Son Mühür Tv’de kentlerin afetlere hazır olmasını hedefleyen Dirençli Kentler programı bu kez okulların durumunu masaya yatırdı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube başkanı Eylem Ulutaş Ayatar Türkiye Afet Planı’nda okullar kritik tesis olarak geçiyor hatırlatmasında bulundu.

İşte Eylem Ulutaş Ayatar’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar…

 Hatay’da okulların yarısı kullanılamaz durumda. 7 ay geçti depremden sonra. Biz planlarımızdaki sorumluluğu yerine getirmediğimiz sürece sonucu bu oluyor maalesef. 6 Şubat’ı milat olarak kabul edeceksek ona göre davranmamız lazım.

Sorun şeffaf ilerlemezse sorunlar büyüyor. İzmir valiliği 128 yıkılacak okuldan 35’inin tamamlandığına dair bilgiler vardı. Ama şeffaf bilgilendirme yok. İzmir’de devleti özeli 2 bin 500 okul var. Bu okulların deprem analizi yapıldı mı? Yıkılacak 128 okulun sorgulanması ayrı, diğer okulların sorgulanması ayrı yapılması gerekir. Çocuklar daha küçükken kreşten itibaren bunun bir doğa olayı olduğunu öğrenip farklı bir bakış açısı geliştirebilir.

Kağıt üzerinde her şeyi mükemmel yapıyoruz ama…

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sekreter Üyesi Aynur Gündoğdu kağıt üzerinde her şeyi mükemmel yapmak istiyoruz ama sürece baktığımızda 6 Şubat çıkıyor karşımıza hatırlatmasında bulundu.

İşte Aynur Gündoğdu’nun açıklamalarından detaylar…

 Bayraklı’daki deprem sonrası okulların durumu hakkında bir paylaşımda bulunulmadı. Halkımız ne yapabilir? Yeni öğretim yılı başladı, çocuğunu gönderdiği okulun durumunun ne olduğunu sorgulayabilmeli. Söz uçar yazı kalır, okul müdüründen yazılı bilgi isteyebilirler.

Okulları sorgulamak gerekir….

Halkımız okulları sorgularlarsa planlarda olan uygulamaların hızlanmasını sağlayabiliriz. Velilerin merakı olsa o zaman kayıtsız kalamazlar. Bu programların amacı da bu zaten. Halkımızın sorgulamasına yardımcı olmak, bir kamu elemanı gibi düşünüyoruz kendimizi odalar olarak. Bina eksikliği nedeniyle sabahçı öğlenci sistemine geçildi. Öğrencilerimiz günü yaşayamıyor. Başka okulda okumak zorunda kalınca okulunuzun ismi bile yok. Ben şu okulda okuyorum bile diyemiyorsunuz. Dershane adını koymadığımız kişisel gelişim merkezleri var, onların güvenliği de takip edilmeli. Bu yapılar güvenli mi? Deprem yönetmeliğindeki performans analizi gerekli. Ciddi bir çalışmayı gerektirir. Ciddi bir çalışmanın arkasından da ciddi bir rapor gelir. Ya yapıyı güçlendirirsiniz ya da yıkıp yeniden yaparsınız. Performans analizi yapılmamış bir okulun ya da kurs merkezinin güvenliğinden kesin olarak bahsetmek mümkün değildir. Milat diyoruz bunun olması için kurumların da değişmesi gerekir. Kamu eliyle yaptığımız yanlışlar da var. Bizim şapkamızı önümüze koymamız şart.

Editör: Bünyamin Dobrucalı