Son Mühür- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Organ Nakli Merkezi, yürüttüğü başarılı nakil operasyonlarıyla kronik organ yetmezliği çeken hastalara şifa dağıtmaya devam ediyor. Merkezde görevli uzman ekip, son olarak 6 gün gibi kısa bir sürede 3 ayrı hastaya böbrek nakli gerçekleştirdi. 1992 yılından bu yana hizmet veren kurum, bugüne kadar toplam 475 böbrek nakli ameliyatını başarıyla tamamladı.
Ücretsiz olarak sunulan bu nitelikli sağlık hizmetinde başarı oranı yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor. Son bir yıl içerisinde 10 hastanın sağlıkla hayata tutunmasını sağlayan merkez, bölgedeki en önemli organ nakli üslerinden biri konumunda bulunuyor.
"Başarının arkasında büyük bir ekip çalışması var"
Operasyon süreçleri ve nakil çalışmaları hakkında bilgi veren DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zekai Serhan Derici, nakil sürecinin çok disiplinli bir hazırlık gerektirdiğini vurguladı.
Yaklaşık 20-25 kişilik bir hekim ve sağlık çalışanı kadrosuyla hareket ettiklerini belirten Doç. Dr. Derici, cerrahi ekiplerden nefrolojiye, anestezi uzmanlarından yoğun bakım ve ameliyathane hemşirelerine kadar geniş bir kadronun tam uyum içinde çalıştığını ifade etti. Her nakil operasyonunun arkasında büyük bir emek ve koordinasyon yattığına dikkat çekildi.
Bir bağış çok sayıda hayatı etkiliyor
Organ bağışının yalnızca hastanın değil, hasta yakınlarının da yaşam kalitesini doğrudan değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Derici, bir kişinin organlarını bağışlamasıyla 7 ila 8 insanın hayatının düzene girdiğini aktardı. Nakil bekleyen hastaların hastane süreçlerinin ve ailelerinin yaşadığı zorlukların organ bağışıyla son bulduğunu hatırlatan Derici, bağış kararının toplumsal boyuttaki önemine değindi.
Ayrıca DEÜ Organ Nakli Merkezinin tıp dünyasına yeni uzmanlar kazandıran bir eğitim yuvası olduğunu belirten Derici, kurum bünyesinde yetişen hekimlerin Türkiye'nin dört bir yanında nitelikli hizmet sunduğunu kaydetti.

İzmir'e müstakil organ nakli hastanesi geliyor
Dokuz Eylül Üniversitesi, organ nakli alanındaki hizmet ağını genişletmek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, üniversite bünyesinde bağımsız bir Organ Nakli Hastanesi kurulması için çalışmaların başladığını açıkladı.
Planlanan yeni tesis bünyesinde nakil süreçlerinin tamamı, laboratuvarlar, yoğun bakım üniteleri ve ameliyathaneler tek bir çatı altında toplanacak. Tıbbi süreçlerin tek merkezden yürütülmesi hedeflenirken, bu adımın İzmir'in uluslararası sağlık turizmindeki konumunu da güçlendirmesi bekleniyor.

"Kurumsal birikim ve güçlü altyapı"
Yapılan operasyonların ardından değerlendirmelerde bulunan İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ayhan Kul, DEÜ Hastanesinin 34 yıllık tecrübesiyle kentin sağlık altyapısına büyük katkı sağladığını belirtti. Başarılı operasyonları gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Kul, vatandaşlara da organ bağışı çağrısında bulundu. Organ bağışının toplumsal dayanışmanın en somut örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Kul, tüm vatandaşları bağış konusunda duyarlı olmaya ve bu kararlarını aileleriyle paylaşmaya davet etti.




