Son Mühür / Arif Enes Durak - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumunda önemli gündem maddeleri ele alındı. Özellikle 30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminin ardından ağır ve orta hasarlı binaların dönüşümüne ilişkin emsal artışı talepleri yeniden gündeme geldi.

Karabağlar ve Karşıyaka'dan emsal artışı hamlesi

Deprem sonrasında mağduriyet yaşayan vatandaşlar için çözüm arayışları sürerken, daha önce mahkeme kararıyla Bayraklı dışındaki ilçelerde iptal edilen emsal artışı yeniden meclis gündemine taşındı. İlçe belediyelerinin yetki alanlarına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz aylarda gelen talepleri ilçelerden onay gelmediği gerekçesiyle reddetmişti.

Ancak bu kez Karabağlar ve Karşıyaka belediyeleri, kendi meclislerinde kabul ettikleri emsal artışı kararlarını Büyükşehir Meclisi’ne iletti. Her iki öneri de meclisin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi. Alınan kararlara göre, belirlenen emsal artışları 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olacak.

Karabağlar Belediyesi’ne ilişkin komisyon raporu şöyle:

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda, 30 Ekim Depremi sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların dönüşümlerinde yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine ilişkin alınan Karabağlar Belediye Meclisinin 09/05/2025 tarihli ve 89 sayılı Kararının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2539192)”

Karşıyaka Belediyesi’ne ilişkin raporda ise şu ifadeler yer aldı:

“İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda, 30 Ekim Depremi sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların dönüşümlerinde yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesine ilişkin alınan Karşıyaka Belediye Meclisinin 05/05/2025 tarihli ve 58 sayılı Kararı; İmar ve Bayındırlık Komisyonunca “Söz konusu meclis kararında yapılaşmaya ilişkin belirtilen hususlar, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10/03/2025 tarihli ve 04.226 sayılı Kararı doğrultusunda; ‘İzmir İl sınırları içerisinde, 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem sonrasında 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerine ilişkin yürütülen yeni yapılaşmalarda, mevcut yapının ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilmesi, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artışın ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanabileceği gibi, taban alanında da kullanabileceği, ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60’ını geçemeyeceği hükmü çerçevesinde, İzmir 2. İdare Mahkemesinin 21/11/2024 tarihli ve 2024/1663 sayılı Kararının ilçe belediyelerine dağıtımının yapıldığı 16/01/2025 tarihinden önce yapılmış olan inşaat ruhsatı başvuruları ile seviyesine bakılmaksızın mahkeme kararıyla durdurulmuş olan inşaatlara ilişkin iş ve işlemler tamamlanır. 31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla bu hükümler çerçevesinde yeni inşaat ruhsatı düzenlenebilir.” şeklinde düzenlenerek değişiklikle oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Rapor. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2538519)”

Yenilenebilir enerji yatırımlarında yer seçimi tartışması

Toplantıda ele alınan bir diğer gündem maddesi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji santrallerinin kurulacağı yerlerle ilgili ilke ve esaslar belirleme talebi oldu. Belediye, bu yatırımların yapılacağı bölgelerde bazı kriterler belirlemek istiyor ancak AK Parti grubu, bu tür bir düzenlemenin meclis kararıyla alınmasına gerek olmadığını savundu. CHP’li meclis üyeleri ise bu kararın sadece tavsiye niteliğinde olduğunu ifade etti.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan-1"Köylerimizde yaşlı insanlar antidepresan kullanıyor"

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“Ben herkesi empati yapmaya davet ediyorum. Şehirde yaşadığınızda kırsalda kurulan enerji santrallerinin insanlara verdiği zararın farkında değilsiniz. Herkesi birer gece bölgemde misafir edebilirim. Benim plan notlarımda öyle bir şey çıktı ki... Biz itiraz ettik. Kimse evinin 500 metre mesafesine bir GES-RES kurulmasını istemez. Onun yaydığı enerjiyi düşünün… Bence bu nedenle çok önemli bir durum. Yerin belirlenmesinde nasıl benzin istasyonlarında kriterler oluyorsa bunda da büyükşehirin bazı kriterleri koyması lazım. Bu bölgeleri en iyi bilen bizleriz. Ankara’da olanlar bazı şeylerin farkında olmayabiliyor. Köylerimizde çoğunlukla yaşlı insanlar oturuyor ve çoğu da antidepresan kullanıyor. Herkes empati yapsın ve o insanların yerine kendilerini koysunlar”

Konuya dair komisyon raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Belediyemiz ilgili Daire Başkanlıklarının temsilcileri ile birlikte bir çalışma grubu oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr enerji santralleri, güneş enerji santralleri ve biyokütle enerji santrallerinin yer seçimine ilişkin ilke ve esaslar çalışması iş birliği, eşgüdüm ve katılımcı yaklaşımlarla ilgili meslek odalarının da katkıları ile tamamlanmış olup; Belediyemiz bünyesindeki tüm birimlerin de değerlendirme yapabileceği bir rehber belge oluşturulması amacıyla hazırlanan Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Yer Seçimine İlişkin İlke ve Esaslar (Rüzgar Enerji Santrali, Güneş Enerji Santrali ve Biyokütle Enerji Santrallerinin Yer Seçimine İlişkin İlke ve Esaslar)'ın Hukuk – Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonlarınca “Önerge ekindeki 28/03/2025 tarihli I. Hukuk Müşavirliği görüşü doğrultusunda, belediye birimleri arasında eşgüdüm sağlanması da gözetilerek, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla tavsiye niteliğinde” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor. (Kırsal Hizmetler Dai.Bşk.E.2497739)”

Sasalı’da sit alanı planına meclis freni

Çiğli ilçesi Sasalı Mahallesi’nde yer alan 3. derece doğal sit alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı önerisi komisyondan oy birliğiyle çıkmasına rağmen mecliste oy çokluğuna döndü. Cumhur İttifakı cephesi, hukiki süreç nedeniyle karar değiştirdiklerini açıkladı.

Muhabir: Arif Enes Durak