Son Mühür - Avrupa’da sıcak hava dalgası ve sıra dışı hava olayları etkisini sürdürüyor. Portekiz’de sıcaklıklar 40 dereceyi aşarken, gökyüzünde nadir rastlanan devasa “rulo bulutlar” ortaya çıktı. Tatilciler, sahil boyunca her şeyi karartan büyük bir bulut duvarı gördüklerini aktardı.

Meteoroloji yetkilileri, bu bulutların farklı sıcaklıktaki hava kütleleri ile deniz meltemlerinin etkileşimi sonucu oluştuğunu belirtti. Portekiz’de son günlerde güçlü fırtınalar, dolu ve ani sağanak yağışlar da yaşandı. Ülke, Pazar günü Haziran ayı için rekor kıran 46,6 derece sıcaklıkla mücadele ederken, aynı zamanda orman yangınlarıyla da savaş veriyor.

Alışılmadık görüntüler

İtalya’nın kuzeyinde aşırı yağışlar ciddi bir sel felaketine yol açtı. Piedmont bölgesindeki Bardonecchia kasabasında, 70 yaşındaki Franco Chiaffrini sel sularına kapılarak yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, adamın akıntıya kapıldığını ve itfaiye ekiplerinin cesedini birkaç saat sonra bulduğunu aktardı.

Bölge yetkilileri, bu ani yağışa “su bombası” adını verdi. Avrupa genelinde ise orman yangınları, heyelanlar ve fırtına hasarları devam ediyor. İngiltere’de bugün hava sıcaklıklarının 36 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Londra’da Pazartesi günü 33,1 dereceyle oldukça sıcak bir gün yaşanırken, Wimbledon tenis turnuvası tarihin en sıcak başlangıcını gördü. Başkentte sabah saatlerinde South Kensington metro istasyonunda çıkan yangın alarmı nedeniyle bazı metro hatları durdu. Tren şoförü yangının büyük olasılıkla aşırı sıcaklardan kaynaklandığını bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi