Merkez Bankası'nın faiz artırım süreci sona mı yaklaşıyor? Faiz kararının piyasalar üzerindeki potansiyel etkileri neler olabilir?
Merkez Bankası'nın faiz politikasındaki geleceğe dair belirsizlik devam ediyor. Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, yabancı uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma politikasında sona yaklaşıldığına dair öngörülerde bulundu. Şubat ayı faiz kararı, banka mevduat faiz oranları, altın, dolar ve borsa gibi yatırımları etkileyen önemli bir faktör olarak gözetilmekte. Yatırımcılar, TCMB'nin faiz politikasındaki kararın ne yönde olacağını merakla bekliyor. Ocak ayındaki faiz kararı yüzde kaç oldu ve piyasalardaki faiz beklentileri nelerdi? Bu sorular, ekonomi ve finans dünyasında aktif olan herkesin dikkatini çekiyor.
Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı için heyecanlı bekleyiş sona erdi ve kritik faiz kararı açıklandı. Türkiye ekonomisini yakından takip eden vatandaşlar, dolar, altın ve borsa yatırımlarını etkileyen Merkez Bankası faiz kararını sorguluyor. Merkez Bankası Ocak ayı politika faizini beklentilerin üzerinde 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmıştı. Peki, Şubat ayı Merkez Bankası faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU?

Merkez Bankası Şubat ayının faiz kararını açıkladı.
Para Politikası Kurulu politika faizini beklentilere paralel 250 baz puanda tutularak 45'te sabit kaldı.

Nisan ayında İstanbul'da en fazla zamlanan ürünler belli oldu Nisan ayında İstanbul'da en fazla zamlanan ürünler belli oldu

MERKEZ BANKASININ OCAK AYI FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?
Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 42,5'den yüzde 45'e çıkarılmıştı.

"PARASAL SIKILAŞMA DÜZEYİNE ULAŞILDI"
Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılaşma düzeyine ulaşıldığını ve bu seviyenin elde edilene kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faiz oranının mevcut seviyesinin, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen aralığa yaklaşana kadar devam edeceğini düşünmektedir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı riskler ortaya çıkarsa, parasal sıkılaşma yeniden değerlendirilecektir.

"MİKTARSAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"
Kurul, mevcut mikro- ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirme kararı almış ve bu kararın piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırarak makro finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçladığını belirtmiştir. Sadeleştirme sürecine uygun olarak, kredi arzı ve mevduat faizindeki olası oynaklıklara karşı makro ihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarına ek olarak, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktar olarak sıkılaştırmaya devam edecektir.
Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmaya yönelik olarak, parasal ve finansal koşulları sağlamak üzere belirlemeye devam edecektir. Enflasyon ve ana eğilim göstergeleri yakından izlenecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

Kaynak: HABER MERKEZİ