Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 yılı ihracat değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2023 yılında 18,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, “2024 yılında hedefimiz mevcudu korumak” dedi. Eskinazi, 2024 yılında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve katma değerli ihracata odaklanacaklarını söyledi.
Eskinazi, 2023 yılı ihracatının 2022 yılına göre yüzde 1 azaldığına dikkat çekerek, “2023 yılı Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması nedeniyle bizlerin daha fazla anlam yüklediği bir yıldı. 2023 yılına girerken sizlerle yaptığımız değerlendirme toplantısında ekonomik göstergeleri ve mevcut koşulları dikkate alarak ‘2023 yılında mevcudu korumak hedefimiz olacak’ demiştim. 1 yılın sonunda karşınıza geldiğimizde ihracat rakamlarımızda mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

2024 Yılı İçin Hedefimiz Mevcudu Korumak

Eskinazi, 2024 yılı için hedeflerinin mevcudu korumak olduğunu belirterek, “Ancak, 2024 yılında mevcudu korumak, 2023 yılındaki kadar kolay olmayacak. İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık” diye konuştu.
Eskinazi, 2024 yılında Türkiye’nin yatırım yapması gerektiğini belirterek, “Biraz önce de ifade ettiğim gibi 2022 ve 2023 yılında sermayeler yara aldı. Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. İş hayatına yeni sektörler geliyor. Yeni iş yapış şekilleri geliyor. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi lazım” dedi.

Dijitalleşme, Sürdürülebilirlik ve Katma Değerli İhracata Odaklanacak

Eskinazi, 2024 yılında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve katma değerli ihracata odaklanacaklarını belirterek, “2024 yılında dijitalleşme noktasında da başdöndürücü bir değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. İhracatçılarımızın dijital ortamda yetkinliklerinin artması için çalışacağız. 2023 yılı sonunda PTTAVM ile bir toplantı düzenledik. 6 trilyon dolara ulaşan dünya e-ihracatının neredeyse yarısına sahip olan Çin pazarına önemli bir giriş yapan PTTAVM ile üyelerimize yeni bir bakış açısı vermek istiyoruz. Dijital pazarlama neyi gerektiriyorsa, rakiplerimiz Çin pazarında nasıl tanıtım yapıyorlarsa EİB olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. 2024 yılında Çin’de ofis açarak bu süreci başlatmak istiyoruz. Yapay zeka hayatımızın her alanında hızla ilerliyor. Son yıllarda kullanımı çok artan yapay zeka uygulamaları ve büyük veri analizlerinin üretim, ihracat, lojistik, pazarlama gibi konuları ile ilgili olarak kullanılması kaçınılmaz olacak. Yapay zeka kullanımıyla maliyetler azalırken, üretim süreçleri firmalarımız açısından daha verimli hale gelecek.

Altın fiyatlarında rüzgar tersine esti! İslam Memiş’ten tir tir titreten tarih Altın fiyatlarında rüzgar tersine esti! İslam Memiş’ten tir tir titreten tarih

Eskinazi, 2024 yılı için hedef pazarlar ve uzak ülkeler stratejisine odaklanacaklarını belirterek, “Ticaret Bakanlığımızın uzak ülkeler stratejisi, tekstil sektöründe çeşitlendirilmiş ihracat pazarlarına ulaşma konusunda bizlere avantaj sağlayacak. Ancak bu girişim ilgili Bakanlıklarımızın politik atağı ve engellerin kaldırılması sayesinde başarıya ulaşabilecektir.
  
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2023'te 1,33 milyar dolarlık ihracata ulaştı

EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı ve Koordinatör başkan yardımcısı Hayrettin Uçak, yaptığı açıklamada, 2023 yılının pandemi, deprem ve savaşlar gibi olumsuz gelişmelere rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Uçak, "2023 yılında Türkiye genelinde gerçekleşen 5.9 milyar dolarlık yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının yüzde 23'ünü Birliğimiz üyeleri tarafından yapıldı. Ürün bazında ön plana çıkan ürünlerimiz 160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşusu, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu." ifadelerini kullandı.


Uçak, 2024 yılında da ihracatı artırmaya devam edeceklerini belirterek, "100'ün üzerinde farklı ürün yelpazesine sahip Birliğimiz, bu yıl da gerçekleştireceği projelerle, yurtdışında üyelerimiz için gerçekleştireceğimiz tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile ihracatını artıracağına inanıyorum." dedi.

Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektörü 2023'te 2,4 Milyar Dolar İhracat Yaptı

Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektörü Derneği (TÜMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, 2023 yılı meyve sebze mamulleri ihracatı rakamlarını açıkladı. Türkmenoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin 2023 yılı toplam meyve sebze mamulleri ihracatı 2 milyar 416 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 22,5 artış anlamına geliyor.

Türkmenoğlu, ihracat rakamlarının olumlu seyretmesinde katma değerli üretimin ve ihracatın ön planda tutulmasının önemli rol oynadığını belirtti. Türkmenoğlu, "Ülkemizin meyve sebze mamulleri sektörü, kaliteli işleme tesisleriyle dünyada kendinden söz ettiren bir konumda bulunuyor. Bu sektör, katma değer kazandırarak ihracat gelirimizin artmasında önemli bir rol oynuyor." dedi.

Türkmenoğlu, ihracat birim fiyatlarında da katma değerin etkisinin görüldüğünü belirterek, "2023 yılında birim fiyatın en fazla yükseldiği ürün grupları alkollü içecekler, reçeller, soslar, kurutulmuş sebzeler ve turşular oldu. Hemen hemen tüm ürün gruplarında ihraç birim fiyatımız yükseldi." diye konuştu.

Türkmenoğlu, 2024 yılında meyve sebze mamulleri ihracatını 1,5 milyar dolara yükseltmek için büyük bir gayret göstereceklerini belirterek, "Bu hedefe ulaşmak için Turquality projesinden fuar ve heyetlere yönelik pazarlama faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürüteceğiz." diye konuştu.

2023'te hazır giyim ihracatı yüzde 9 azaldı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 2023 yılı hazır giyim ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azaldığını belirterek, 2024 yılında da zorlu bir yıl olacağını söyledi.


Sertbaş, yaptığı açıklamada, 2023 yılında yaşanan küresel ekonomik daralma ve Türk ekonomisindeki kırılganlıklardan dolayı hazır giyim ihracatında düşüş yaşandığını belirterek, "Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız 19.253.722 bin dolar olarak gerçekleşti. Ege bölgesi ihracatımız ise 1.339.791 bin dolar oldu. Bu rakamlar iç ve dış sorunların bir yansıması. AB bizim en büyük ihraç pazarımız konumunda. Ve son 2 yıldır da hepimizin malumu olan sebeplerden dolayı AB ülkeleri de resesyonda ve enflasyon sorunlarıyla mücadele ediyorlar.

Sertbaş, sektörde yaşanan sorunlar üretimi de olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirterek, "İçerde yüksek enflasyondan dolayı maliyetlerimiz artıyor, kapasite kullanım oranımız %84’lerden yüzde %76,4 seviyelerine gerilemiş durumda. Ayrıca, Ekim ayında iplik, kumaş, hazır giyim ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi kararı biz hazır giyim ihracatçıları için yeni bir şok oldu. Korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve en sonunda korunan sektöre de faydası olmadığını dünyadaki birçok ekonomi modelinde ve eski uygulamalarda gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bir sektör korunmak istenirken o sektöre fayda sağlanmadığı gibi başka bir sektörde de tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açmamak gerekir." ifadelerini kullandı.
 Döviz kurları enflasyon seviyesinde artarsa hem istihdamımızı hem de hem de ihracat rakamlarımızı koruyabiliriz. Aksi halde artan işçilik ve artan işçilikten dolayı yükselen diğer girdi fiyatlarıyla bu kur seviyelerinde ihracat yapmamız çok daha zorlaşacak." diye konuştu.

2024'te hazır giyim ihracatını zor bir yıl bekleniyor

2024 yılında da zorlu bir yıl olacağını dile getiren Sertbaş, "2024 ‘ün ilk 6 ayını zaten kaybettik, yılın tamamını kaybetmeyi hiçbirimiz göze alamayız. Ana ihraç pazarımız Avrupa yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yaşayacaktır diye umuyoruz, bu noktada biz de sipariş için hazır olmalıyız. Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. İçerdeki maliyet kaynaklı sorunları çözebilirsek, ihracatçı biraz rahatlarsa eski parlak dönemlerimize döneceğimize inancım tam.

2024 Hedefleri

EHKİB olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2024 yılında ihracat kaybımızı telafi edebilmek adına yoğun bir dış pazar aktivitesi yapmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda;
Ocak ve eylül aylarında Munich Fabric Start the Source fuarlarına, Şubat ve temmuz aylarında PV Manufacturing Paris fuarlarına milli katılım organize etmeye devam edeceğiz.
Bu yıl İzmir’de gerçekleştirdiğimiz ve oldukça başarılı geçen İtalya Alım Heyeti organizasyonumuzu 2024 yılında da tekrarlamak istiyoruz hazırlıklarımıza başladık.
Yine Kuzey ülkeleri, İngiltere ve hedef pazarlarımız arasında yer alan ABD’ye yönelik yeni yılda projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu pazarlara yönelik ilgili kurumlarla temaslarımız sürüyor.
Geleneksel pazarlarımız dışında kalan bölgelere de açılarak pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılında ihracatını %7 artırdı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EHBYİB), 2023 yılında ihracatını bir önceki yıla göre %7 artışla 1 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleştirdi.
EHBYİB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, 2023 yılının sektör için başarılı bir yıl olduğunu belirterek, "Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü olarak ihracatımızı her geçen yıl artırmaya devam ediyoruz. 2023 yılında ihracatımızı bir önceki yıla göre %7 artırarak 1 milyar 68 milyon dolara yükselttik. Bu artışta, hububat ve yem ürünlerinin ihracatındaki önemli artış etkili oldu. Hububat ürünleri ihracatımız geçen seneye göre %681, 10 yıl öncesine göre %3645 artış ile 93 milyon dolar oldu. Hububat alt sektörümüzdeki artışın en önemli kaynağı mısırdır." dedi.
Öztürk, 2024 yılında da ihracatlarını artırmaya devam edeceklerini belirterek, "2024 yılı için hedefimiz 1 milyar 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi artıracağız. Yurtiçi ve yurtdışında fuarlara katılacağız, sektör buluşmaları düzenleyeceğiz. Ayrıca, URGE ve Turquality gibi projelere katılımımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

2023'te Kuru Meyve İhracatı 1,6 Milyar Dolara Ulaştı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Birol Celep, 2023 yılında kuru meyve ihracatının 1,6 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Üretim ve ihracatta dünya liderliğimizi 2023 yılında da koruduk" dedi.
Çelep, "2023 yılında 483 bin tonluk ihracatımız karşılığında ülkemize 1,6 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. 2023 yılı toplam ihracatımızın 1,14 milyar dolarlık kısmı, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatından elde edilmiş, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 29, kuru kayısının yüzde 25 ve kuru incirin de yüzde 17 olmuştur." dedi.

Avrupa'ya ihracat arttı

En büyük ihraç pazarımız olan Avrupa ülkelerinin kuru meyve ihracatımızdaki pazar payı %62 olarak gerçekleşirken, Japonya ve ABD gibi pazarlara yapılan ihracatımız da artış göstermiştir." diye konuştu.

2024 yılı hedefleri

Çelep, 2024 yılı için öncelikli hedeflerinin sürdürülebilir üretim ve ihracat artışı sağlamak olduğunu belirterek, "Bu hedefimize ulaşmak için üreticilerimiz, ihracatçılarımız, Bakanlıklarımız, Üniversitelerimiz ve uluslararası paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tanıtım projelerimizle sektörümüzü ve ürünlerimizin ihracatını arttırmaya, yaşanan sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışacağız." dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Tokatlıoğlu: 2024'te ihracatımızı artıracağız

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, 2024 yılı değerlendirmesi yaptığı açıklamasında, 2023 yılında maden ihracatının 5,7 milyar dolar ile yüzde 10,9 oranında düşüş gösterdiğini, ancak birliğin 2024 yılında ihracatını artırma hedefinde olduğunu belirtti.
Tokatlıoğlu, 2023 yılında yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi verdi. Tokatlıoğlu, 5. Hayatımız Maden Çalıştayı'nda Türkiye'de madencilik algısı ve gerçekler, kritik hammaddelerin Türkiye ekonomisindeki önemi, sürdürülebilir madencilik, maden sektöründe kadınlar ve kamu perspektifinden maden sektörünün geleceği gibi konuların ele alındığını söyledi.
Tokatlıoğlu, 2024 yılı için de ihracat, tasarım ve sürdürülebilirlik üçgeni odağında planlar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:


Dünya Doğaltaş ticaretinde yükselen talep eğrisi ile ülkedeki alıcılarla buluşmak üzere önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'a Ticaret Heyeti gerçekleştireceğiz.
2024 yılında Nisan ayında düzenlenen Marble İzmir Fuarına, aralarında Güney Kore, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa Ülkelerinin de yer aldığı geniş katılımlı bir alım heyetini ülkemize davet ederek sektörümüzle buluşturacağız.
Uzun zamandır planlarımız arasında yer alan Avusturalya Sektörel Ticaret Heyetini de Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak bu yıl gerçekleştireceğiz."

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı 2023'te Düştü

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EİB), 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, Birliğin kayıtlı sektörlerinin ihracatı, 2022 yılında 940 milyon dolar iken, 2023 yılında %4 düşüşle 906 milyon dolara geriledi.
Birliğe kayıtlı sektörlerden kağıt mamulleri ihracatı, geçen yıla göre %4 düşüşle 538 milyon dolar seviyesine geriledi. Odun dışı orman ürünleri ihracatı ise %3 düşüşle 103 milyon dolar bandında seyretti. Mobilya ihracatı ise %9 düşüşle 224 milyon dolara geriledi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2023 yılında fuar katılımları, URGE projeleri, Turquality projeleri, sektör temsilciliği ve tanıtım faaliyetleri ile ihracatı artırmaya odaklandı

ESÜHİB Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu yıl yurtdışında 15 adet uluslararası fuara info stant ve ziyaretler ile katılım sağladık. 5 info stant, 4 milli katılım ve 6 fuar ziyareti gerçekleştirdik. Fuar katılımlarımızla hedef pazarlarda marka bilinirliğimizi artırmayı ve yeni iş bağlantıları kurmayı hedefledik." dedi.
Girit, URGE projelerine de değinerek, "23 firmanın katılımcı olarak yer aldığı, Aegean Fishery and Animal Products adı altında bir URGE projesi başlattık. İhtiyaç analizi sürecimiz tamamlandı. 2024 yılında küme firmalarımızın hem kurumsal kapastilerinin artması hem de yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile ihracatlarının artması için faaliyetlerimize başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Turquality projelerine de devam ettiklerini belirten Girit, "ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını arttırmak için TURQUALITY Projesi kapsamında 5. Yılımızı tamamlıyoruz ve Türk su ürünleri dahil, Türk lezzetlerini ABD’li şeflere ve satın almacılara tadım etkinlikleriyle tanıtıyoruz. Bu sene Türk balıklarını ABD, Çin, AB ve Kanada’de sergileme çalışmalarımızı artırabilmek adına, Ege, İstanbul, Akdeniz ve Doğu Karadeniz İhracatçı Birliklerimiz ile güçlerimizi birleştirerek sadece su ürünlerine yönelik ortak bir Turquality projesi başlatıyoruz." dedi.

Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı 2023'te yüzde 14,2 azaldı

En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 içerisinde en çok artış gösteren 3 ülke sırasıyla Beyaz Rusya, İran ve Vietnam oldu. Aynı dönemde, en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 içerisinde en çok azalış gösteren 3 ülke ise Japonya, Katar ve Kuveyt oldu.

Ege Bölgesi'nde su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 4,5 azaldı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Ege Bölgesi'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 azalarak 1,546 milyar dolar oldu. Bölge, Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında yüzde 8,8'lik pay aldı.
En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 içerisinde en çok artış gösteren 3 ülke sırasıyla İran, Beyaz Rusya ve Ukrayna oldu. Aynı dönemde, en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 20 içerisinde en çok azalış gösteren 3 ülke ise sırasıyla Katar, Kongo ve Irak oldu.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 2023 yılında Türkiye'nin tütün ihracatının %95'ini gerçekleştirdi.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur, 2023 yılında Türkiye genelinde toplam 922 milyon dolarlık yaprak tütün ve mamulleri ihracatı gerçekleştiğini, EİB olarak bu rakamın %95'ini yani 879 milyon dolarını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Umur, ihracatın 2023 yılında, miktarda bir önceki yıla göre yüzde 3'lük azalışla 114 bin ton ve değerde yüzde 14'lük bir artışla 879 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu yıl Ege Tütün İhracatçıları Birliği üyeleri tarafından 245 milyon dolarlık yaprak tütün ihracatı ve 633 milyon dolarlık tütün mamulü ihracatı gerçekleşmiştir" dedi.
Umur, Türkiye için 2024 yılında çok daha istikrarlı bir yıl olmasını beklediğini ve umduğunu belirterek, "Cari açığımızın kapatılmasında ihracatımız büyük rol oynuyor. İhracatçıların ve ihracatın desteklenmesi de bu sürece büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında rekora rağmen sektörün karşılaştığı sorunlar

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2022/23 sezonunda sofralık zeytin ihracatının 184 milyon dolara, zeytinyağı ihracatının ise 723 milyon dolara ulaştığını belirterek, sektörün toplam ihracatının 947 milyon dolar ile rekor kırdığını söyledi.
Er, yaptığı açıklamada, sektörün bu başarısının sürdürülebilmesi için dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Sektörün karşılaştığı en büyük sorunun ihracat kısıtlamaları olduğunu belirten Er, “Söz konusu kısıtlamalar, hem iç piyasada hem de ihracatta hiçbir olumlu sonuç doğurmadı ve uygulanmaya devam edilmesi durumunda, sektörümüzde telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacak” dedi.

Er, ayrıca, zeytin ve zeytinyağına yönelik geçmişte uygulanmakta olan pozitif ayrımcılığın devam ettirilmesi ve önümüzdeki yıllarda ürünlerimize yönelik desteklemelerin farklılaştırılarak devamı sağlanmasının da önemli olduğunu ifade etti.
Son olarak, zeytinyağı GTİP’lerinin AB ve dünya standartlarına uyumlu hale getirilmesini teminen Birlik olarak yürüttükleri çalışmaların sonuçlandığını ve revize edilmiş olan zeytinyağı ile prina yağı GTİP’lerin yer aldığı yeni Tarife Cetveli’nin 30 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Er, bu çalışmanın sektöre hayırlı olmasını temenni etti

Kaynak: HABER MERKEZİ