdesine ve haberleşme sistemlerine kadar her bir parçasının Türk mühendislerinin eseri olduğunu vurguladı. Milli SİHA'ların dünyada elde ettiği başarının, Türk Silahlı Kuvvetleri ile kurulan yakın iş birliği ve omuz omuza verilen mücadeleye borçlu olduğunu belirten Bayraktar, yıllarca ekibiyle birlikte Güneydoğu'daki üs bölgelerinde askerlerin ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamak için çalıştıklarını anlattı. Türkiye'nin dünya SİHA ihracat pazarının büyük bir bölümüne sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de bu araçları en etkin şekilde kullanan dünyanın en ileri kuvveti olduğunu, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin bu dönüşümde öncü rol oynadığını ifade ederek, bir Türk mühendisi olarak ülkesiyle gurur duyduğunu sözlerine ekledi.





