Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner  ''Sıcak Bakış'' programına konuk olan TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı.    

Tarihi Kemeraltı Yatırım Fonu hakkında bilgi veren Sergenç İneler, “Biz bu yatırım fonunu TARKEM’den bağımsız düşünemiyoruz. İzmir Tarihi Kemeraltı Yatırım Fonu, 2500 yıllık olan geleneğimizin kendi içinden doğdu diyebiliriz. Çünkü biz alana baktığımızda Smyrna merkezinin agorası olarak orada 2500 yıllık bir ticaret geleneği var. Orası Akdeniz havzasının çok önemli bir pazarı, çarşısı ve ticaret alanı. Buraya baktığımızda ticaret, esnaf, alıcı, satıcı olmazsa olmaz” dedi. 

“Son beş yıldır çalışmalar düzenli” 

İneler, “Baktığımızda zaten Kemeraltı’nda onlarca yıldır bazı çalışmalar vardı. Bu özellikle 2000’li yılların başında daha geniş kapsamlı kavramsal niteliğe uygun bir şekilde başlamıştı. O dönemin belediye başkanları buna sahip çıkıp, bir planlamaya girmişti. Sonrasındaki dönemlerde Kadıfekale bölgesinde çeşitli şekillerde kamulaştırma da yapılmıştı, özellikle Büyükşehir tarafından. Son beş yıldır da özellikle Büyükşehir Belediyesi olarak Tunç Soyer, Konak Belediyesi olarak Sayın Abdül Batur ve valimiz el attı. Bu son beş yılda tam bir hizalanma oldu” ifadelerini kullandı.  

“Kemeraltı’nda gece çalışılıyor” 

İneler, “Burada yapılması gereken en önemli şeylerden biri de alt yapı. Çünkü Kemeraltı’na alt yapı yapmak kolay değil. İlk zamanlar esnafın da sesi yükseldi ne kadar uzun sürdü vs. diye. Kemeraltı’nın altında çok fazla kültür departmanı var, sadece gece çalışılıyor, çok nitelikli bir personel ile de bu yapılmak zorunda. Adım adım iğneyle kuyu kazarcasına alt yapıyı yapmanız lazım. Altyapı belli bir aşamaya gelince nitelikli internet, aydınlatılmış sokak ve caddeler, yağmur yağdığında da su basmayan sokaklar... Tabii bunlar olup biterken, alt yapının bitmesine yakın önemli olan ise üst yapıyı biz nasıl geliştirebiliriz idi. Üst yapının şu anda yüzde 98’i özel mülkiyette, yüzde ikisi vakıflara, kamuya ait binalardan oluşuyor. Bu soruyu yaklaşık iki buçuk yıl önce sormuştuk zaten. Buradaki üst yapıyı nasıl hızlandırabiliriz diye. Biz bunu TARKEM bünyesinde sormuştuk. Bu bünyede özel danışmanlar tuttuk, defalarca İstanbul’a gittik, İzmir’de toplantılar yaptık. Yurtdışına sadece bu iş için gittik. Ortaya 26 farklı burayı nasıl ayağa kaldırabiliriz düşüncesi çıktı. Sonunda biz bir gayrimenkul yatırım fonu kuracaksak, burayı yerli ve yabancı bütün elemanlara açabilir, alt yapısı bitmiş bir Kemeraltı’na, üst yapıda eklenerek, en nitelikli açık hava çarşısı ekleyebiliriz sıfatı ile bu yatırım fonunu kurduk” dedi. 

“Hedefimiz 150 milyon lira” 

“Biz bu gayrimenkul yatırım fonunu 9 Ocak’ta kurmuştuk. Ardından 6 Şubat’ta yaşanan deprem, depremin arkadasındaki seçim süreci bizim lansmanı yapmamızı sürekli öteledi. Biz lansmanı 9 Haziran’da yapabildik. Biz Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu kurduk ve siz burada yatırım yaparsanız buradaki esnaf korunacaktır, kültür mirası korunacaktır, çevresel etmenler iyileştirilecektir yaklaşımını 9 Haziran günü paylaştık. Lansmandan sonra bir, bir buçuk aylık bir zaman geçti. İlk defa burada söyleyeyim 50 milyona yakın bir para toplandı. Hedefimiz yıl sonu itibari ile 150 milyon lira para toplamak. Toplanan paralar Kemeraltı, Kadıfekale, Basmane üçgeninde restorasyona muhtaç yapılar için kullanılacak. Bu yapılırken kamu kurumları ile birlikte hareket edilecek. 

“7 gün 24 saat çalışacak bir Kemeraltı” 

“Çeşitli farklı kurumların desteği ve teşviki ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir Valiliği ile mesela şu anda on adet restorasyon yapısını restore ediyoruz. Bu TARKEM ile yapılanlar. Bu fonda restore edilen yapılarda bu fona devredilmesiyle, satılmasıyla beraber bu ortaya çıkan finansal modelle beraber yeni yapılarda restore edilir hale gelecek. Biz TARKEM olarak 22 yapıda çeşitli yatırımlar yapmıştık. Bunların içerisinde butik oteller, yeme içme mekanları, çikolata müzesi, öğrenme merkezleri gibi çeşitli fonksiyonlarımız vardı. Bunların 10 tanesi önümüzdeki Mart’a kadar bitiyor olacak. Bittikçe bunu fonda paylaşacağız. Fonda oluşturulan para ile bu paylaştığımız mülkleri ayağa kaldırmış olacağız. Böylece 2500 üzerinde yanmış yıkılmış yapıları restore etmiş olacağız. İkinci olarak buraya nitelikli fonksiyonları sokmuş olacağız mesela gençlik hostelleri gibi. Üçüncüsü de bu nitelikli fonksiyonlar ile farklı nitelikteki kişiler buraya gelmiş olacaklar. Bu profil gruplarıyla bu alan önce İzmirliler ’in ilgisini çekecek. Ben İzmir’e iniyorum denildiğinde, Kemeraltı’na inilmek konusunda başarı gösterilirse o zaman burası Dünya’nın en eski alışveriş merkezi olmasının dışında niteliği en yüksek konaklama yapılarının olduğu, gençlik ekosisteminin ciddi şekilde uğradığı, 7 gün 24 saat çalışacak bir Kemeraltı iddiasındayız.”  

Manisa'da Ekrem İmamoğlu görüntülendi! Gerçek anlaşıldı: "Benzerlik şaşırtıyor!" Manisa'da Ekrem İmamoğlu görüntülendi! Gerçek anlaşıldı: "Benzerlik şaşırtıyor!"

“TARKEM olarak kalkınma işi yapıyoruz” 

İneler, “Biz yılın iki geçiş mevsiminde çok önemli algı araştırması yapıyoruz, yaklaşık 4 yıldır.  Bunlar bir tanesi Eylül ayı biri de Nisan ayında. Bu iki mevsimde yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor. Özellikle pandemi sonrası Kemeraltı’nda yükselen ayak trafiği var. Kemeraltı’nın bu yoğunluğu yaşamasının nedenleri var. Alışveriş dönemindeyiz, düğün, okul alışverişleri vs. Yabancı turistte çok gelmeye başladı. Sadece belki bir ayakkabı almak için ya da bir hava almak için çıkanların yarattığı bir yoğunluk da var. 2500 yıllık bir geçmişe baktığımızda Kemeraltı Çarşısı düşen ve inen grafiklerle gösterilmiş. 1900’lü yıllarda en şaşalı yıllarını yaşamış, çok kalabalıkmış. 1950’lerde başlayan iç göç, 1990’lardaki iş kollarının taşınması Kemeraltı’nın önemini kaybetmiş gibi görünüyor ama burası grafikte hem yükselen, alçalan bir yer. Tam da bu noktada yatırım fonu bu boşluğu doldurarak alandaki yapıların yapılmasına yardımcı olan ve alanda nitelikli yapıları gördüğümüz bir yer olmasını sağlayacak. TARKEM olarak, tarihi ve kültürel değerleri koruyarak bir kalkınma işi yapıyoruz. Bunu yaparken de kamu hep işin içinde. TARKEM alana daha fazla para bulabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. “ 

“Fonda bir yatırım komitesi de var” 

İneler, “Bu alanda yatırım yapılacak olan yapılara nasıl yatırım yapılacak, ne kadar yatırım yapılacak diye yatırım komitesi karar veriyor. Bu yatırım komitesinin üç tane üyesi bizim ortaklık kurduğumuz şirketten geliyor ikisi de TARKEM yönetim kurulundan geliyor. Her türlü kararın oy birliği ile alındığı bir iş bu. Mesela siz Kemeraltı’na yatırım yapmak istiyorsanız il iş Cumhuriyet Meydanı’ndaki ofise gideceksiniz. Gittiğiniz anda sizi ofis elemanları karşılayacak. Size fonun getirisi ne diye anlatmaya çalışacak" diye konuştu. 

Editör: MELEKŞAH TUFANER