TİTAR Tarım Ve Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Tarım ve hayvancılık sektörünü değerlendiren Doğan; “2023 yılını iyi geçirmedik. Fotoğrafı iyi çekmek lazım. 2024’e de olumlu işaretlerle girmedik. Doğru tedbirler, doğru projeksiyonlar ortaya koyarak tarım ve hayvancılığımızı iyileştirebiliriz. Ancak bu tavsiye ve telkinlerle olmaz. 2024’te olmazsa olmazımız üreticiyi desteklemek, üreticimizi bilinçlendirmek olmalı” dedi.


“2023 yılını iyi geçirmedik”

TMO açıkladı.. 27 bin ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirecek TMO açıkladı.. 27 bin ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirecek

Tarım ve hayvancılık sektörünü değerlendiren Doğan; “2023 yılını iyi geçirmedik. Fotoğrafı iyi çekmek lazım. 2024’e de olumlu işaretlerle girmedik. Doğru tedbirler, doğru projeksiyonlar ortaya koyarak tarım ve hayvancılığımızı iyileştirebiliriz. Ancak bu tavsiye ve telkinlerle olmaz. Bu ithalat rejimini ön planda tutarak olmaz. 2024’te olmazsa olmazımız üreticiyi desteklemek, üreticimizi bilinçlendirmek olmalı. Bilgiyi, teknolojiyi, yeni gelişmeleri bir şekilde anlatmamız, aktarmamız gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye’de bilim ya odalarda ya raflarda kalıyor. Bunu üreticiyle buluşturmamız şart. Süreçleri dikkate alarak yeni tarım ve üretim politikaları uygulamamız gerekiyor. Üreticiyle bilimi buluşturarak bu olabilir. Devletin, bu alanlarda öncü politikaları olmalı, vatandaşı kendi başına bırakmamalı. İç tüketim ve ihracat planlanmalı” dedi.

“İthalat çözüm değil tedbirdir”

Doğan; “Bakanlık çeşitli tedbirleri almak istediğini söyler ama bu eskiden beri söylenir, Her Bakan yeni bir şeyler söyler ama sonuç üretecek çalışmalar bugüne kadar görmedik. Geçenlerde Süt Konseyi bir fiyat belirledi. Üreticinin maliyetinin 1.5 TL altında. Üretici zararına yapacağına ya hayvanların bir kısmını kestiriyor ya tamamen devrediyor ya da kapatıyor. Bunlar yapılınca hayvan sayısında da ciddi bir azalma oluyor. Bir ülke için hayvancılıkta geri gidişiniz varsa o ülke için işler iyi gitmiyordur. Gün gelecek ki et süt ürünlerinin büyük çoğunluğunu ithal edeceğiz demektir. İthalat rejimine dayanarak tarım ve hayvancılığımızı sürdüremeyiz. İthalat çözüm değil tedbirdir” açıklamasında bulundu. 


“Üretici ve tüketici sürekli kaybediyor”

Üretici ve tüketici sürekli kaybediyor diyen Doğan; “Sürekli arada kazananlar var. Bizim öncelikle üreticiyi korumamız lazım. Fransa’da ciddi şekilde protestolar var. Avrupa’da çiftçiye destek daha iyidir diye biliriz. Ancak orada da artan maliyetler konusunda yaşanan sıkıntılar mevcut. Ülkemize de benzer bir tablonun yansıyacağını düşünmüyorum. Türkiye’de üretici ve tüketiciler hiçbir zaman örgütlenemediler. Örgütlü mücadeleden çekindiler” dedi.

“Ucuza yemek mümkün değil”

Et ve süt ürünlerinde fiyatlar düşmez diyen Doğan; “Ucuza yememiz mümkün değil. 2024’de daha ucuza et, süt ürünlerini yememiz bu şartlarla mümkün değil. Hatta her geçen gün daha pahalı olan bir tabloyla karşı karşıyayız. Bırakın daha ucuza yemeyi, bugünkü fiyatlarla bir iki ay sonra aynı ürüne ulaşamayız” ifadelerini kullandı. 


“Gençleri köyde tutamıyoruz”

Gençleri köyde tutamıyoruz diyen Doğan; “Tarımda yaş ortalaması 57-58’e geldi. Genç, annem ve babam ne kazandı bugüne kadar diye düşünüyor, onların sıkıntılarını görüp yaşıyor. Bu kadar meşakatli bir işi yaparken parasal anlamda ne elde ediyoruz diye baktığında, benim bu işi yapmamın ne anlamı var diye düşünüyor. Risklere açık bir sektör, istekleri karşılamıyor. Gençler başka arayışlara giriyor. Gençleri üretimde tutabilmek için gençlere yaşam güvencesi vermeliyiz. Devletin bu gençleri de destelemesi lazım tabii. Sosyal güvence önemli. Bu kadar sorun varken gençleri o tarımsal alanlarda tutamazsınız” açıklamasında bulundu.


“29 ülkeden katılım var”

30 Ocak 2024 tarihinde başlayan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğan; “Fuarcılıkta çok iyiyiz. Her sene tarım fuarına yabancı ülkelerden firmalar geliyor. Firmaların dışında üreticiler de geliyor. Birçok vatandaş ziyaret ediyor tabii. İzmir Tarım Fuarı son derece başarılı bir şekilde geçiyor. Bu senede umarım aynı başarıyı sürdürürler. 29 ülkeden 521 civarında stant kiralandı. Türkiye tarım ve hayvancılık konusunda fuarlarımız aracılığıyla dış dünyaya ciddi bir perspektif oluşturuyor. Aslında bunlar olumlu şeyler. Tarım fuarının olumlu geçtiğini ve birçok dünya ülkesine mesaj verdiğini ve faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi