Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ertesi gün randevusu olan hastalar, akşam saat 8'e kadar randevularını onaylamalı veya gelemediğini bildirmelidir. Bu yeni uygulamaya, onaylı randevu sistemi adını veriyoruz." dedi. Yeni sistem, hastaların, hastanelerin ve hekimlerin zamanını daha verimli kullanmalarına olanak sağlayacak.

Onaylı Randevu Sistemi'nde, iptal edilen randevuların ardından boş kalan zaman dilimleri, bekleyen hastalar için kullanılacak. Her boş randevuda, sistemden randevu alamayan ancak talepte bulunan hastalara ulaşılacak ve öncelikle bu talepte bulunanlara randevu verilecek. Bakanlık, sisteme ilişkin merak edilen soruları da yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında konuştu: ''Mevcut anayasanın Türkiye'yi taşıması mümkun değil!'' Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında konuştu: ''Mevcut anayasanın Türkiye'yi taşıması mümkun değil!''

YENİ SİSTEME İLİŞKİN MERAK EDİLEN 10 SORU VE YANITI

1- "Onaylı Randevu Sistemi" nedir ve ne zaman başlayacak?
Onaylı Randevu Sistemi, iptal edilen randevuların ardından boş kalan zaman dilimlerinin hizmet bekleyen hastalar için kullanılmasını sağlayacak. Uygulama, 13 Mayıs Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

2- Sistem üzerinden randevu alan kişiler, randevu saatine uymak için onay vermek zorunda mı?
Randevu gününden bir gün öncesine kadar, akşam saat 20.00'ye kadar kişilerin randevularını onaylaması veya gelemeyeceğini bildirmesi gerekecek. Onay işlemi, "mhrs" internet sitesi, mobil uygulama ve "ALO 182" çağrı merkezi üzerinden yapılabilecek.

3- Onaylanan randevular iptal edilebilecek mi?
Randevu gününden bir gün öncesine kadar  "mhrs" internet sitesi, mobil uygulama ve ALO 182 çağrı merkezi aracılığıyla iptal işlemleri gerçekleştirilebilecek.

4- Sistem üzerinden randevu alan ancak onaylamayan kişilere ne olacak?
Randevusunu onaylamayan kişilerin randevusu, son onay saatine kadar sistem tarafından iptal edilecek.

5- Onaylanan randevuya gidilmemesi durumunda kısıtlama olacak mı?
Randevusunu onaylamış ancak gitmeyen kişiler, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alamayacak. Ancak bu kişiler, Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından randevusuz hizmet alabilecekler.

6- Randevusunu onaylamayan veya iptal etmeyen kişiler, ertesi gün sağlık hizmeti alabilecek mi?
Herhangi bir işlem yapılmayan randevular, bir gün öncesinin saat 20.00'sinde otomatik olarak iptal edilecek. Bu durumda kişi, tekrar randevu alabilecek ya da sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecek.

7- Tüm randevular için onay gerekecek mi?
Üç gün ve sonrası için alınan tüm randevularda onay zorunluluğu olacak. Ancak muayene tarihinden önceki iki gün içinde alınan randevular, otomatik olarak onaylanmış sayılacak. Örneğin, 24 Mayıs için 22 veya 23 Mayıs'ta alınan bir randevu, otomatik olarak onaylanmış sayılacak.

8- Onaylı randevu sistemi dışında tutulan gruplar var mı?
65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları, onaylı randevu sistemi dışında tutulacaklar. Bu grup hastalar, her zaman randevu alabilecekler.

9- Bir kişi, randevusunu onayladıktan sonra gidemeyecek durumda kalırsa ne yapmalı?
Randevu, kişi tarafından veya otomatik olarak onaylanmış olsa da, randevudan bir gün önce saat 20.00'ye kadar iptal edilebilecek. Bu saat sonrasında randevusunu iptal etmeyen ve gitmeyen kişilerin, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alması kısıtlanacak. Ancak bu kişiler, sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilecekler.

10- Bir sonraki güne randevusu olan 200 kişi, onay işlemini saat 20.00'ye kadar yapmazsa ne olacak? Bu iptal edilen randevular, talep eden hastalara mı verilecek? Onay işleminden sonra randevu alabilirler mi?
Onaylanmayan randevular otomatik olarak iptal edilecek ve kişiler tekrar randevu alabilecekler. Herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak. Saat 20.00'den sonra iptal edilen boş randevular, öncelikle talepte bulunan kişilere verilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ