Son Mühür / Arif Enes Durak - Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin'de üretim yapmayan Avrupa merkezli firmaların, belirli kamu ihalelerinden men edildiği duyuruldu.

45 milyon yuanı (yaklaşık 6,28 milyon dolar) aşan bütçeye sahip tıbbi cihaz alımlarında artık Avrupa kökenli ancak Çin'de üretimi bulunmayan şirketler, Çin hükümetinin açtığı kamu ihalelerine katılamayacak.

Açıklamada dikkat çeken bir diğer detay ise Çin'de üretim yapan Avrupalı firmaların bu yasaktan muaf tutulması oldu. Kısıtlamalar ivedilikle yürürlüğe girerken, kararın Avrupa Birliği'nin son hamlelerine karşılık olarak alındığı belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Pekin'in AB ile yapıcı ilişkiler kurma çabasına dikkat çekerek, “Çin, ikili görüşmelerde defalarca iyi niyet ve samimiyet göstermiştir. Ancak AB, Çin'in bu yaklaşımını göz ardı ederek hala kısıtlayıcı önlemler almaya ve yeni korumacı engeller inşa etmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bu gelişme, Avrupa Komisyonu'nun 20 Haziran’da aldığı bir karara dayanıyor. Komisyon, Çinli şirketlerin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 5 milyon euroyu aşan tıbbi cihaz ihalelerine katılmasını engelleyecek düzenlemeleri duyurmuştu.

Muhabir: Arif Enes Durak