Yerel yönetimlerin belirleneceği 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala, Türkiye'deki siyasi atmosfer giderek hareketleniyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre, seçmenlerin sandık başına gitme süreci ve seçim yasakları belli bir düzene oturdu. Ancak belki de en merak edilen konu, kaç seçmenin oy kullanacağı ve hangi partilerin yarışacağı. 61 milyon 441 bin 882 seçmenin kayıtlı olduğu bu seçimde, 34 siyasi parti adaylarıyla yer alacak. Bu kadar seçmenin sandık başına gitmesi, Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Peki, seçmenler oy kullanacakları yerleri nasıl öğrenecekler? Ve seçim günü hangi saatler arasında oy verilecek? İşte, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin tüm merak edilenler...

31 Mart'a Sayılı Günler Kala Kaç Seçmen Var?

Yerel seçimlere bir hafta kala, Türkiye'de 31 Mart'ta 61 milyon seçmen sandık başına gidecek. Bu seçmen kitlesinin içinde, ilk defa oy kullanacak olan gençlerin sayısı 1 milyonu buluyor. Seçimlerde toplamda 34 siyasi parti adaylarıyla yarışacak, ve ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.

Bu seçimde toplamda 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı, 50 bin 336 muhtar belirlenecek...

Ayrıca il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçimleri de gerçekleştirilecek.

Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, mobil uygulama veya çağrı merkezi üzerinden kontrol edebilecekler. Seçmen bilgi kağıdı zorunlu olmayacak, oy kullanabilmek için T.C. kimlik numarası bulunan herhangi bir resmi belge yeterli olacak.

Oy pusulalarındaki siyasi parti sıralaması da belirlenmiş durumda. Toplam 34 siyasi parti oy pusulalarında yer alacak, sıralama ise şu şekilde olacak: AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.

Oy verme saatleri, seçimin mart ayında olması ve mevsim şartları göz önünde bulundurularak belirlendi

Tarımsal destekleme ödemeleri bekleyenlere müjde| Bugün yatırılıyor Tarımsal destekleme ödemeleri bekleyenlere müjde| Bugün yatırılıyor

Büyükşehirlerde 07.00-16.00 saatleri arasında, diğer yerlerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verilecek.

Seçim takvimi gereği, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı tamamlanacak, ardından malzeme torbalarının hazırlıkları başlayacak ve tutuklu seçmen listeleri kesinleştirilecek. Seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları da tamamlanacak ve oy verme günü için gerekli hazırlıklar sona erecek.

Kaynak: Haber Merkezi