Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yapılan saldırı hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen anma töreninin ardından konuşan Tunç, saldırganın geçmiş suçları ve tahliye sürecine dair detaylı açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, saldırganın 2004 yılında işlediği cinayetler nedeniyle eski yasalara göre cezaevinden çıktığını vurguladı.

Saldırıya anında soruşturma

Bakan Tunç, Özgür Özel'e yönelik saldırının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın derhal soruşturma başlattığını ve saldırgan S.T.'nin gözaltına alındığını belirtti. Soruşturmanın titizlikle ve çok yönlü olarak yürütüldüğünü ifade eden Tunç, olayın tüm boyutlarının aydınlatılacağını söyledi.

Saldırganın geçmiş suçları ve tahliye süreci

Tunç, saldırganın 2004 yılında iki çocuğunu kasten öldürme ve iki çocuğunu da kasten yaralama suçlarından İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iki kez müebbet hapis ve süreli hapis cezalarına çarptırıldığını açıkladı. Ancak, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 647 sayılı Ceza İnfaz Kanunu hükümleri uyarınca, saldırganın 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2020 yılında şartlı tahliye edildiğini belirtti.

Yasal değişiklikler ve yanlış bilgilendirme

Bakan Tunç, 2005 yılında AK Parti hükümeti döneminde yapılan yasal reformlarla Türk Ceza Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu'nun tamamen değiştirildiğini, suçlara verilen cezaların artırıldığını ve infaz sürelerinin uzatıldığını hatırlattı. Ancak, saldırganın bu değişikliklerden önce suç işlediği için eski yasalara göre tahliye edildiğini vurguladı. "Bugünkü mevzuat uyarınca aynı suçu işlemiş olsaydı, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezası alması durumunda, Ceza İnfaz Kanunu 107/3-a maddesi gereğince en az 36 yıl yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda kalacağı açıktır. Dolayısıyla, kamuoyunda bazı çevrelerce oluşturulmak istenen 'müebbet aldı, serbest bırakıldı' yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamakta; hukuki ve infaz sürecine ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Kaynak: İHA