Yeminli Mali Müşavir Yusuf Özer, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Özer, TBMM Başkanlığı’na sunulan 80 maddelik torba yasa teklifinin dikkat çeken detaylarını paylaştı. Torba yasada; İlk kez ev alacaklar ve sporcu ücretleri için düzenlemeler, bankalar ve finans kuruluşlarının enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulması ve KKM'nin süresinin uzatılması gibi önemli düzenlemeler yer alıyor. 


80 maddelik Torba Yasa Meclis’te

TBMM Başkanlığı’na sunulan 80 maddelik torba teklifin dikkat çeken bazı başlıklarına değinen Özer; “Örneğin  Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi konut kredileri istisnası sadece ilk konut için geçerli olacak. Diğer konutlardan BSMV alınacak. Sosyal mecralarda da çalışmalar var. Gerçek kişilerin; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna olacak. Yurtdışında yaşayan Türkler, Türkiye’de trafik cezası yemesi halinde gümrükten çıkarken bu cezaları ya da cezayı ödemeden çıkış yapmasına izin verilmeyecek. Sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'na oranları artırma ve azaltma yetkisi veriliyor. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar için gelir ve kurumlar vergisi açısından istisnanın uygulama süresi de 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor. Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak vergi tevkifatına ilişkin oranı ayrı ayrı veya birlikte yüzde 40'a kadar artırmaya ve oranları her bir sermaye piyasası aracı, ihraç edenler, ihraç veya iktisap tarihi, hesap türü, hesap açılış tarihi, kazanç ve irat türü ile bunların vadesi, elde tutulma süresi ve bunları elde edenler itibarıyla yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden veya diğer şekillerde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre, ayrı ayrı yüzde 40'a kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor” dedi.

Banka ve finans kurumları ile ilgili düzenlemeler…

Banka ve finans kurumları ile ilgili düzenlemelerde var diyen Özer; “Banka ve finans kurumlarının 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar ve zararları dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Mevduat, katılım ve döviz tevdiat hesapları için uygulanabilecek tevkifat oranlarına ilişkin cumhurbaşkanına yetki verilecek. KDV iadelerinde iade hakkının kısmen veya tamamen kaldırılması veya yeniden koyulması hususunda cumhurbaşkanına yetki verilecek. Kur korumalı mevduattan (KKM) elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası 30 Haziran 2024'e uzatılacak, bitiminde cumhurbaşkanına uzatma yetkisi verilecek. Türkiye'ye getirilmesi şartıyla gelir vergisi mükelleflerinin iştirak ettikleri yabancı kurumlardan elde ettikleri kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilecek. İhracat gelirlerinin binde 5'i olarak uygulanan götürü gider indirimi kaldırılacak. Özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin ihaleler elektronik ortamda yapılabilecek” açıklamasında bulundu. 

Gezi İstanbul ile İstanbul'u yeniden keşfedin! Tarihi ve kültürel hazineler gençleri bekliyor! Gezi İstanbul ile İstanbul'u yeniden keşfedin! Tarihi ve kültürel hazineler gençleri bekliyor!


Tam tasdik hizmeti

Yeminli Mali Müşavirler tarafından verilen tam tasdik hizmetinin ne olduğu, mevcut avantajları ve değişikliklerle beraber sağlanacak avantajları konusunda da bilgi veren Özer; “Son zamanlarda yapılan değişikliklerle birlikte, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin süresinde tam tasdik yaptırmaları ciddi anlamda avantaj sağlamaya başladı ve sağlamaya devam edecek gözüküyor. Tam tasdik hizmetine ilişkin yapılan ilk düzenlemede, belirli bir ciro tutarını aşan tüm mükelleflere tam tasdik yaptırma zorunluluğu getirilmişti. Ancak, bu zorunluluk daha sonraki yıllarda kaldırılmıştır. Mükelleflerin mevcut yasal düzenlemelere göre tam tasdik hizmeti alma zorunluluğu yoktur. Aktif toplamı ve/veya net satış hasılatı ne olursa olsun tüm mükellefler, isterlerse yıllık beyannameleri için Yeminli Mali Müşavirlere tam tasdik yaptırabilirler. Tam tasdik sözleşmesi yıl içinde her zaman yapılabilir. Hangi tarihte yapılırsa yapılsın 1 Ocaktan itibaren hüküm ifade eder” dedi.
Tam tasdik hizmetinin avantajları
Özer, tam tasdik hizmetinin avantajlarını da anlattı. Diğer mükelleflere nazaran daha az vergi inceleme riski ile karşı karşıyadırlar, Tam tasdik hizmeti alan işletmeler, inceleme elemanlarınca incelenmiş firma sayıldıkları için, ihbar veya benzeri özel bir neden olmadıkça normal şartlarda tekrar incelemeye tabi tutulmazlar, İade talep eden mükelleflerin süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesinin mevcudiyeti halinde, iade türleri bazında belirlenen limitlerin üzerinde nakden vergi iadesi alabilme imkanına sahiptirler” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi