Ukrayna Savaşı sonrasında Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette yaşanan tahsilat sorunları büyüyor. Aralık ayında başlayan sıkıntılar, ocak ayında daha da artarak devam ediyor. Rusya'dan gelen para transferlerinde yaşanan engeller, birçok firmayı olumsuz etkiliyor. Bazı firmalar, ödemelerini bankalardan geri iade veya ret alıyor. Bu durum, ihracatta ciddi aksamalara neden oluyor ve firmalar endişeli bir bekleyiş içinde bulunuyor.

Rusya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin artmasına rağmen, Batı'nın yaptırımları ve diğer faktörler nedeniyle para transferlerinde sorunlar yaşanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Ankara ziyaretinden sonra, Rusya'dan gelen TL ve ruble ödemelerinin alınamadığı, bazı bankaların ise daha önce kabul ettikleri işlemleri 'yasaklı ürün' diyerek reddettiği belirtiliyor. 1 Ocak itibarıyla para transferlerinin neredeyse durma noktasına geldiği ifade ediliyor ve bu durum, ihracatı olumsuz etkiliyor. Ticaretin devamı için acil çözümler bekleniyor.

2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı önemli ölçüde artmıştır. Ancak, Rusya'dan gelen para transferlerindeki zorluklar özellikle otomotiv, ayakkabı ve kimya sektörlerinde ihracatçıları etkilemekte. Ödemelerin alınamaması nedeniyle ihracatın durma noktasına geldiği iddia edilmekte.

Türkiye'nin Rusya ile ticaretinde yaşanan bu sorunlar, aynı zamanda Rus firmaların Türkiye'deki işlerini zorlaştırmakta. Rus iş insanlarının Türkiye'de şirket kurma konusunda yaşadığı zorluklar artmış ve Türkiye'den başka ülkelere para transferi yapmanın güçleştiği belirtilmiştir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu ücret tarifelerine zam yaptı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu ücret tarifelerine zam yaptı

Öte yandan, Türkiye'nin FATF Gri Listesi'nde yer almasının bu sorunları artırabileceği ve Türkiye'nin bu listeden çıkmak adına çaba sarf ettiği iddia edilmekte. Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir çalışma başlattığı ve tahsilat yapamayan firmaların taleplerini topladığı ifade edilmekte.

Bu gelişmelerle birlikte, katılım bankaları tarafında sıkıntının arttığı ve özel bankaların ihracat bedelleri için fatura talep ederek işlem yapmadığı iddiaları ortaya atılmıştır. Transferleri geri dönen firmalar, bankalardan net bir bilgi alamadıklarını ve Rusya ile ticaretin nasıl devam edeceğine dair belirsizlik içinde olduklarını ifade etmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ