Son Mühür/Merve Turan- İzmir kurtuluşunun 10. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutlayacak. Günler öncesinden kenti 9 Eylül ateşi sarmışken İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından hazırlanan program kapsamında İzmirliler, ilk adımı saat 09.00’da Basmane Karakolu önünden başlayacak 104. Yıl Zafer Yürüyüşü olacak. 350 metrelik dev Türk bayrağıyla oluşturulacak kortej, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerinden Cumhuriyet Meydanı’na ulaşacak. Saat 10.00’daki törende saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı okunacak ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunulacak.

Kutlamaların son vurucu tarafı ise konserle son bulması. Enternasyonal Fuarı kapsamında Kültürpark çim alanda Model sahne alacak. Sevilen grup, saat 21.30’da başlayacak konserinde şarkılarını İzmirliler için seslendirecek. Ayrıca fuar kapsamında Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 19.45’te Çok Güzel Hareketler 2 gösterisi ücretsiz olarak sahnelenecek.

APİKAM’dan tarihe yolculuk: Nadide eserler ve söyleşi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), 9 Eylül dolayısıyla anlamlı bir etkinlik serisi hayata geçiriyor. Saat 18.00’de kapılarını açacak olan "İzmir’in Kurtuluş Bayramı" başlıklı söyleşinin konuşmacılığını Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı üstlenecek. Etkinlikte, Cumhuriyet’in kuruluş dönemindeki 9 Eylül kutlamaları zengin bir görsel ve belge arşivi eşliğinde aktarılacak.

APİKAM’ın özel koleksiyonundan derlenen sergide ise 1922 ile 1937 yıllarında tamamen el emeğiyle dikilmiş iki Türk bayrağının yanı sıra döneme ait pek çok hatıra eşya ve evrak ziyaretçilerle buluşacak. Koleksiyonun en dikkat çekici parçaları arasında 1923 tarihli Osmanlı Türkçesi 9 Eylül kutlama programı, Mustafa Kemal imzası taşıyan 13 Nisan 1921 tarihli Kurtuluş Savaşı Beyannamesi ve orijinal bir İstiklal Madalyası bulunuyor. Bahsi geçen bu özel sergi, 29 Ekim tarihine kadar gezilebilecek.

Konak ve Bornova’da zehir operasyonu
Konak ve Bornova’da zehir operasyonu
İçeriği Görüntüle

Ayrıca İzmir'in simgesi Saat Kulesi'nin 125 yıllık hikayesi “Asrı 25 Geçe” sergisiyle İzmirlilerle buluşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sergi, 9 Eylül’de Kordon’daki Vasıf Çınar Sergi Alanı’nda ziyarete açılacak.

Saat Kulesi’nin yapımından geçirdiği depremlere, restorasyonlarından değişen Konak Meydanı’na uzanan 125 yıllık kent belleğini tarihi fotoğraf ve anlatılarla günümüze taşıyan sergi, 11 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kutlamaların Finali Kültürpark’ta konser ve gösterilerle yapılacak

İzmir'in kurtuluşunun 104. yıl dönümleme etkinlikleri çerçevesinde, kentin uluslararası alanda bilinirliğini artıran Maraton İzmir bünyesindeki 14. Uluslararası 9 Eylül İzmir Yarı Maratonu 13 Eylül tarihinde koşulacak. Cumhuriyet Meydanı'ndan sabah saat 07.30'da verilecek startla başlayacak olan heyecan dolu bu mücadele, 21 kilometrelik parkurda gerçekleştirilecek.

Muhabir: MERVE TURAN