Ege Kadın Dayanışma Vakfı’nın(EKDAV), Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği işbirliği ve Bademler Sanat Köyü ev sahipliğinde düzenlediği etkinlikte, “Dünden Bugüne Miras Çeyizlerimiz” konulu proje kapsamında, kadın sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyelerine Urla’nın Bademler Sanat Köyü gezdirildi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden kadınlara ücretsiz pide kursu Denizli Büyükşehir Belediyesi'nden kadınlara ücretsiz pide kursu

Vakıf Başkanı ve önceki dönem milletvekillerinden Türkan Miçooğulları önderliğinde düzenlenen etkinlikte, üretici kadınların açtığı stantlar ziyaret edildi, kadınlara keşkek ve godalak ekmek ikram edildi.

Daha sonra 1989 yılına kadar tedavülde kalan 50 kuruş üzerinde portresi bulunan Sabiha Tansuğ adını taşıyan Etnografya Müzesi ile Musa Baran Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni gezen kadınlara, köyün tiyatro salonunda, Muhtar Alibey Şen tarafından köyün kısa bir tarihi anlatıldı.

En temiz köy ilan edildi

En temiz köy ilan edildi

Şen, Türkiye’nin ilk ve tek köy tiyatrosuna sahip ve kahvelerine kadınların girebildiği, sokaklarında özgürlüğün tadına varılabildiği tertemiz bir köyün tarihini anlatmanın mutluluğunu dile getirerek, “Temiz denmesinin altı dolu elbette, çünkü Türkiye genelinde düzenlenen bir yarışmada en temiz köy unvanını almış ve hala o temizlik korunuyor. Herkes kendi kapısının önünü süpürüyor. Halk kütüphanesi, Etnografya, Oyun ve Oyuncak müzesi, üretici pazarı, yüksek okuryazarlık oranı ve tiyatrosuyla ilk’leri yaşatan bu köy, Türkiye’nin en özellikli köyleri arasında yerini almıştır.”dedi.

Hamburger değil, Godalak Ekmeği

Kadınlara ikram edilen godalak ekmeği hakkında da bilgi veren Şen, “Tarlaya giden kadınların çocukları aç kalmasın diye sabah evden çıkmadan hamburger ekmeği büyüklüğündeki hamura bir yumurtayı koyarak fırında pişirdikleri bu ekmek, İzmir ve ilçelerinden büyük talep görmektedir.”dedi.

Nostaljik çeyizler görücüye çıktı

Nostaljik çeyizler görücüye çıktı

Bu arada, üretici pazarını gezen kadınlar, köy kadınlarının eski çeyizleri günümüze uyarlayarak yaptığı yatak örtüleri, gömlek, çanta ve yelek, tülbent kumaşlardan ve takılarla bezenen el işleri, dantelli kıyafetler ve oyalara hayran kaldı. Kadın kuruluşlarının temsilcileri, proje kapsamında beraberinde getirdikleri asırlık çeyizlik ürünleri, değerlendirmeleri için üretici kadınlara teslim etti.

Ege Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Türkan Miçooğulları, “Amacımız çeyiz sandıklarının kıyılarında köşelerinde unutulmaya yüz tutan eski dokumaları, el işlerini tekrar gün yüzüne çıkarıp bunları hem gençlerimize tanıtmak, hem de eski kültürümüzü yeniden canlandırmak. Bu projeyle nesilden nesile çeyizle aktarılan motifler, sandıklardan gün yüzüne çıkacak. Nostaljik çeyizlikler günümüze uyarlanacak, üretici kadınlara gelir olacak” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ