Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkililerine göre, 2017-2018 döneminde sağlık kurulu muayene sürecinde bazı hastalar, kendilerine ait olmadığı değerlendirilen belgeler sunarak engelli ve emeklilik konularında haksız sağlık raporu almaya çalıştılar. Geriye dönük inceleme sonucunda, 196 sahte belgenin tespit edilmesi üzerine suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan soruşturma kapsamında, teknik ve fiziki takip verileriyle şüphelilerin tek tek tespit edildiği belirtildi. 

Sahte Emeklilik Çetesi Foto 1

Sahte raporlarla emekli olmaya çalıştılar!

Hastaların çoğunun, uyku apnesi, epilepsi, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi rahatsızlıklara ilişkin sahte belgeler sunarak malulen emekli olma, ÖTV muafiyetli araç alımı veya engelli sağlık kurulu raporu alma girişiminde bulundukları tespit edildi. Hastane kayıtlarına göre, tüm raporların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden yararlanmak amacıyla talep edildiği belirlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda, şüphelilerin sahte raporlar düzenlediği veya başkalarına ait raporları kullandığı ortaya çıktı. 182 şüpheli hakkında, hastane çalışanları, doktorlar, sekreterler ve eczacılar da dahil olmak üzere örgüt üyeleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

46 kişi tutuklandı!

Operasyon sonucunda 182 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında 22 örgüt üyesi ve 4 örgüt lideri bulunurken, rapor almak için bu organizasyonla irtibata geçen şüpheliler azmettirici konumunda değerlendirilerek dosyaya dahil edildi. Tutuklananların sayısı 46 olurken, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Sahte Emeklilik Çetesi Foto 2

196 olayda parmağı varmış!

Burdur’da müstakil evde yangın: Bir ev, müştemilat ve lüks otomobil kullanılamaz hale geldi! Burdur’da müstakil evde yangın: Bir ev, müştemilat ve lüks otomobil kullanılamaz hale geldi!

İddianamede, H.Y'nin kurduğu ve liderliğini yaptığı şebeke içinde, haksız heyet raporu almak isteyen kişilere aracılar aracılığıyla ulaştığı, bu kişilerden para alarak (ortalama 25 bin TL kişi başı) sahte belgeler ve başkalarına ait tahlil sonuçlarını bir araya getirdiği, hastane çalışanlarıyla iletişime geçerek rapor sırası almak, kan ve diğer biyolojik unsurları değiştirmek gibi her türlü sahtecilik faaliyetini gerçekleştirdiği belirtiliyor. H.Y'nin sahte heyet raporu aldırdığı, bu durumun ses kayıtları, fiziki takip ve fotoğraflarla kanıtlandığı ifade ediliyor. H.Y'nin 196 eyleme karıştığı tespit edilirken, örgüt lideri olarak tanımlanan şüphelilerden H.Y'nin suçu kabul ettiği, diğer örgüt liderleri E.T. ve H.E'nin ise suçlamaları reddettikleri belirtiliyor. Ayrıca, toplamda 130 eylemde kamu kurumuna zarar verme ve resmi belgede sahtecilik suçları işlendiği, 50 eylemin ise teşebbüs aşamasında kaldığı ifade ediliyor.

Raporların sahte olduğunu bilmiyolarmış!

Davanın ikinci celsesi, Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katıldı, ancak tutuklu sanıkların davaya katılamadığı tespit edildi. Olaya ilişkin ifadeleri alınan sanıklar, raporların sahte olduğunu bilmediklerini, sıra alma konusunda H.Y'nin kendilerine yardımcı olduğunu ancak kendilerine para vermediklerini belirtti. Mahkeme heyeti, ifadeleri alınamayan sanıkların ifadesini almak için duruşmayı erteledi.

Kaynak: İHA