Serginin açılışında konuşan Pirlepe Enstitüsü ve Müzesi Müdürü Goran Cvetkoski, “Böylesine önemli tarihi bir şahsiyetin hatırasına bu çalışmayı yaptığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Bu serginin oluşmasında Sayın Rubincho Belcheski’nin çok büyük katkısı var. Kendisi yıllardır Fethi Okyar ile ilgili bilgi, belge ve doküman topluyor. Bu çalışmaları sürecinde dedesi ile aynı ismi taşıyan Okyar’ın torunu Sayın Fethi Okyar’dan da büyük destek aldı” dedi. Cvetkoski Türkiye-Makedonya ilişkililerine de değinerek; “Kardeş ülkeler olarak hem ekonomik hem de kültürel alanda iş birliğine açığız. Bu iki alan bizim dostane ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz alanlar. Bizim hedefimiz; tarihimizden, iklimimizden, Makedonya’ya, Balkanlara ya da diğer ülkelere katkıda bulunan insanları keşfetmektir” dedi. RUBİNCHO BELCHESKİ: OKYAR BÜYÜK BİR ASKER VE DEVLET ADAMI
Ardından söz alan Tarihçi Rubin Belceski, “Açıkcası Ali Fethi demokrasinin gelişmesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinden önce ve sonra büyük katkılar vermiş bir devlet insanı. Çok iyi bir asker, çok iyi bir devlet adamı. Bir de şu önemli noktayı vurgulamak gerekiyor; hem Atatürk hem de Ali Fethi Okyar yani Türkiye’nin iki önemli figürü Makedonya’nın akrabasıdır. Atatürk Bitola’da, Ali Fethi Pirlepe’de eğitim görmüştür” dedi.
TÜRKİYE’DEN KONUKLARA ÖZEL İLGİ
Etkinliğe Türkiye’den Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, BUCAMAR Genel Müdürü Berk Hızlıateş ve İzmir Gençlik Belediyesi Başkan Vekili Alper Kurudere katıldı. Pirlepe Belediye Başkanı Borce Jovceski ve Türkiye Eski Askeri Ateşesi Albay Zarko Risteski’nin bizzat ilgilendiği misafirler etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. ÖZKARDEŞLER: "KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ ÇOK GÜÇLÜ
" Etkinliğe Türkiye’den katılan Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler Türkiye-Makedonya ilişkilerinin çok güçlü olduğunu belirterek “bu anlamı sergide bulunmak gerçekten gurur verici. Bu sergi, iki ülke arasındaki bağların ne kadar güçlü ve sarsılmaz olduğunun da bir kanıtı. Emeği geçenlere ve burada bizleri ağırlayan değerli isimlere teşekkür ediyorum” dedi.
BERK HIZLIATEŞ: ATALARIMIN TOPRAKLARINDA OLMAK ÇOK GÜZEL
Etkinliğe Türkiye’den katılan İzmir Buca Belediyesi şirketi BUCAMAR’ın Genel Müdürü Berk Hızlıateş: “Ben Balkan göçmeni bir ailenin çocuğum. Atalarım buradan, Pirlepe’den göçmüşler. O yüzden burada olmak benim için tarifi zor bir his. Fethi Okyar, cumhuriyetin daha fikir aşamasındayken Atatürk’ün yanında yer alan ve modern Türkiye’nin kurulmasında büyük katkıları olan bir devlet insanı. Onun memleketinde olmak, böylesine anlamlı bir etkinlikte yer almak onur verici” dedi. Sergide Makedon kadınlardan oluşan koronun seslendirdiği “Nasıl söylerim öldüğünü?” şarkısı katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. (Basıngazetesi)