ABD'nin üç eski yetkilisine göre, Donald Trump'ın başkan olarak göreve gelmesinin ardından Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) Çin sosyal medyasında hükümet aleyhine bir kampanya başlatma yetkisi verildi. Kaynaklara göre, CIA'in amacı Çin halkını hükümete karşı kışkırtmak ve olumsuz söylemler yaymak için sahte internet kimlikleri kullanarak denizaşırı haber kuruluşlarına kötüleyici istihbarat sızdırmak oldu. Bu çaba, 2019 yılında başlamış ancak daha önce rapor edilmemişti.

Kaynaklar, CIA ekibinin iktidardaki Çin Komünist Partisi üyelerinin yurt dışında haksız kazanç elde ettikleri iddialarını desteklediğini ve Çin'in gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı projelerine finansman sağlayan Kuşak ve Yol Girişimi'ni yolsuzluk ve savurganlık olarak eleştirdiğini belirtti.

İsrail'de Netanyahu'ya protesto: 100 bin kişi istifaya çağırdı! İsrail'de Netanyahu'ya protesto: 100 bin kişi istifaya çağırdı!

ABD'li yetkililer, Çin hükümetine karşı yürütülen operasyonların detaylarını açıklamaktan kaçındılar, ancak istihbarat görevlileri tarafından gizlice yayınlanan kötüleyici anlatıların gerçeklere dayandığını belirttiler. İki eski yetkili, Çin'deki çabaların amacının üst düzey liderler arasında paranoya yaratmak ve hükümeti Pekin'in sıkı kontrol altındaki internetine izinsiz girişleri takip etmek için kaynak harcamaya zorlamak olduğunu ifade etti. Eski yetkililerden biri, "Hayaletleri kovalamalarını istedik" şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, CIA'nin girişimine ilişkin haberlerin ABD hükümetinin "kamuoyu alanını ve medya platformlarını yanlış bilgi yaymak ve uluslararası kamuoyunu manipüle etmek için silah olarak kullandığını" gösterdiğini ifade etti.

Kaynaklara göre, CIA operasyonu, Çin'in küresel nüfuzunu artırmaya yönelik uzun yıllardır sürdürdüğü agresif gizli çabalara yanıt olarak gerçekleştirildi. Trump'un başkanlık döneminde, önceki yönetimlere kıyasla Çin'e karşı daha sert bir tutum sergilediği biliniyor. CIA'in bu kampanyası, Washington'un eski Sovyetler Birliği ile mücadelesinde benimsediği yöntemlere geri dönüş sinyali olarak değerlendiriliyor. Siyasi savaş tarihi üzerine bir kitabın yazarı olan Tim Weiner, "Soğuk Savaş geri döndü" şeklinde yorum yaptı.

Öte yandan, şu anda Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Trump, kasım ayında yeniden başkan seçilmesi halinde Çin'e karşı daha da sert bir yaklaşım benimseyeceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi