Son Mühür Haber Merkezi/ Melekşah Tufaner Programa Eylem Aslan'ın, "Erkek İnfertilitesi nedir?" sorusuyla başlayan Barış Altay, " Erkek İnfertilitesi, düzenli bir ilişkiyle beraber bir yıllık korunmasız bir ilişkiye rağmen çiftlerin çocuk sahibi olamadığı durumlardan bahsediyoruz. Kabaca yüzde elliye elli civarında erkek ve kadında eşit miktarda rol oynayan faktörler söz konusu. Günümüz koşullarında kadının yaşı 35 ve üstü ise bu bir yıllık süreci altı aya kadar çekiyoruz. Altı aylık düzenli bir ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamaları durumunda yine çiftlerin infertilite yönünden araştırılması uygun oluyor." dedi.


"Kadın ve erkeğin birlikte değerlendirilmesi lazım"


Altay, "Kadın ve erkeğin birlikte değerlendirilmesi lazım erkekteki nedenlerde kadınlardaki nedenler hemen hemen eşit. Çiftlerin birlikte değerlendirilmesi önemli. Dolayısıyla çocuk sahibi olamayan çiftlerde nasıl kadın da muayene ve inceleme işine giriyorsa erkekte de eş zamanlı oluyor. Fiziksel nedenler olarak karşımıza çıkan bebeklik çağında testisin zamanında torbalara inmemesi, gelişmemesi söylenebilir. Ve ya daha ileri yaşlarda ortaya çıkan damarların genişlemesi, testise giden toplar damarın genişlemesi bunlar fiziksel olarak ortaya çıkıyor. Hormonal dönemler ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Çocukta kıllanmanın az olması, sesinin ince olması vücut yapısının farklı görünümde olması bunların gecikmiş puberte dönemiyle hormonal dönemler açısından araştırılmalı. 
Kullanılan günlük alışkanlıklardan sigarayı vurgulamamız gerekiyor. O paketlerin üstünde yazdığı gibi ciddi oranda spermin kalitesini etkiliyor. Bununla birlikte kontrolsüz tarım ürünlerinin tüketilmesi özellikle vücut geliştirme salonlarında kullanılan anabolizanlar bunlar ciddi şekilde sperm etkisini etkileyip sıfırlıyor."


"Sigara tüketimi yumurtalık rezervini uzun vadede azaltır"


Dr. Erol Tavmergen," Aynı şeyler genç kızlar ve kadınlarda da geçerli. Dumansız hava sahası diyorlar ama gençler de sigara tüketimi artmış durumda. Sentetik uyuşturuculardan tutun başka şeylere kadar bunlar da var. Bunlar üretimi sistemini çok önemli şekilde etkileyen faktörler değil. Sigara tüketimi yumurtalık rezervini uzun vadede azaltır bu erkek ve kadın içinde gerçerli. Yumurtanın ve ya da spermin DNA bütünlüğünde hasara neden olur. Kadınlarda yumurtalık damarlarında daralmasında sebep olarak yalşaık dört sene önce menapoza girmesine sebep olabiliyor. Türkiye'de menazpoz çağı ortalama 48 yaş gibi düşünecek gibi olursak 4 sene erkene gelmesi demek 44 yaşa inmesi demek. 44 senesinden yaklaşık on sene önce de yumurtlama fonksiyonları bozulmaya başlayacak demektir. Yani 34-36 yaşından sonra problemler beklenecek demektir. Bunun 44 yaşından sonra olması gerekir. Önümüzde kariyer, ekonomik koşullar vs gibi durumları göz önüne aldığımız zaman kadınlar zaten daha geç evlenme eğiliminde olabiliyorlar.Adet görülüyor olması rahatlatıcı bir şey değildir.Ben nasılsa düzenli adet görüyorum nasılsa istediğim zaman hamile kalabilirim demekle olmuyor. Yumurtlama fonksiyonları her zaman adet düzenine bağlı değildir, düzenli adet gördüğü halde yumurtlama fonksiyonunda bozukluk olan kadınlar olabilir. Aşırı kafein tüketimi çok kötü bir şey sperm için olsun yumurtlama için olsun DNA bütünlüğünde hasara neden olur. Bunun dışında obezite ciddi sorun. Fast food denilen ürünler, sebzelerin az yenmesi, proteinin az kullanılması, hareketsizlik gibi bütün bunlar etkili."

"Erkekte spermin sıfırlanması mümkün değil"


Üroloji Uzmanı Barış Altay, "Yaş ilerledikçe erkeğe ait spermde düşüş olabiliyor. Kadındaki gibi erkekte spermin sıfırlanması gibi bir şey söz konusu değil ama genç bir erkeğe göre 60-70 yaşındaki birinin hareketleri etkiliyor." Sperm testinin nerede yapıldığı çok önemli, bu sperm testi kan testi gibi bir şey değil. Mutlaka tüp bebek merkezinde yapılmalıdır. İyi bir labarotuvar koşulunda yapılmalı, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı kurallar var bu kılavuza göre yapılmalı. Sayıya gelince üç yada beş günlük cinsel bir perhizle ortalam 1.4 ml hacim olarak ve üstünde bir değer meni olarak kabul edilen." 

"Çocukluk döneminde yaşanan hastalıklar hasara neden olabilir"

EKPSS temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı! EKPSS temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı!


Çocukluk döneminde yaşanan hangi hastalıklar hasara neden oluyor sorusu üzerine Tavmergen, " Kız çocuklarında, çocukluk çağında kabakulak denilen rahatsızlık bu da kadın da problemlere neden olabilir yumurtalığın erken dönemlere inmesiyle alakalı. Kan kanseri, lösemiler çocukluk çağında olabilen şeyler bunlar kemoterapi, radyoterepi gerektirdiği için yumurtalık sayısını ciddi etkiliyor. Doğurganlığı korumak için yumurtalıktan örnek alıp onun dondurulması ya da yumurtlatma tedavisi yapılarak yumurtanın hücrelerinin dondurularak saklanması gibi. Bunlar tedaviden önce yapılmalı ifadesini kullandı.

Altay, "Erkek çocuklarda özeliklle ergenlik döneminde geçirilen kabakulak enfeksiyonları eğer parotis bezini etkiliyorsa bunlar da üçte bir oranında testiste de tutulma oluyor. Testisi şişmesi, enfeksiyonu testisin uzun vadede küçülmesine yol açıyor. Travmalar olabilir maç sırasında tekme, darbe gibi. Testisi besleyen atar damar ve toplar damar var. Bu damar yapısı kendi etrafında iki üç tur atarak testisin yapısını bozuyorsa ki bu iki üç saatte toplanması lazım erken müdahale edilmezse testis oksijensiz kalıyor ve tamamen zamanla küçülerek testiste fonksiyonsuzluk oluyor. Tavmergen, "Genç kızlar için özellikle söylemek istiyorum bazı yumurtalık kistleri demoid kistler zamanla büyüyebilir içinde yağ, kıl, tüy olan şeylerdir. Bunlar hafif oluyorlar diğer kistlerden farklı olarak. Buna çok dikkat etmek lazım. "


 "Spermde DNA hasarı tespi edildi çözümü var mı? " sorusu üzerine Pof. Dr. Altay, "Erkekteki sperm genetik bilgi DNA'da saklı, kadının yumurtası büyük bir hücre bu. Aslında spermin DNA'sındaki bu hasarı tamir edilebiliyor. Ancak hem yumurtadan kaynaklı hem de spermin DNA'sındaki miktar artıyorsa o zaman bu tamir etme yetmiyor. Sigara, aşırı kilo, enfeksyiyon ve travmalar DNA hasarını arttırıyor" dedi.
 

Editör: MELEKŞAH TUFANER