DEÜ Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Atatürk’ü iyi anlamak için gösterişten uzak onun fikirlerini anlayabilecek bir duruşa sahip olmamız gerekiyor diyen Mehmetefendioğlu; “Atatürk, bıraktığı cumhuriyetin daha üst bir noktada olduğu, çağdaş ülkeler seviyesini yakalamak ve üst seviyede bir Türkiye’yi görmek isterdi. Artık gün konfor alanlarımızdan çıkma günü. Büyük liderin dediği gibi dahili ve harici düşmanlar o günden itibaren hep vardı ve olmaya devam edecek” dedi.
“Bir lider toplumun kaderini belirledi”
Mehmetefendioğlu; “Birleşmiş Milletlere baktığımızda, cumhuriyetini, demokrasisini 100. Yılına getiren kaç ülke var diye baktığımızda, 5 ülkeden birisi biziz. Bir liderin seçimi bir toplumun kaderini belirliyor. 1922’de saltanatı kabul etmiş olsaydı bugün bu yaşam biçimini sürdüremeyecektik. Karanlıkla aydınlığın çatışmasında kazanan hep aydınlık olmuş. Işığı ve aydınlığın bu ülkedeki ismi de Atatürk’tür. Kemal Atatürk bu ülkenin ortak değeri. Misakı Milli bizim ortak vatanımız. Dünyanın en güzel rengi kırmızı beyazdır. Mustafa Kemal hayatının büyük bir kısmını askeriyede geçirmiş. Hayata ise entelektüel ve sivil bir zeka ile baktığını görüyoruz. UNESCO Atatürk’ün 100. Doğum yılında Atatürk’ü şöyle tanımlıyor: ‘Atatürk; uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, UNESCO’nun yetki alanlarında yenilikler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önderlerden biri, insan haklarına saygılı, insanları ortak anlayışa ve devletleri dünya barışına teşvik eden, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, din, ırk ayırımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur’ demiştir. Atatürk’ün konuşmalarına baktığınız zaman akıl, bilim, ulus, egemenlik, millet gibi kelimeleri kullandığını görüyoruz. Ben dememiş. Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladık 10 gün önce, Cumhuriyet aslında 1919 yılında oluşan bir fikrin isim bulmasıydı. Bayramları sadece bayrak asmak, sosyal medyada kutlamakla geçirmemeli ruhunu anlamlıyız. Mustafa Kemal, cumhuriyet karanlıktan aydınlığa geçmenin adıdır” açıklamasında bulundu.
“Gün konfor alanımızdan çıkma günü”
10 Kasım bize ne anlatıyor sorusunu da yanıtlayan Mehmetefendioğlu; günlük hayatımızdaki büyük kazanımlarımızın arkasındaki büyük ön görüye sahip olan liderin olduğunu görmeliyiz. Atatürk iyi anlamak için gösterişten uzak onun fikirlerini anlayabileceğiniz size düşen görevi yerine getirip getirmeme muhasebesiyle hareket etmekte fayda var. Sadece kendi konfor alanlarımızdaki nimetlerden faydalanmak ile Atatürkçü olunmaz. Atatürk, bıraktığı cumhuriyetin daha üst bir noktada olduğu, çağdaş ülkeler seviyesini yakalamak ve üst seviyede bir Türkiye’yi görmek isterdi. Eğitim ve bilimin yükseldiği Türkiye’yi görmek isterdi. Artık gün konfor alanlarımızdan çıkıp her noktada anlayabileceğimiz anlardan geçiyoruz. Cumhuriyet’in bekçileri olmamız gereken günlerden geçiyoruz. Büyük liderin dediği gibi dahili ve harici düşmanlar o günden itibaren hep vardı ve olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Atatürk nasıl bir liderdi?
Atatürk’ün liderliği üzerine de değerlendirmelerde bulunan Mehmetefendioğlu; “Mustafa Kemal karizmatik özelliği, doğuştan getirdiği özellikleri ile yakın çevresine farklı olduğunu hissettiriyordu. Yaşadıkları coğrafya Mustafa Kemal’i ve arkadaşlarını olgunlaştırmış. Atatürk ile ilgili anı ve hatıralara baktığımızda dik duruşunun, kararlılığının ve hiçbir zaman pes etmeme şeklinde bir duruşunun olduğunu görüyoruz. Kendisini çok iyi yetiştiren ve yaşadığı dünyayı çok iyi okuyan ve öngörülerini yaşama geçiren bir lider. Rehberi de akıl, bilim ve mantık” dedi.