Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner Son Mühür TV’de ‘Sanatın Renkleri’ programının bu haftaki konukları Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan ve Ressam Reyhan Abacıoğlu oldu. 

3-9 Temmuz arasında gerçekleşen 4. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması organizasyonunu yapan Ümit Yaşar Işıkhan, “Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleşen bir etkinlik. Dernek başkanı olmam sıfatıyla yönlendirici kişi ben oluyorum.  Geçmiş yıllarda da böyle etkinliklerimiz olduğu için her yıl böyle sunumlar yaparak bu Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması’nı İzmir’ layık bir şekilde geliştiriyoruz. Sevgili Reyhan hocam derneğimizin ilk üyelerindendir. Sağ olsun üretimiyle ve iş birliği ile marka olmuş bir dostumuzdur” dedi. 

Türk kültür sanatıdünyaya tanıtmak istiyoruz” 

Işıkhan, “Dünya Sanat Günü 15 Nisan tarihinde kutlanıyor dünyanın bütün ülkelerinde. Plastik sanat ağırlıklı kutlanıyor. Bunun kutlama tarihi 2011 yılında bizim Ulusal Plastik Sanatlar Derneğimiz var Bedri Baykam’ın başkanlığını yaptığı. 2011 yılında Meksika’da bir toplantı oluyor bütün Ulusal Plastik Sanatların toplandığı bir toplantı. O toplantı da Bedri Bey’in önerisi ile 15 Nisan tarihinin Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olması sebebi ile Dünya Sanat Günü olarak ilan edilmesini öneriyor. Yapılan değerlendirme sonucunda kabul edilmiş oldu bu. 2012’den başlamak üzere Dünya Sanat Günü kapsamında böyle sanatçıları buluşturup, yeni sunumlar, paneller, sergiler derken dolu dolu sanat günü kutlanıyor. Biz uluslararası aktivist sanatçılar olarak bu olaya bulaşmamız 35 ülkede temsilciliğimiz var Türk sanatını kapsayan şekilde komitelerimiz var. Zaten kuruluşumuz amacımız Türk kültür sanatını dünyaya tanıtmak, dünya sanatçıları ile entegrasyonu sağlamak biraz da barış, sevgi ve kardeşliği ön planda tutarak sanatın sokağa taşmasını, barış adına eylemci olmasını sağlayan bir kuruluş olmaktı” ifadelerini kullandı. 

“İlk önce amazonlar diye başladık” 

“Buradan hareketle biz derneğin kapsamında Plastik Sanatlar Komitesi olarak var olan diğer sanatların olduğu gibi kutlamaya başladık. Böyle bütün sanatları bünyesinde barındıran bir etkinlik planladık 2018 yılında. Önce Amazonlar olarak başlattık biliyorsunuz İzmir’i Amazonların kurduğunu tarihsel olarak mitolojik yönü ile. 2019 yılında Tunç Soyer’i ziyaret ettik. Kendisine bunu anlattık biz amazonlar diye başladık dedik. Sayın başkan özellikle Amazonlar kalsın diye ısrar etti. Daha sonra Titanları ekledik ve 2019’da Amazonlar ve Titanlar adlı karma sergisi oldu.” 

“70 yaşında gelen güzel bir ödül oldu” 

Turgutlu'da sıcak havalara karşı çöp konteynerleri dezenfekte ediliyor! Turgutlu'da sıcak havalara karşı çöp konteynerleri dezenfekte ediliyor!

“Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği ‘ne üye olmaktan gurur duyuyorum diyen Ressam Reyhan Abacıoğlu” Güzel işler yapılıyor. Ben hep birleşimlerden yanayım. Topluluk her zaman bireylerden güçlüdür, her zaman daha iyi ses verir. Elini daha iyi yumrukla masaya vurabilir. Bunlara önderlik eden Ümit Yaşar arkadaşımı yürekten kutluyorum. 4. Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması etkinliği çok güzel bir etkinlikti. Çok iyi müzisyenleri dinledik, genç ve yetenekli iki kızımızın konseri vardı, çok keyif aldım. Şair arkadaşlarımızın şiirlerini de dinledik. Bunun dışında beni ödüle layık görmeleri beni çok heyecanlandırdı. 70 yaşında gelen çok güzel bir ödül oldu. Ödüller daha iyi bir resim yapmamı sağlamıyor ne yazık ki ama anımsanmak, taktir edilmek güzel bir duygu. Belki motive edip, belki daha iyi işler yapmama yardımcı olacaktır. Atölyemde yetişen öğrencilerim oldu, MEB’de öğretmenlik yaptığım süreçte de şu anda Türkiye’nin sayılı ressamlarından olan öğrencilerim oldu. Hepsiyle onu duyuyorum. Onlara bakınca doğru işler yaptığımı düşünüyorum” dedi.  

“Aktivist sanatçılar olarak kendi ödülümüzü veriyoruz” 

Işıkhan, bu ödüllendirme geçen sene başladı. Biz Genco Erkal ve Yaşar Aksoy’a ithaf ettik. En küçük sanatçımız 13 yaşında, 13 ülkeden birincilik almış piyanist kızımız Nil Göksel.  İzmir yıllardır sanatın başkenti ama tanıtım yapılmadığı için ikinci planda kalıyor. İstanbul, Ankara hep plana çıkıyor. İzmir’de yetişen ressamlar, edebiyatçılar, müzisyenler Türkiye genelinde önemli yere gelmiş kişilerdir. İstanbul’da sanat otoriterilerinin hiçbir İzmirli sanatçıya ödül verdiğini görmedik. Hep birbirlerine verirler edebiyatta, müzikte hepsinde öyle. Biz aktivist olarak bunlara karşıyız. Artık onlardan ödül istemiyoruz. Biz kendi ödülümüzü, kendi sanatçılarımızı onore edecek şekilde kendi sanatçımızı biz ödüllendirmeye karar verdik. Bu kentin ruhunu taşıyan sanatçıların ödüllendirilip, geleceğe taşınması misyonunu Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği üstlendi. Geçen sene başladık. Böyle simgesel de olsa ödülleri arz ediyoruz.” 

“İzmir sanatta hak ettiği yeri bulacaktır” 

Ressam Abacıoğlu, “Her kentin çok iyi sanatçıları, emek veren insanları var. Maalesef biz İzmir’de taşralı olarak görülüp, algılandık. İzmir’de çok iyi sanatçılar var. Belki de reklam ağırlıklı davranmıyoruz onun yerine atölyemize girip çalışmayı tercih ediyoruzdur. İzmir çok uzun tarihi olan bir kent. Sığacık ilk sanatçıların toplanma yeri. Hak ettiği yeri bulacaktır, inanıyorum. Ben çoğunluğu öğretmen olan bir aileden geliyorum. Temelde öğretmen olmak istemedim hep sanatçı olmaya yöneliktim. Burada resim bölümüne girdim. Çok değerli hocalarım oldu. Giderek öğrencilerle ilişkileri çok sevdim ama devlet memurluğunu sevmedim hiç. Her gün okula giderken kendimle vedalaştım. Çocuklarımın hepsiyle gurur duyuyorum. Daha sonra atölyemden yetişenler profesyonel çizgiyi yakaladı. Gelen öğrencilerimden içten olmalarını istedim. İkincisi de bozmaktan korkmayın, oyun gibi bakın derdim. Sanatçı olmak çok farklı bir dünya. Çok iyi resim yapmak yetmiyor iyi bir entelektüel birikim de olmalı. Ben resmimde şiirden, edebiyattan, müzikten, sinemadan çok beslenirim” diye konuştu.  

Editör: MELEKŞAH TUFANER