Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Ebru Tong, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Sahipsiz hayvanları kısırlaştırmak tek başına çözüm değil diyen Tong; “Biz maalesef sorun ortaya çıktığında bunların farkına varıyoruz. Özellikle sahipsiz hayvanlarla ilgili konular hep hayvan hakları başlığında konuşuluyor. Belediyelerin tüm görevleri içinde sahipsiz hayvanlarla ilgili görevleri de öncelikli olmalı” dedi. 

“Bu sorunun tek sorumlusu sokak köpekleri mi?”

Bir çocuğun daha sahipsiz köpeklerin saldırısına uğramasının ardından sahipsiz köpeklerin varlığı gündeme tekrar oturdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Ebru Tong; “Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili büyük düzenlemeler yapıldı ama büyük resmi göremiyoruz. Biz maalesef sorun ortaya çıktığında bunların farkına varıyoruz. Özellikle sahipsiz hayvanlarla ilgili konular hep hayvan hakları başlığında konuşuluyor. 2004 yılında da söyledik sonraki yıllarda da. Biz 20 yıldır bu sorunu yaşadık. Bu sorunun tek sorumlusu sokak köpekleri mi? Sadece kısırlaştırma ile olmaz, hayvanlar kayıt altına alınıp merdiven altı üretimler sonlanmalı demiştik. Belediyelerin tüm görevleri içinde sahipsiz hayvanlarla ilgili görevleri de öncelikli olmalı, Veteriner İşleri Müdürlükleri’nin açılması zorunlu olmalı demiştik. Böyle giderse yaşananlar ne ilk ne de son olur” dedi.

Yeni aşklar yeni iş imkanları sizi bekliyor! Ay'ın Pluto ile olması yeni bir dönemi başlatıyor Yeni aşklar yeni iş imkanları sizi bekliyor! Ay'ın Pluto ile olması yeni bir dönemi başlatıyor


“Mesele bir hayvan meselesi değil”

Kent yaşamında hayvan nüfusu yönetimini ciddiye almak zorundasınız diyen Tong; “Bu noktalara gelinmesin diye çabalıyorduk. Yok saydığınızda yok olmayacaklar, mesele yalnızca “bir hayvan meselesi” değil diye tüm yetkililerin kapılarını aşındırırken biz bu filmi izlemek istemediğimiz için dertleniyorduk. 1400’ e yakın belediye teşkilatı ve her birinin ayrı bütçesi var olduğu halde sahipsiz hayvanlarla ilgili konuya sahip çıkmayanlar çoğunlukta olduğu için sorunlar çığ gibi büyütülmüşken, yeni dönemde tek bir bakanlığın sınırlı kaynakları ve bir sürü sorumluluğunun yanına bir de sahipsiz hayvanlarla ilgili görevleri vermeyi planlıyorsunuz. Bu olmaz” dedi.


Sahipsiz hayvanlar nasıl kontrol altına alınacak?

Tong; “Bugün pek çok öneri konuşuluyor. Büyük bakım evlerine alınmaları yönünde talepler var. Bu hem maliyetli hem de sürdürülebilir değil. Peki bu sorunu nasıl çözebiliriz? Eğitim ayağı önemli vatandaş bilinçli olacak. Mikroçip uygulaması çok sıkı bir şekilde takip edilmeli. Kısırlaştırma da yapılmalı tabii. Ama unutmayın bu bir ameliyat. Yine bize bakım evi lazım. Belediyeler bakım evlerini oluşturmak zorunda. Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi için de çalışmalar için de olmak gerekiyor” dedi. 


Sahipsiz sokak hayvanlarına nasıl yaklaşmalıyız?

Tong; “Köpekler gruplaşmış haldeler ise o grubun bir lideri vardır ve biz onu hemen anlayamayabiliriz. Grup halindeki köpekleri sevmeye kalkmayalım. Mümkünse belli bir saatten sonra ıssız yerlerden geçerken dikkat etmeli. Köpek yoğunluğu olan yerlerde alternatif yollara yönelmek gerekir. Koşmamak önemli. Koşmak hedef dürtüsü yaratıyor. Bilemediğimiz nedenlerle de ısırılma vakaları olabiliyor. Orada da hayvanın ne yaşadığı çok önemli. Göz teması kurmamakta önemli. Saldırma ihtimalini anladığınızda net ve yüksek ses de kullanabilirsiniz” önerisinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi