Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır birtakım programlara katılmak için geldiği kentte önce Konya Valiliğini ziyaret etti. Burada Valilik şeref defterini imzalayan Kacır, ardından Vali Vahdettin Özkan ve il protokolüyle toplantı yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı da ziyaret eden Kacır, Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Mali Destekleri Protokol İmza Töreni'ne katıldı.

"Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye hedefine emin adımlarla ilerliyoruz"
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Konya'da 2024'te, toplam bütçesi 128 milyon lira olan 22 projeyi hayata geçireceklerini aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 22 yıldır büyük ve güçlü Türkiye'ye doğru emin adımlarla yürürken, araştırma ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla ülkeyi küresel üretim ve inovasyon üssü haline getirdiklerini ifade eden Kacır, "Hayalden gerçeğe dönüşen sayısız projeye, sayısız esere hep birlikte imza attık ve şimdi Türkiye Yüzyılı'nı milli teknoloji hamlesiyle taçlandırarak, tam bağımsız ve müreffeh Türkiye hedefine emin adımlarla ilerliyoruz." dedi. Kacır, yatırım, istihdam, üretim, ihracat yoluyla büyüme üzerine kurulu ekonomi yaklaşımından taviz vermeden milletin refahını yükseltme ve devleti güçlendirme mücadelesini sürdüreceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Organize sanayi bölgelerinde çalışan sayımızı 415 binden 2 milyon 600 bine, ihracatımızı 36 milyar dolardan 255,8 milyar dolara, Ar-Ge harcamalarımızı 1,2 milyar dolardan 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayımızı 29 binden 272 bine çıkardık. Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada, ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, demir-çelik, çimento üretiminde Avrupa'da lider Türkiye'yi inşa ettik. Silahlı kuvvetlerinin kullandığı piyade tüfeğini dahi üretemeyen, savunma envanteri neredeyse tümüyle dışa bağımlı Türkiye'yi, 22 yılda kendi insansız hava araçlarını, artık evet dünkü uçuştan sonra gururla söylüyoruz ki; savaş uçağını, uçak gemisini, uydularını yerli ve milli imkanlarla üretebilen ve geliştirebilen bir ülke konumuna taşıdık. 60 yıllık hayalimiz, yerli ve milli otomobilimiz Togg'u ürettik ve aziz milletimizin hizmetine sunduk. İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuzu gerçekleştirdik."
"Tam bağımsız ve müreffeh Türkiye hedefine emin adımlarla ilerliyoruz"

"81 ilimize çağ atlatmaya devam ediyoruz"
5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hızlı trenlere kadar birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirme hedefiyle yollarına devam ettiklerini aktaran Kacır, "272 bin kişilik Ar-Ge ordumuzla, milyonlarca gencimizin akın ettiği Teknofest'lerde doğan, teknoparklarda büyüyen binlerce teknoloji girişimiyle, rekabet gücü yüksek sanayimizle 'Vakit Türkiye vaktidir' diyoruz. 81 ilimize çağ atlatmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Bakan Kacır, büyüme ve kalkınma yolculuğunda Konya'nın kendileri için müstesna bir yere sahip olduğuna değinerek, kente değer katan yatırımları anlattı. Son 22 yılda 263 milyar lira tutarında 5 bin 28 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini, 83 bin 469 nitelikli istihdamın önünü açtıklarını vurgulayan Kacır, kalkınmanın sac ayaklarından biri sayılan KOBİ'lere can suyu olmaya devam ettiklerini dile getirdi. Kacır, 22 yıl önce 200'den az KOBİ KOSGEB desteklerinden faydalanırken, bu sayıyı 4,9 milyar liranın üzerinde bir destekle 38 bin 500'e çıkardıklarını belirtti.
"81 ilimize çağ atlatmaya devam ediyoruz"

Konya'da yürütülen projeler
Planlı sanayileşme hamlesiyle Konya'yı sanayide öncü bir şehir haline getirdiklerini aktaran Kacır, TÜBİTAK özel sektör, Ar-Ge ve bilim insanı destek programlarıyla 1279 proje ve 2007 bilim insanına 3,8 milyar lira destek sağladıklarını söyledi. Kacır, Mevlana Kalkınma Ajansı ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen projelerle Konya'nın tarihi ve doğal güzelliklerini korumanın yanında zengin kültürel mirasını ekonomik değere dönüştürdüklerini ifade etti. Konya'nın toprağının daha verimli kullanılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün imza atacağımız 22 proje kapsamında kuracağımız modern sulama sistemleri ve seralar, sağlayacağımız makine ve ekipman destekleri, eğitim ve yayım faaliyetleriyle şehrimizde tarım ve hayvancılıkta kalite ve verimliliğin artırılmasına katkı vereceğiz. Çiftçinin ambarı artık sabanın ucunda değil. Medeniyet harcını erenlerin kardığı, hoşgörü diyarı, Anadolu'nun kadim hafızası Konya'ya eser kazandırmaya, hizmet üretmeye devam edeceğiz. İnşallah Konya, Anadolu'daki varlığımızın, birliğimizin, dirliğimizin sembolü olduğu gibi Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı olacaktır." Kacır, "Orweld Gazaltı Kaynak Telleri Fabrika Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada ise teknolojik ilerleme ve dijital dönüşümün, yeni bir çağın kapılarını araladığını, içinde bulunulan "Dördüncü Sanayi Devrimi" çağının, dünyada tüm dengeleri değiştirdiğini dile getirdi.

Küresel güç mücadelesinin teknolojik gelişim ve dijital dönüşüm gibi parametreler üzerinden yaşandığını aktaran Kacır, "İşte bu paradigma değişimini yakalayan ülkeler, geleceğin dünyasında söz sahibi olacak. Türkiye olarak bizler de bu noktada önemli bir iddia sahibiyiz. Geride bıraktığımız son 22 yılda, yerli ve milli bir anlayışın temellerini atarken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Dev bir Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek organize sanayi bölgesi altyapısı kurduk." ifadesini kullandı. Bakan Kacır, özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri uyguladıklarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken, devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ'lere, araştırmacılara ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz 101 teknoparkında, 10 binin üzerinde teknoloji girişimi ile milli teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. 1600'den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 272 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz. Artık rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk sanayisi, küresel üretim üslerinden biridir. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracatımız vardı. Bugün ise 255,8 milyar dolarlık rekor bir ihracattan söz ediyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 241 milyar dolarını imalat sanayi ürünleri oluşturuyor. Gurur verici bir tablo. Türk sanayisinin, ülke ekonomisinde ve kalkınmasında ana aktör olduğunu kanıtlar nitelikte."

"Yüksek teknolojiye yatırım artacak"
Türkiye'nin yeni nesil endüstri politikasının somut örneğinin Togg olduğunu dile getiren Kacır, "Önümüzdeki dönemde batarya teknolojileri, çip üretimi, uzay teknolojileri, biyoteknoloji, hiper ölçekte veri merkezleri, güneş, rüzgar ve hidrojen enerjisi sistemleri alanlarında lider teknoloji girişimlerini destekleyeceğiz. Yatırım teşvik sistemimizi revize ederek, büyük ölçekli yatırımlarla arz güvenliğini sağlayacak, yüksek teknolojiye yönelik yatırımları artıracak, böylece cari açığın azaltılması ve fiyat istikrarı hedefine daha fazla katkı vereceğiz." diye konuştu. Kacır, sanayide rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için fırsat pencerelerinden birinin de dijital dönüşüm olduğuna dikkati çekti. Bu nedenle, model fabrikalar ile işletmelere uygulamalı yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitimleri sağladıklarını belirten Kacır, şunları kaydetti:
"Yüksek teknolojiye yatırım artacak"

Mehmet Şimşek: ''KDV artmadı, düzenleme yapıldı!'' Mehmet Şimşek: ''KDV artmadı, düzenleme yapıldı!''

"2012'de faaliyete geçen Konya Model Fabrikayla Konya sanayisinin verimlilik odaklı dönüşümünde işletmelerimizin yanında yer alıyoruz. Bugüne dek 50 firmamız öğren-dönüş programını tamamladı. Bu vesileyle, firmalarını daha rekabetçi bir yapıya taşımak isteyen sanayicilerimizin model fabrikamızın sunduğu eğitim ve danışmanlık imkanlarından yararlanmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Bugüne dek model fabrikalarımızdan yararlanan işletmelerimizde verimlilikte yüzde 76'ya ve üretimde yüzde 140'a varan artışın yanı sıra ürün maliyetlerinde yüzde 18'e kadar tasarruf sağladık."

Yeşil dönüşüm çalışmaları sürüyor
Sanayide yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş için uluslararası finansman kaynaklarına erişimi de hızlandırdıklarını vurgulayan Kacır, şöyle devam etti: "Organize sanayi bölgelerimizin Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak adına Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz. OSB'lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırıyoruz. Yine Dünya Bankası ile işbirliğinde, yeşil dönüşümdeki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışmamızı Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ni devreye aldık. 450 milyon dolarlık bütçeye sahip projeyi, Bakanlığımız koordinasyonunda KOSGEB ve TÜBİTAK'la yürütüyoruz."

Yeni sanayi tesisleriyle, Türkiye Yüzyılı'nı üretim ve katma değer yüzyılı yapma yürüyüşüne kararlılıkla devam edeceklerine dikkati çeken Kacır, açılışı yapılan tesisle birlikte, metal işleme sektörünün vazgeçilmez parçası olan kaynak tellerinde yerli üretim kabiliyetlerini güçlendireceklerini, 300 kişiye istihdam sağlayacak tesisin milli teknoloji hamlesinin başat sektörlerinin ihtiyaç duyduğu kaynak tellerini yerli imkanlarla tedarik etmeye imkan sağlayacağını belirtti. Açılış töreninde Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Orweld Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Oral da konuşma yaparak, tesisin hayırlı olmasını diledi. Törenin ardından Kacır ve beraberindeki heyet tesisi gezdi.

Kaynak: AA