İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği – İzmir Sinema Evi’nin, bir Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı desteğiyle düzenlediği, proje koordinatörlüğünü Tahsin İşbilen’in, senaryo danışmanlığını Dr.Öğr.Üyesi Zühal Çetin Özkan’ın yaptığı “Sinema Birleştirir” hak temelli kısa film atölyesi tamamlandı.

Projenin somut hedefi beş hak temelli STK’yı, hak temelli arayışların bir arada ele alınacağı tartışma atölyesine dahil etmek, bu tartışmaları sinemanın birleştiriciliğiyle beş kısa yaratıcı filme dönüştürmekti.  Bu filmlerin üretimi süresince katılımcıların edindiği nitelikler yanında, filmlerin gösterimi ve üzerine yapılacak tartışmalar, sanatla siyasetin nitelikli bir biçimde yeniden üretilmesine katkıda bulunulması hedeflenmekte.

9 ay süren projeye; İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Genç LGBTİ+ derneği, Mülteci Dayanışma Platformu, İzmir Çevre Platformu, Düzce Fotoğraf Derneği ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) katıldı.

BAYETAV projede katılımcı olarak yer almanın dışında mekân desteği vererek, farkındalık atölye yürütücülüğü yaptı.

Hak temelli mücadele atölyeleri sonrası İFTYD Sinema Evi eğitmenleriyle kısa filmin hak temelli sorunların duyurulmasında nasıl kullanılabileceğinin tartışılacağı yazma atölyeleri yapıldı.

Proje katılımcıları sürece ilişkin şunları söyledi:

İzmir Kadın Dayanışma Derneği

İzmir Kadın Dayanışma Derneği olarak depremde kadın olmak ana temalı belgeselimizde, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan dezavantajların deprem gibi afetlerde de kadının işini nasıl zorlaştırdığını vurgulamak istedik. Bu amaçtan yola çıkarak depremde zarar gören kadınlarla ve bu süreçte onlara destek amaçlı çalışan gönüllülerle yaptığımız söyleşilerle ‘Hüznümüz İsyanımızdır’ adlı kısa belgeseli çektik.

Genç LGBTİ

Bu grup deneyimleri hem kişisel hem de toplumsal gelişimimizi etkiledi. Birlikte çalışırken, kendi yeteneklerimizi keşfettik, güçlendik ve özgüvenimizi artırdık. Aynı zamanda, farklı sosyal konulara duyarlılık geliştirerek, toplumsal değişime katkı sağlama fırsatı bulduk. Bu deneyimler bize, eşitlikçi, adil ve kapsayıcı bir dünya için yapıcı adımlar atmamız gerektiğini hatırlattı. Grup olarak birlikte çalışmanın gücünü ve farklı bakış açılarını bir araya getirmenin önemini deneyimleyerek hem bireysel hem de kolektif olarak geliştik.

İzmir Mülteci Platformu

Birincisi, farklı hak savunuculuğu yapan gruplardan aktivistlerle yan yana olmak, deneyim aktarmak, o alanların mücadelesini, sorunlarını vs. öğrenmek ve bundan sonra da temasta kalarak onlarla dayanışma içinde olmak, hatta mümkünse birleşik bir mücadelenin imkanlarını gerçekleştirebilme olasılığı ve olanağı bizim için büyük kazanç oldu.

İkincisi, hem belgesel, kısa film yapımı konusunda hem de alanda iş yapan aktivistler olarak sosyal medya araçlarının ve elde edilen görsellerin kalitesi, kullanımı hakkında hocalarımızdan çok faydalandık.

İzmir Çevre Platformu (İZÇEP)

Sinema Dünyasının Gözü İzmir'de: Turan Film Festivali Başlıyor! Sinema Dünyasının Gözü İzmir'de: Turan Film Festivali Başlıyor!

Bu süreçte farklı STK’larla işbirlikleri kurduk, anlamlı ve süreçlerimizi geliştiren eğitimler aldık. Birbirimizden çok şey öğrendik. Sanatın birleştirici gücünü ilk defa bu kadar yakından hissettik. Dünyadaki farklı evrensel problemleri aktarmayı denediğimiz sinema perdesi, bizlerin de görünür olmayanı gösterebileceği bir aracıya dönüştü. Hem de sanatla birleşti.

Düzce Fotoğraf Derneği

Bu projeye katılırken, biz daha çok basın özgürlüğü konusunu önceliyorduk. Ancak birlikte yaptığımız farkındalık atölyelerinde gördük ki, sadece bizim değil herkesin bu konuda sorunu var. Ve kimsenin sorunu bir diğerinden bağımsız değil. Mesela LGBT birey, sadece LGBT değil aynı zamanda çevreci veya mülteci sorunu ile ilgilenen bir aktivist. Buna ek olarak, haber yapmakla film yapmak arasında farkı gördük. Film yapmanın bilgi vermek dışında duygulara da hitap ederek onu değiştirme gücünün farkına vardık. Teknik olarak özellikle cep telefonlarının prodüksiyonda kullanılabileceğini bizzat deneyerek, pratik yaparak gördük.

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV)

BAYETAV olarak “Sinema Birleştirir” projesine katılırken iki farklı meselemiz vardı. Birincisi toplumsal araştırmalar yapan ve “bir arada yaşamanın” dilini güçlendirmenin gereğine inanan bir vakıf olarak sinemasal bir faaliyetin çok önemli olduğunun bilincindeydik. Başka bir ifadeyle, başvurulacak bir teorinin, yapılacak bir analizin, toplanan verilerin görsellikle desteklenmesinin kıymetinin farkındaydık. Ancak vakıf olarak bu alanda bir tecrübemiz yoktu ve işte “Sinema Birleştirir” projesi bizim “sinemasal formasyon” güzergahımızda çok kıymetli bir kapı açıyordu.

Kendisini anlatma meselesi olan diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte projeye katılmak iki meselemizde de bize yeni ufuklar açtı. Bir yandan bizden “farklı” olanlarla birlikte çalışarak, paylaşarak onları ve kendimizi “tanıma, anlama, öğrenme” kapasitemizi geliştirdik; diğer yandan bu anlama ve anlatma yolunda yeni bir aracı -sinemasal anlatım- öğrenme yolunda ilk adımımızı attık.

BAYETAV’ın “bir arada yaşarız” mottosunun altındaki en önemli temanın, insanların başkalarıyla karşılaşarak birbirleriyle ortak alanlarını, kesişimlerini keşfetme ve bunları inşa etme ve çoğaltma potansiyeli olduğuna inanıyoruz. “Sinema Birleştirir” atölyesi ile yaşadığımız içerik ve biçim-araç tecrübesinin, bu potansiyeli güçlendirmek üzere ileride yapacağımız çalışmalar için vazgeçilmez bir imkân sunacağına inanıyoruz.

Proje sonunda üretilen 5 kısa film, 19 Ekim 2023 saat 19:30’da İzmir Fransız kültür merkezinde gösterimde olacak. Gösterimler sonunda katılımcılarla söyleşi ve soru cevap bölümü yer alacak.

 

Editör: Bünyamin Dobrucalı