GÜNDEM HABERLERİ

Orucu kasten bozmak: Kefareti nasıl ödenir, günahı nedir?

Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç, iftar ve sahur gibi kavramlar internet üzerinden araştırılan konulardan biri haline geldi. Bu bağlamda orucun kasten bozulması halinde ne olacağı sorusunun cevabı da merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde bu soruya yanıt veriyor. Peki orucunuzu kasten bozarsanız ne olur? Orucu kasten bozmanın cezası nedir?

Abone Ol

Orucu kasten bozmanın günahı nedir?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu soruya cevabı:
Orucu kasten bozmak, yani mazeretsiz olarak orucu kasten bozmak, Ramazan ayının şerefine saygısızlıktır ve büyük bir günahtır. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu şekilde orucunu bozan kimsenin keffâret ödeyeceğini bildirmiştir. (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13;Keffârâtu'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Orucun kefâreti, aralıksız iki ay veya 60 gün oruç tutmaktır. 
Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262). Buna güçleri yetmiyorsa, 60 yoksulu bir gün veya bir yoksulu 60 gün doyurmaları gerekir. Bu kefarete ek olarak tövbe etmeleri ve oruçlarını kaza etmeleri gerekir. (el-Merzinani,el-Hidaye, II, 261-262).

Sahur yapmadan oruç tutabilir miyim?


Sahur oruç tutmak mümkündür, ancak İslam'da sahurun önemi vurgulanır ve Müslümanlar sahuru tavsiye eder. Sahura kalkamayanlar sabah oruca niyet etmeli ve oruç tutmaya devam etmelidir. Ancak uzmanlar Sahursuz oruç tutmanın sağlıksızlığına dikkat çekiyor.