SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Kanser tedavisinin, dünyanın en pahalı tedavisi olduğunu belirten LÖSEV İzmir Halkla İlişkiler Yönetmeni Berk Ersoy, çocukluk kanserlerinin çok daha yıkıcı etkileri olduğunu vurguladı. Aile üzerinde psikolojik, ekonomik yıkıma sürüklenmemesi için, maddi ve manevi anlamda güçlü kalabilmenin önemine değindi.

“Çocuk, ilk desteği anne ve babasından alıyor”

Yirmi üç senedir, lösemili çocuklara, on iki senedir çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi için çalıştıklarını ifade eden Ersoy, öncelikte tedavi şartlarını iyileştirdiklerini vurguladı. Tedavinin ücretsiz olduğunu vurgulayan Ersoy, “Gerekli maddi manevi desteği sağlıyoruz. Devlet olanaklarıyla tedavi ücretsiz sağlanıyor, fakat teşhis, tedavi sırasında yapılan tetkikler gibi şeylerle ailenin maddi yıkıma uğraması söz konusu. Ailenin, ekonomik durumunu hastalıktan etkilenmeyecek hale getirmek için çabalıyoruz. Aylık karşılıksız burslarla destekliyoruz. Kurban bayramlarında toplanılan kırmızı etleri, yılın 12 ayı paylaşıyoruz. 3 yıllık tedavi sürecinde, moral ve motivasyon çok önemli. Çocuk ilk desteği anne babadan aldığı için, ailelere psikolojik destekler de sunuyoruz. Kansere 360 dereceden bakarak, çocuklarımıza destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

“Eğitimde kayıpları telafi etmeye çalışıyoruz”

Kanser tedavisinin, bazen 8 seneye kadar sürdüğünü belirten Ersoy, tedavi sonrası bakımın da önemine değindi. Sağlıklı beslenmenin, bağışıklık sistemini güçlü tutmanını önemini vurgulayan Ersoy, “Eğitimdeki kayıpları, LÖSEV Koleji’nde kolej standartlarında, ücretsiz bir şekilde eğitimle karşılamaya çalışıyoruz. Okulumuzda, hastanedeki hijyenik şartlarla eğitim sağlamaktayız. Aynı zamanda, hastanede tedavi gören çocuğumuz, eğitim yaşamına da devam edebiliyor. Canım Kardeşim ders evleri var. Gönüllü öğretmenlerle çalışıyoruz, robotik kodlama, yoga gibi derslerimizle çocuklarımızın açıklarını kapatmaya çabalıyoruz” dedi.

2-8 Kasım Lösemi haftası

Eylül ayının, çocukluk kanseri farkındalık ayı olduğunun altını çizen Ersoy, bunun devamında LÖSEV önderliğinde, 2-8 Kasım arasında Lösemi Haftası olduğunu açıkladı. Bu haftada, lösemili çocukların farkındalığını artırmayı amaçlandığını söyleyen Ersoy, “1980’li yıllarda tedavi oranı yüzde 20’lerdeyken, artık LÖSEV sayesinde bu oran, yüzde 92’lere çıkmış durumda. Tüm Türkiye’yi yanlarında hissettirmeye çalışıyoruz. Maddi olarak destek vermek isteyenler, losev.org.tr’den destek verebilirler. Zincir marketlerde ev şeklinde LÖSEV kumbaraları, resmi kumbaralardır. Sokaklarda kapı kapı bağış toplayan çeteler var. Halkımızı bilinçli olmaya çağırıyorum. LÖSEV bağış toplayan değil, bağış kabul eden bir kuruluştur. Her yayın her dergi ücretsizdir. LÖSEV’e bağış yapmanın resmi yöntemleri vardır” mesajlarını verdi.

Editör: TE Bilişim